Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

World Energy Outlook 2011

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yıllık olarak hazırlanan, 'World Energy Outlook 2011' Türkiye tanıtımı, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi.

yapi.com.tr
World Energy Outlook 2011

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yıllık olarak hazırlanan, 'World Energy Outlook 2011' Türkiye tanıtımı, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi. TÜSİAD tarafından Sabancı Center'da düzenlenen toplantıda raporun sunumunu yapan Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol, tahminlerine göre AB'nin petrol ithalatının 4-5 yıl içerisinde Amerika'yı geçeceğini ve AB en büyük petrol ithalatçısı durumuna geleceğini bildirdi. Birol, ''Burada AB tek başına değil. Çin'in petrol ithalatında da ciddi artışlar var. Dünya petrol dengelerinde önemli değişiklikler olacak. 'Amerika bu işi halleder' düşüncesinde önemli değişiklikler olup, Amerika, kendini çekecek, anlaşılabilir nedenlerden dolayı. AB ve Çin bu konuda en fazla kaygılanması gereken ülke durumuna geçecek ve bunun yansımalarının petrol piyasalarının ötesinde gelişmelere neden olabileceğini düşünüyorum'' dedi.
    
Birol, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'yı 'petrol üretiminin kalbi' şeklinde tanımlarken, bunun nedenini ''Bu ülkeler dışındaki ülkelerde petrol üretiminin ciddi şekilde artıp, dünyaya servis yapma imkanı son derece zayıf'' şeklinde açıkladı. Bu ülkelerin, dünyadaki petrol talebinin normal şartlarda karşılanması için, her yıl yaklaşık 100 milyar dolar yatırım yapması gerektiğini dile getiren Birol, şu değerlendirmelerde bulundu:

Petrol fiyatları 2015'e kadar 100 - 110 dolar civarında seyredecek
    
''Petrol fiyatları bizim tahminlerimize göre, 100-110 dolarlar civarında seyredecek 2015'e kadar, normal şartlar altında. Önemli kaygılarımız var. Özellikle 'Arap Baharı' ve son birkaç hafta içerisindeki politik gelişmeler bu yatırımların zamanında yapılamayacağı kaygısını getirdi. Biz şöyle düşündük, 'Acaba bu yatırımlar ertelenirse, bunun yansımaları ne olabilir-' Niçin yatırımlar ertelenebilir- 'Arap Baharı'nda birçok hükümetin, petrol konusunda en azından mantaliteleri değişti, ya da paraları nasıl kullanacakları konusunda, petrole yatırıma ayrılacak birçok bütçe sosyal harcamalara yönlendiriliyor. Okul olarak, işsizlik parası olarak, sübvansiyon olarak, sosyal harcamalara yönlendiriliyor petrol yatırımlarına gitmektense. Oradaki hükümetlerin 'Arap Baharı'ndan sonra yaptığı politik tercihlerin doğrultusunda kendi verecekleri karar ama bunun dünya petrol piyasasına etkisi olacak çünkü yatırımlar zamanında gitmeyecek.
    
Bazı ülkelerde 'Arap Baharı'ndan sonra petrol piyasaları konusunda daha çok içe kapanma ve kendi ulusal diye düşündükleri politikaları izleme konusunda bir eğilim oldu. O da şu demek; petrol piyasaları konusunda, 'üretimi dünya bizden istediği kadar artırmayalım çok daha yavaş olarak artıralım'. Bu, petrol piyasalarında bir sıkışıklığa neden olacak üretim eğer hızlı şekilde artmaz.
    
Bazı ülkeler var, içinde bulundukları durum itibariyle uluslararası sermayeye ve teknolojiye ulaşma imkanları yok. Tüm bunları göz önüne alırsak, eğer yatırımlar 100 milyar dolar değil de 66 milyar dolar civarında gelirse, baya kritik. Bu bölgedeki petrol üretimi çok daha az artacak ve petrol fiyatlarının, böyle bir senaryoda, 2015 yılında reel olarak 150 dolar nominal olarak 175 dolara ulaşabileceğini düşünüyoruz. Bu bizi son derece kaygılandıran bir şey. Bu bölge dışında üretim artışının hızlı bir şekilde geleceği başka bölge yok.''



'Doğalgaz' altın çağın eşiğinde

Birol, dünyanın, doğalgaz için bir altın çağa girmenin eşiğinde olduğunu vurgulayarak, Avustralya'nın 10 yıl içerisinde Katar'ı geçerek dünyanın bir numaralı doğalgaz ihracatçısı olacağını bildirdi. Birol, ''Bizim hükümetlere tavsiyemiz; son derece sıkı, son derece iyi şekilde tanımlanmış regülasyonları şirketler için kurulması. Bunlar kurulursa ve şirketler de buna uyarsa sorunlar minimize edilebilir ve doğalgaz için bir altın çağ başlayabilir'' dedi. Doğalgazın bu kadar çok olmasının, fiyatlar açısından, Türkiye gibi ithalatçı olan ülkeler için önemli bir şans olduğunu, Türkiye'nin bu şansı iyi bir şekilde kullandığını belirten Birol, 'unutulan yakıt' kömüre değinirken, dünyada son 10 yılda kullanılan enerjinin yarısının kömürden olduğunu bildirdi.
    
Nükleer enerjinin Türkiye ve dünya için çok önemli opsiyonlardan biri olduğunu düşündüğünü ifade eden Birol, yenilenebilir kaynaklara sağlanan sübvansiyonların toplam değerinin artacağını, şu anda dünya çapında yenilenebilir enerjiye 66 milyar dolar sübvansiyon verildiğini, bunun 38 milyar dolarının Avrupa'da olduğunu, Avrupa'da birçok ülkenin bunu çok ciddi olarak tartıştığını söyledi. Birol, ''Yenilenebilir enerji kaynaklarında eğer sübvansiyon tamamıyla kesilirse bu yenilenebilir enerji kaynaklarının geleceği için son derece ciddi sonuçlar doğurabilir'' görüşünü dile getirdi.
    
''Birçok doğalgaz kaynakları gündeme gelmek üzere'' 
    
Fatih Birol, yüksek gelir düzeyleri ve nüfus artışının enerji fiyatlarını daha da artıracağını, petrol arzında çeşitlilik azalırken doğal gaz için yeni seçenekler ortaya çıktığını, ''Birçok doğalgaz kaynakları gündeme gelmek üzere'' dedi. Rusya'nın, küresel enerji ekonomisinde temel taşı olmaya devam ettiğini, bunun 25-30 yıl süreceğini belirten Birol, dünya ısı artışındaki 6 derecelik artışındaki yörüngeyi takip ettiklerini vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
    
''Her yıl 6 derecelik artış, bizi son derece felakete götürecek bir artış. 6 derecelik artış, dünyayı son derece kötü yerlere götürecek. Bizim yapabileceğimiz şey, dünyadaki ısı artışını 2 derecelik artışla sınırlandırmak. Eğer 2017 yılına kadar ya da 2017 yılında çok büyük dünya çapında yenilenebilir ve temiz enerji teknolojilerinde bir devrim olmazsa, yatırımlar konusunda büyük bir devrim, 2017 yılına kadar 2 dereceye giden yolun kapısı sonsuza kadar kapanmış olacak''.

ETİKETLER: kurum enerji
http://www.yapi.com.tr/haberler/world-energy-outlook-2011_89946.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!