Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Van Depremi: 217 Ölü, 1090 Yaralı

Van, dün 7,2 şiddetindeki depremle sarsıldı. İçişleri Bakanı'nın açıklamasına göre Van merkezde 100, Erciş merkezde ise 117 kişi yaşamını yitirirken, 1090 kişi yaralandı. Kurtarma çalışmaları aralıksız sürerken, vatandaşlar geceyi kurulan çadırlarda ve sokakta geçirdiler.

yapi.com.tr / AA
Van Depremi: 217 Ölü, 1090 Yaralı

Foto: Cem Özdel (AA)

Van, dün (23 Ekim Pazar) öğle saatlerinde 7,2 şiddetindeki depremle sarsıldı. İçişleri Bakanı'nın açıklamasına göre Van merkezde 100, Erciş merkezde ise 117 kişi yaşamını yitirirken, 1090 kişi yaralandı. Kurtarma çalışmaları aralıksız sürerken, vatandaşlar geceyi kurulan çadırlarda ve sokakta geçirdiler. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile bir basın toplantısı gerçekleştiren İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, çalışmaların öncelikle yıkılan binaların, o binalardaki insanların tespiti ve kurtarılması, daha sonra da bütün enkazın kontrollü bir şekilde kaldırılması şeklinde ilerlediğini söyledi. Erciş'te yaklaşık 80 çok katlı binanın çöktüğünü ve bu binaların 40'ında hala insanlar bulunduğunu kaydeden Şahin, kurtarma çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. Şahin, Erciş merkezde iki ayrı yerde çadır kent kurulduğunu, arama kurtarma, barınma, beslenme ve sağlık hizmetlerinin karşılanması yönünde herhangi bir aksaklık bulunmadığını açıkladı ve "Van merkezde 350 civarında yaralı var; 740 civarında yaralı da Erciş merkezde ve köylerde bulunmakta. Yaralıların tedavileri, Van, Erciş ve çevre illerde devam ediyor" şeklinde konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız

Dün gece Van'daki enerji ihtiyacı konusunda açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, 120 Megavat'lık (MW) doğalgaz çevrim santrallerinde elektrik üretimine devam edildiğini, kent merkezinin yüzde 70-80'ine, depremin en çok hasara yol açtığı Erciş'in ise yüzde 20-30'una elektrik verildiğini söyledi. Depremin ardından bir kısım tellerin devrildiği, bir kısım trafo merkezlerinin hasar gördüğünü anlatan Yıldız, güvenlik nedeniyle elektriğin ihtiyatlı bir şekilde verildiğini kaydetti. Bakan Yıldız, yıkılan binalara da elektrik verilemediğini vurguladı. Bölgede kopan tellerin ve bozulan trafoların onarımı için Erzincan depreminden tecrübeli 50 kişilik ekibin bugün itibariyle gönderildiğini kaydeden Yıldız, bu sabaha kadar bölgeye sevk edilecek tecrübeli personel sayısının 100'e ulaşacağını da bildirdi. Yıkılan binalara elektrik verilemeyeceğini, kısmen hasarlı yerlerde jeneratörler vasıtasıyla aydınlatma sağlayacaklarını vurgulayan Yıldız, ''Bizim oradaki TEDAŞ binamız da yıkıldı. Oraya da portatif idare binası göndereceğiz'' dedi.


Foto: Volkan Furuncu (AA)    

Bölgeye ilk aşamada 20 jeneratör
    
Projektörü, aydınlatması olan seyyar 10 jeneratörün Van'a, 5 jeneratörün gönderildiği Erciş'e 5 jeneratörün de yarın ulaştırılacağını belirten Yıldız, Erciş'te acil olarak bir mobil jeneratörü hastaneye yönlendirdiklerini, böylece Erciş hastanesinin elektriğinin de sağlanmış olduğunu ifade etti. Bakan Yıldız, söz konusu jeneratörlerin öncelikle hastane, enkaz merkezleri ve güvenlik birimlerinin ihtiyacını karşılamakta kullanılacağını kaydetti.

    
Zorunlu kesintiler dışında doğalgaz kesintisi yok

Aksa Doğal Gaz Grup Başkanı Yaşar Arslan, Van'da yaşanan deprem esnasında ve sonrasında, bölgede hasarlı binalar ile kazı ve kurtarma çalışmalarının yapıldığı yerlerdeki zorunlu kesintiler dışında doğalgaz kesintisi bulunmadığını bildirdi. Arslan yazılı açıklamasında, Van'da bugün yaşanan ve tüm Türkiye'yi üzüntüye boğan depremin ardından, doğalgaz acil ekiplerinin derhal olay yerine intikal ettiğini, gaz arzının kesilmesi gereken ve acil müdahale yapılacak hasarlı bina ve sokaklarda doğal gaz kesintisi uygulandığını belirtti.
    
Doğalgaz acil müdahale ekiplerinin kurtarma çalışmaları sırasında doğabilecek doğalgaza bağlı olası diğer risklerin sıfıra indirilmesi amacıyla gerekli tüm önlem ve müdahaleleri yerine getirdiğini kaydeden Arslan, şu bilgileri verdi:


Foto: Volkan Furuncu (AA)    

''Deprem esnasında ve sonrasında, bölgede hasarlı binalar ile kazı ve kurtarma çalışmalarının yapıldığı yerlerdeki zorunlu kesintiler dışında doğal gaz kesintisi bulunmamaktadır. Yapılan müdahalelerin sonrasında, şebekede gerekli kontroller yapılarak, alınan önlemlerle doğalgaz arzının kesintisiz sürdürülebilmesi için gerekli çalışmalar devam etmektedir. Depremin hemen ardından su boruları, iletişim hatları ve diğer altyapı unsurlarında meydana gelen hasarlar, yaşanan şokun da etkisiyle basına ve kamuoyuna yanlış aksetmiş; doğalgazdan kaynaklı bir risk ve müdahale zafiyetinin varlığı yönünde bir yanlış algı oluşmuştur. Gerek kamusal sorumluluğumuz, gerekse halkın yaşadığı şokun ardından bilgi eksiği ya da karmaşa yüzünden daha büyük bir panik yaşamasına sebebiyet vermemek amacıyla bu açıklamayı yapma zorunluluğumuz doğmuştur. Doğalgazla ilgili tüm önlem ve müdahaleler tam zamanında ve eksiksiz olarak uygulanmış, gaz arzı kesintiye uğratılmaksızın devam etmektedir''.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
ETİKETLER: kurum kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/van-depremi-217-olu-1090-yarali_89509.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!