Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

''Yabancıların Gayrimenkule Yatırımı Artacak''

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Işık Gökkaya, ''yabancılara mülk satışının önünü açacak mütekabiliyet yasası çıktıktan sonra Türkiye'de gayrimenkul sektörüne çok rahat 5 milyar dolarlık yabancı sermaye girişi olacağını düşündüklerini'' söyledi.

yapi.com.tr / AA
''Yabancıların Gayrimenkule Yatırımı Artacak''

Foto: Zeynep Yücetaş (AA)

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Işık Gökkaya, yaptığı açıklamada, araştırmalarına göre Türkiye'de 2005-2008 yılları arasında doğrudan gayrimenkule 3 milyar dolar yabancı sermaye girişi olduğunu, bu miktarın 2009'da 1 milyar 800 milyon dolar, 2010'da 2,5 milyar dolar olduğunu kaydetti.

Gökkaya, ''Bu yasa çıktıktan sonra çok rahat 5 milyar dolar yabancı sermaye girişinin olacağını düşünüyoruz'' dedi.

Mütekabiliyet yasasının hukuki altyapısının çok iyi yapılması gerektiğini vurgulayan Gökkaya, daha önce bu yasanın Anayasa Mahkemesi'nce iptal edildiğini hatırlattı.

Söz konusu yasa çıktıktan sonra yabancı yatırımcıların Türkiye'de nerelere ilgisi olacağını konusunda değerlendirmelerde bulunan Işık Gökkaya, şöyle konuştu:

''Kıyı şeritlerinde çok ciddi bir talep olacaktır. Küresel ekonomik kriz öncesinde İspanya'ya yılda 7-8 milyar avroluk ikinci ev pazarına yatırım yapılıyordu. Fransa'ya da çok ciddi yabancı yatırımcı giriyordu. İkinci ev pazarı dediğimiz, insanların yazlık olarak kullandığı evler. O bakımdan da Ege ve Akdeniz kıyılarında çok ciddi bir potansiyelimiz var. Ayrıca büyük metropollerde, İstanbul ve Bursa'ya talep olacaktır. Orta Doğu'dan Bursa'ya karşı bir talep var.''

''Kimse evin altına teker takıp memleketine götürmüyor''

Yabancıların gayrimenkul almasından korkmamak gerektiğini belirten Gökkaya, şunları kaydetti:

''Bu tip şeylerden korkmamız lazım. İspanya, Fransa çok net örnek. Hiç kimse evin altına teker takıp memleketine götürmüyor, toprak kaybı da yok. Tabiki stratejik bazı yerlerde tedbir alacağız. Ama tasarrufu düşük, sermaye yetersizliği olan bir ülke olduğumuz için cari açığımızı da göz önüne alırsak, bunu yabancı doğrudan sermaye ile kapatabiliriz. Gayrimenkul sektörünün cari açığın kapanmasında önemli bir unsur olacağını düşünüyorum. Onun için korkacak bir şey yok.

Bir İngiliz gelip Türkiye'den ev alabiliyor, Azerbaycanlı veya Rus gelip Türkiye'den ev alamıyor. Bunu bir mantığa oturtamıyoruz. Onun için inşallah bu kanun çıkar. Sadece yatırım için değil AB'ye girme çabamız açısından da önemli. Bu normlarda olan bir ülke için bu tip kısıtlamalar çok doğru değil. Artık bu kadar globalleşen dünyada bu tip korumacılığın çok doğru olduğunu zannetmiyorum.''

Gökkaya, mütekabiliyet yasasının çıkmasının, gayrimenkul sektörünün büyümesine ve genel ekonomiye katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

ETİKETLER: kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/yabancilarin-gayrimenkule-yatirimi-artacak_89849.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!