Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Yabancı Yatırımcıların Gözdesi Oldu

Türkiye’nin en fazla ihracat yapan ilk 6 ili içinde yer alan Gaziantep, yabancı yatırımcıların da gözdesi oldu. GTO Başkan Hıdıroğlu, bin 236 yabancı yatırımcı olduğunu belirterek, “Gaziantep artık cazibe merkezi oluyor” dedi.

yapi.com.tr
Yabancı Yatırımcıların Gözdesi Oldu

Türkiye’nin en büyük OSB’sine sahip olan ve Türkiye sanayi üretiminde önemli bir paya sahip olan Gaziantep, Suriye’den kaçarak Türkiye’ye gelen mültecilerin de yatırım üssü oldu.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, Gaziantep’te 956’sı Suriyeli olmak üzere toplam bin 236 yabancı yatırımcı olduğunu belirterek, “Savaştan kaçarak ülkemize gelen Suriyeliler yatırım için Gaziantep’i tercih etti. Gaziantep artık cazibe merkezi oluyor. Yoksa bu kadar yatırımcıyı zorla buraya getiremezsiniz. İşadamları burada güven olduğunu ve bu memlekette gelecek olduğunu bildiği için yatırım yapıyor. Bu saatten sonra buradaki işletmelerde İngilizcenin yanında Arapça bilen elamanların da istihdam edilmesi gerekiyor. Hatta ve hatta artık Arapçanın birinci dil olması lazım” dedi.

Dünya'nın haberine göre Hıdıroğlu, GTO üyesi Suriyeliler içerisinde Türk ortakla çalışanın da olduğunu ama yalnız çalışan Suriyeli firmaların daha ağırlıklı olduğunu belirterek, “Üyemiz olan Suriyeliler triko, halı ve ayakkabı sektöründe varlar, çok olmasa da hizmet sektöründe de çalışıyorlar. Suriye masası, üyelerimizin sorunlarına çözüm arıyor. Bu coğrafya şartları gereği bu insanlar buradan gitmeyecekler. Bu coğrafya göç coğrafyasıdır. Bunu kabullenerek buna göre politikalar geliştirmemiz şarttır” diye konuştu.

Göç Bakanlığı kurulmalı

İlk göçün başladığı günlerde Suriye Raporu hazırladıklarını hatırlatan Beyhan Hıdıroğlu, “O günden bugüne çok şey değişti. Şimdi yeni bir rapor hazırlamanın zamanı geldi. İyi analiz etmemiz lazım. Bundan sonra neler yapılabiliri konuşmamız gerekiyor. Bu konuda akademik çalışma olması şarttır. Bizim her zaman üzerinde durduğumuz konuyu bir kez daha tekrar edeyim; Ülkemizde yaşayan 5 milyon Suriyeli varsa mutlaka Göç Bakanlığı kurulmalıdır. Bu insanları bağrımıza bastık, bundan sonra daha da iyi seviyeye getirmeliyiz. Bu insanlarla Ortadoğu pazarına açılmalıyız ama daha fazla karlılık istiyorsak fazla pazarlık etmeyen Batı ile daha fazla ticaret yapmanın yollarını aramalıyız” açıklamasını yaptı.

Tüccarın para kazanmak ve sermayesini artırmak için yeni pazarları araştırmaya eğilimli olyduğunu vurgulayan Hıdıroğlu, “Dünyada yeni eğilimler ticari şirketler yolu ile pazarlara girmek yönünde. Mesela ABD, Irak’a petrol şirketlerinin çıkarı için geldi. Bugün İngiltere, Endonezya’ya giderken İndia West adıyla şirket kurarak gitti. Bakın artık şirketler öne çıkıyor, devletler değil. Şirketlerin kârlılığı artık ülkeleri oraya taşıyor. Dünya artık şirketlerin dünyası olmaya gidiyor. Bundan sonra biz de buna göre davranmalıyız” dedi.

İstanbul’un 25 dolara sattığı ürünü Gaziantep 6 dolara satıyor

Gaziantep’in dünyanın en rekabetçi yedinci şehri olduğunu belirten GTO Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, “İstanbul’un 25 dolara sattığı ürünü Gaziantep 6 dolara satıyor. Bunu oturup analiz etmemiz gerekiyor. Arada bu kadar rakam olmamalıdır. Tabi ki burada markalaşma çok etkili. Gaziantep dünyanın rekabetçi 7’nci şehri doğru ama rekabetçiliğin anlamı; birbirimizin canını çıkarmak olmamalı. Rekabetçiliğimizi sadece fiyatta yapıyoruz. Biz nitelik ve niceliği karıştırıyoruz. Her şeyi çok yapmakta zarar yok. Dünyanın enlerini üretebiliriz ama en iyisini üretmeliyiz. Yatırımları ihtiyaç olan alanlara yapmamız gerekiyor. Doygunluğa ermiş alana yatırım yapmak kazandırmaz. Ancak ürünlerde farklılaşmaya gidebilirseniz kazanabilirsiniz. Bakış açımızı değiştirmemiz gerekiyor. Farkındalık oluşturmalıyız. Eleştirilerimizi de doğru yapalım. Artık başka iş dalları bulmamız gerekiyor. Biraz daha teknolojik ürünlere ağırlık vermemiz gerekiyor. Bilime, teknolojiye, sanata ve Ar- Ge’ye dayalı işler olursa bir yerlere geliriz” diye konuştu.

En büyük sıkıntımız kredi kullanımındaki artış

Gaziantep iş dünyasının en büyük sıkıntısının kredi kullanımındaki artış olduğunu kaydeden Hıdıroğlu, “Çünkü kredi yükseldikçe kârlılığımız aşağıya düşmüş. sağlıklı büyümek için sermayenin yüzde 5 veya 10’u gibi kredi kullanmak gerekir. Türkiye’nin kârlılık ortalaması yüzde 9,6’larda, Gaziantep’in kârlılığı yüzde 9’da. Net kârımızı çıktığımızda, ülke genelindeki ortalama 2,6’larda, şehrimizde 2’lerde. Bunda bir tezatlık var" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yabanci-yatirimcilarin-gozdesi-oldu_157121.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!