Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Villa Harekatı

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 9 Mayıs 2006’da 4’e karşı 5 oyla İstanbul 3 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan onay aldıktan tam 2.5 ay sonra üç villa projesine start verdi.

Halka ve Olaylara Tercuman Gazetesi
Villa Harekatı

br/> Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 9 Mayıs 2006’da 4’e karşı 5 oyla İstanbul 3 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan onay aldıktan tam 2.5 ay sonra üç villa projesine start verdi. Üsküdar Belediyesi’nden alına ruhsatla Küçük Çamlıca’daki 2 bin 100 metrekarelik arsanın üzerine A, B, C Blokları’ndan oluşacak üç villa yapılacak. Eskisine göre daha lüks bir donanımla inşa edilecek villa kompleksinde süs havuzu, kaya bahçesi, gezinti yolları ve açık otoparklar bulunuyor. Unakıtan’ın yeni villalarının proje müellifliğini ise Mimar Fatih Babaoğlu yapıyor. Her villa 110 metrekarelik zemine oturacak.

Kuruldan tartışmalı geçti
İstanbul 3 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Mali Bakanı Kemal Unakıtan’ın Çamlıca Bulgurlu Mahallesi’ndeki arsasına yapacağı üçüz villaların projelerine onayı 9 Mayıs’ta, 4’e karşı 5 olumlu oyla verildi. Unakıtan’a onay veren Kurul’un başkanlığını Doç. Dr. Can Binan yapıyor. Dokuz üyeden oluşan Kurul’da, Doç. Dr. Can Binan (Başkan), Doç. Dr. Lütfi Yazıcıoğlu (Başkan Yardımcısı), Doç. Dr. Gülşen Özaydın, Yusuf İzettin Aydın, Doç. Dr. Hasan Nuri Yaşar, Doç. Dr. Fulya Eruz, Murat Ufuk Kara, Hidayet Turpoğlu ile A. Metin Yıldırımlı görev yapıyor. Kurul Başkanı Doç. Dr. Can Binan ile Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Lütfi Yazıcıoğlu Unakıtan’ın üçüz villalarının projesine karşı oy kullandı.

Projede fazlalıklar vardı
İstanbul Büyükşehir Belediye Temsilcisi Hidayet Turpoğlu ve Üsküdar Belediye Temsilcisi A. Metin Yıldırımlı ile Marmara Üniversitesi İdare ve İmar Hukuku Uzmanı Doç. Dr. Hasan Nuri Yaşar’ın da Bakan’ın projesinden yana oy kullanmaları dikkati çekti. Daha önce çeşitli zamanlarda dört kez reddedilen yeni projelerle ilgili kurul üyeleri uzun tartışmaların ardından oylama yaptı. İsminin açıklanmasını istemeyen bir kurul üyesi Tercüman’a şunları söyledi: “Projeyle ilgili fazlalıklar ve mevcut planlara uygun olmayan bölümler vardı. Biz bunlara itiraz ederek geri gönderdik. Ancak bir sonraki kurula düzeltmeler yapılmadan aynen gönderiliyordu. İtirazlarımız dikkate alınmayınca oylama yaptık. Oylamada 4’e karşı 5 oyla projeler onay aldı.”

İmar değişikliği kapıyı açtı
Maliye Bakanı Unakıtan, 7 Aralık 1983 yılında bahçe olarak aldığı 2 bin 210 metrekarelik yerine aynı sene ilk binasını yaptı. Unakıtan’ın, arsanın da bulunduğu, Çamlıca tepeleri ve eteklerinin yer aldığı 3 bin 335 dönümlük bölge 3 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 11 Ocak 1991 tarih ve 2759 sayılı kararı ile doğal sit ilan edildi. Unakıtan’ın, 1998 yılında yaptığı ikinci bina SİT ilanından sonra yapıldığı ve imar planlarının geçersiz hale gelmesiyle kaçak yapıya girdi. İlk binasının depremden zarar görmesi, ikinci binanın da kaçak olması nedeniyle Unakıtan, geçtiğimiz günlerde iki villasını da yıktırmıştı.

Bu arada projenin onaylanmasından birkaç ay önce Çamlıca bölgesinin inşaat oranlarının artırımını sağlayan imar planı değişikliğinin de kabul edilmesiyle, bölgede yapılaşma oranı yüzde 6’dan 15’e çıkarılmıştı. Geçtiğimiz aylarda yapılan bu değişiklik, Unakıtan’a özel imar planı söylentilerini de beraberinde getirmişti.

Gazetemize dava açmıştı
Malİye Bakanı Unakıtan, 21 Nisan 2006’da arkadaşımız Erhan Öztürk imzasıyla yayınlanan ‘Villalara jet onay’ başlıklı haberin ‘doğru olmadığını’ belirterek 12 Mayıs 2006’da gazetemiz aleyhine 50 bin YTL’lik dava açtığını bildirmişti. Çamlıca’daki biri kaçak iki villasını yıkan, imar planlarının değişmesinden sonra aynı alana 3 yeni villa proje yapan hazırlattıran Unakıtan, daha önce dört defa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan ret cevabı almıştı. Unakıtan’ın sonunda 3 Mayıs 2006’da izin aldığı ortaya çıktı. 9 üyeli kurulda 4 karşı oya karşı 5 oyla izin alan Unakıtan’ın ‘Projelerim onaylanmadı’ diyerek açtığı dava, onay aldıktan 9 gün sonra haber ajanslarında yayınlandı.

Kurul üyeleri değiştirildi
Malİye Bakanı Kemal Unakıtan’ın kaçak villalarının bulunduğu Küçük ve Büyük Çamlıca planlarındaki değişiklikle birlikte gündeme gelen 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’’nda diğer kurullara nazaran zaman zaman görev değişiklikleri de yapıldı. Planlara itiraz ettikleri gerekçesiyle görev yerleri değiştirilerek 6 No’lu Kurula atanan Mehmet Cevahir Türk ile Ahmet Turgut’un yerine Kültür Bakanlığı kontenjanından yerlerine üç ay önce Doç. Dr. Fulya Erus (Sanat Tarihçi), Hidayet Uysal (Şehir Plancısı) atanmıştı. Bayındırlık Bakanlığı, Teknik Araştırma Uygulama Genel Müdürlüğü İmar Planlama Daire Başkanı Hidayet Uysal nisan ayı sonu itibariyle 3 No’lu Kurul’daki görevinden ayrıldı. Yerine ise Çanakkale’den Murat Ufuk Kara atandı.

Çanakkale’den her hafta İstanbul’a gelip toplantılara katılan yeni üye Ufuk, Unakıtan’ın villalarına ‘evet’ veren üyelerden birisi. Ocak ayı sonunda kurula atanan ve üç ay sonra ayrılan Uysal, Unakıtan’ın projesine, ‘İlçenin 1/binlik planları yapılsın daha sonra projeleri ele alalım’ diye itiraz etti. Kurul önüne getirilen projelerde yerleşim açısından bazı sorunların bulunduğunu söyleyen bir üye ise, Hidayet Uysal’ın dönüşüm planlarının uygulanması yönünde ısrarla görüş bildirdiğini belirterek ‘Projeye plan açısından itiraz etti. Ancak olumlu görüş belirttiği anlar da oldu’ dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/villa-harekati_47199.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!