Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Tasarısı Komisyondan Geçti

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda, bazı değişikliklerle kabul edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, risk altındaki alanların dönüştürülmesine ilişkin düzenlemenin rant amacıyla hazırlanmadığını, vatandaşın canını korumak için bu yasayı

yapi.com.tr
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Tasarısı Komisyondan Geçti

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda, bazı değişikliklerle kabul edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, risk altındaki alanların dönüştürülmesine ilişkin düzenlemenin rant amacıyla hazırlanmadığını, vatandaşın canını korumak için bu yasayı çıkarmak istediklerini söyledi.

Bakan Bayraktar, tasarıda yer alan ihale usulünün rekabeti önlemediğini söyledi. Bakan Bayraktar, “Biz ihaleye çıkıyoruz diyoruz ki, 'Bu arsanın değerini bize ödeyeceksin; hâsılat artışından da pay vereceksin' diyoruz. Bizden sonra özel sektörde bu uygulamaya başladı. Biz sahtekârlık yapamayız” diye konuştu. Bakan Bayraktar, “tasarının aceleyle çıkarılmaya çalışıldığı” yönündeki eleştiriler üzerine, “Biz bu yasayı çıkarmalıyız. Buna ‘rant yasası’ diyemeyiz. Mecburi bir yasadır, bunu çıkarmalıyız. Vatandaşın canını korumalıyız” dedi.

Bakan Erdoğan Bayraktar, Atatürk Kültür Merkezi’ne ilişkin maddeyle ilgili eleştirilere de katılmadığını söyledi. Bakan Bayraktar, yapmak istediklerinin, söz konusu bölgeyi Atatürk’ün ismine yakışır hale getirmek ve bunun için gerekli düzenlemeleri yapmak olduğunu dile getirdi. Bakan Bayraktar, muhalefet milletvekillerinin itirazlarını anlamadığını, aslında bunun orayı ihya edecek bir düzenleme olduğunu kaydetti.

10 milyon konutu kapsayan dönüşüm seferberliği

Öte yandan haber7.com, yasanın çıkması ile birlikte başta Marmara Bölgesi olmak üzere Türkiye genelinde 10 milyon konutu kapsayan bir dönüşüm seferberliği başlayacağını duyurdu. Kenan Biter imzasını taşıyan habere göre, yasa kapsamında öncelikle Almanya’dan getirilecek olan olan röntgen cihazları ile riskli diye tespit edilen bölgelerde yer alan binaların röntgeni çekilecek. Riskli alanlar dışında kalan ama tek tek risk arz eden binaların tespitini ise belediyeler yapacak. Yapılacak tespitlerin ardından belediyeler ve TOKİ aracılığı ile yıkımlar başlayacak. Riskli yapıların yıkılmasının ardından, gayrimenkuller üzerindeki kat irtifakları sona ererken, bu tarz tapularda hisseli arsa tapusuna dönüşecek. 


Arsa hissedarları, aralarında anlaşıp istedikleri gibi değerlendirebilecek. İsterse arsayı satabilecek, isterse de yeni bir bina yaptırabilecek. Kiracı ve mal sahiplerinin ihtiyaçları halinde kira yardımı yapılabilecek. Hissedarların anlaşma sağlayamamaları durumunda ise nitelikli çoğunluğun anlaşması esas alınacak. Hissedarlar 2/3 çoğunluk sağlayarak karar alamadığı takdirde ise Bakanlık ya da TOKİ kamulaştırma veya acil kamulaştırma yapabilecek. Yasa ile vatandaş mağdur edilmeyecek. Anlaşma sağlanan bina sahiplerine bedelini ödenecekken, oturduğu binanın yıkılıp evsiz kalan kiracı ya da gecekondu sahibine de yardım edilecek. Gecekonduysa enkaz bedeli, kiracıysa kira yardımı, işyeriyse işyeri desteği sağlanacak. Anlaşma sağlanamayan ev sahipleri kamulaştırma bedelini almak zorunda kalacak.

Yasa tasarısına göre yıkım kararlarına itiraz edilemezken, sadece yıkım ve kamulaştırma bedelleri yargıya taşınabilecek.

Biter'in haberine göre İstanbul'da yasa ile birlikte ilk dönüşüme uğrayacak ilçeler ve ilçelerin yöneticilerinin ağzından yapılan çalışmaları ise şöyle:

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6  |   7  |   8  |   9  |   10  |   11  |   12  |   13
ETİKETLER: kurum kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/afet-riski-altindaki-alanlarin-donusturulmesi-tasarisi-komisyondan-gecti_90945.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!