Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yabancılardan Ege'deki köklü şirketlere 400 milyon dolar

Ege'deki köklü firmalar, ekonomik krizin şiddetli şekilde yaşandığı 2001 yılının sonu ile 2002 yılının başında yabancıların eline geçti. Yabancılar, ş

Dünya gazetesi



ge'deki köklü firmalar, ekonomik krizin şiddetli şekilde yaşandığı 2001 yılının sonu ile 2002 yılının başında yabancıların eline geçti. Yabancılar, şirket yapıları, markaları, yurtiçi ve yurtdışı faaliyetleri, satış rakamları, hazır organizasyonları ile Ege Bölgesi'nin güçlü firmalarına 400 milyon dolara yakın para yatırdılar. İtalyan Caltagirone, Çimentaş'ı 227 milyon dolara, Danimarkalı Carlsberg, Türk Tuborg'u 120 milyon dolara, Belçikalı Deceuninck, Ege Profil'i 20 milyon dolara, Alman Dr. Oetker, Piyale Dr. Oetker'i 14 milyon marka satın aldı. Kipa'nın İngiliz perakendecilik devi Tesco'ya satılmasıyla İzmirli ailelerin eline geçecek para 500 milyon doların üzerine çıkacak.
Çimentaş, 227 milyon dolara satıldı

Çok ortaklı yapısının getirdiği huzursuzluğu aşmak ve yeni finansal kaynak bulmak arayışıyla 2001'de stratejik ortaklık görüşmelerine başlayan Çimentaş'ı İtalyanlar satın aldı. Türk çimento sektöründe yüzde 30 paya sahip olan 51 yıllık Çimentaş'ın yüzde 56.1'i geçen yılın haziran ayında 121.3 milyon dolar bedelle İtalyan Caltagirone Grubu'na bağlı Cementir firmasına satıldı. Cementir, Çimentaş'ın kalan sermayesi için en fazla 94.9 milyon dolar teklif etti. Piyasa değeri 240 milyon dolardan hesaplanan Çimentaş'ın yüzde 97.5 hissesi 227 milyon dolara satılmış oldu.

Türk Tuborg, Carlsberg'in

Danimarkalı Tuborg, şirketini satın aldıktan sonra diğer ülkelerde Tuborg markasıyla üretim yapan şirketleri satın alma kararı alan Danimarkalı Carlsberg Breweries, 2001'in Mayıs ayında Yaşar Holding'in Türk Tuborg'daki 47.7 hissesini 60 milyon dolara satın aldı. Aynı yılın 4-18 Eylül tarihlerinde diğer ortaklara çağrı yapan Carlsberg, şirketin hisselerinin tamamına yakınını aldı. Yılda 36 bin ton malt ve 3 milyon hektolitre bira üreten Tuborg'da Carlsberg markası da üretilmeye başlandı. Türk Tuborg'un toplam satış değeri yaklaşık 120 milyon dolar oldu.

Ege Profil, Belçikalı oldu

2000 yılının ocak ayında Ege Profil'deki hisselerinin yüzde 47'sini Belçikalı profil devi Deceuninck Plastics Industries NV'ye 9.5 milyon dolara satarak şirkette yabancı ortaklığı başlatan Mazhar Zorlu Holding ve Zorlu ailesi, Nisan ayında da şirketteki yüzde 30 hissesini 4.5 milyon dolara yabancı ortağa sattı. Mazhar Zorlu Holding, Ege Pen markasını da Deceuninck'e satışını gerçekleştirdi. 13 Haziran-3 Temmuz tarihlerinde çağrı yoluyla hisse toplayan Deceuninck, Ege Profil'in hisselerinin tamamına yakınının sahibi oldu. firmanın satış değeri 20 milyon doların üzerinde gerçekleşti.

Maktaş, Piyale'yi Dr. Oetker'e devretti

Ekonomik kriz nedeniyle nakit akışında sıkıntı yaşayan Piyale markasının sahibi Maktaş, 2001 yılı başında Piyale Dr. Oetker Gıda Sanayi AŞ'deki hisselerini ve şirketin Torbalı'daki tesisini 14 milyon marka yabancı ortağı Dr.Oetker'e devretti. Maktaş ve Dr.Oetker işbirliği ile 1987 yılında kurulan Piyale Dr. Oetker şirketinde nisan ayında yeniden yapılanma kararı alındı. Bu kapsamda Maktaş, bu şirkette bulunan hisselerini Dr. Oetker'e devretti. Dr.Oetker'de lisans hakkını Maktaş'a ödeyerek, paketler üzerinde bulunan Piyale adını kullanmaya devam ediyor.

İngilizler, Safe Spice'nin diğer yarısını da alacak

Gürel Şirketler Grubu, 2002 yılı başında, Ortadoğu'daki tek baharat sterilizasyon tesisi olan Safe Spice'deki yüzde 50 hissesini İngiliz Euro Herb Investment'a satma kararı aldı. Satış işleminin gerçekleşmesiyle İngilizler şirketin tamamına sahip olacak. Ege Baharat adıyla Gürel Grubu Şirketleri'nden Kütaş tarafından kurulan şirkete İngiliz Euro Herb Investment, 1999 yılında yüzde 50 ortak olmuştu. Yıllık 6 milyon dolarlık baharat ihracatı yapan firma Türkiye'deki bütün baharat şirketlerine hizmet verecek.

Kipa da ortaklık kervanında

Ege Bölgesi'nin başarılı perakende şirketi Kipa da yabancı ortaklık kervanına katıldı. Uzun süredir görüşmeleri sürdürdüğü İngiliz perakendecilik devi Tesco Ltd. ile nihayet hisse senedi satışı için bir niyet mektubu imzalayan Kipa'nın hisse senetlerindeki artışa paralel olarak piyasa değeri de hızla yükseldi. İlk 6 ayda 85 milyon dolar satış hasılatı olan şirketin yıl sonu satış hedefi ise 170 milyon dolar. Ege Bölgesi'nde 5 mağazası olan Kipa'ın bu yılın ilk altı ayındaki müşteri sayısı ise 7 milyon kişi oldu. Kipa'nın satış fiyatının 137 milyon dolar olacağı konuşuluyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yabancilardan-egedeki-koklu-sirketlere-400-milyon-dolar_1398.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!