Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yangın Sonrası Hayat

Antalya'nın Serik ve Manavgat ilçeleri arasında 31 Temmuz'da başlayan ve altıncı gününde kontrol altına alınabilen büyük orman yangınında 77 evin yandığı, 2 kişinin öldüğü Serik ilçesine bağlı Karataş köyü normale dönmeye çalışıyor. Antalya-Alanya karayolunun Aspendos kavşağından, Karataş köyüne kadar olan yaklaşık 20 kilometrelik köy yolu, resmi

CNN Türk
Yangın Sonrası Hayat

Antalya'nın Serik ve Manavgat ilçeleri arasında 31 Temmuz'da başlayan ve altıncı gününde kontrol altına alınabilen büyük orman yangınında 77 evin yandığı, 2 kişinin öldüğü Serik ilçesine bağlı Karataş köyü normale dönmeye çalışıyor. Antalya-Alanya karayolunun Aspendos kavşağından, Karataş köyüne kadar olan yaklaşık 20 kilometrelik köy yolu, resmi plakalı hizmet araçlarıyla dolu.

Obakentte yaşam

77 evin yandığı Karataş köyünde Türk Kızılayı 36 konutluk iki "obakent" kurdu. Evleri yanan çoğunluğu yaşlı köylüler, obakentlere yerleşti. TEDAŞ Obakent'in elektrik ihtiyacı için hızla elektrik direkleri dikerek, obakente elektrik vermeye başladı. Diğer kurumlar da tuvalet ihtiyacı için geçici kanalizasyon sistemi ve hijyen kurallarına uygun fosseptik çukurları açtı. Çeşitli kuruluşlar obakente üç öğün sıcak yemek ulaştırmaya devam ederken, diğer yandan da gönüllü kuruluşların yiyecek ve giyecek yardımları sürüyor.

Obakent sakinlerinin en önemli sorunu sıcak hava. Suntadan yapılan barakaların sıcağı geçirmesi yüzünden köylüler, yanan ormandan kestikleri ağaçlarla barakaların önüne yöre halkının "köşk" olarak nitelendirdikleri çardaklar kurmaya başladı.

Yanan ağaçları elleriyle dikmişti

Yangında, evi, traktörü ve evlenme hazırlığındaki kızı Ümmane'nin 17 YTL yevmiye ile taksit taksit satın aldığı çeyizlik beyaz eşyalarını da kaybeden Hasan Özkan, bölgedeki ormanların 1975 yılında da yandığını söyledi. 70 yaşındaki Hasan Özkan, 1975'teki yangını şöyle anlattı:

"1975 yılındaki büyük yangında bu ormanlar yok olmuştu. 1976'da Orman İdaresi bizi yevmiyeli olarak çalıştırdı. Karataş'ın yanı sıra Akbaş çevresindeki tüm dağlara fidanları biz diktik. Ellerimizle diktiğimiz, budadığımız, çapaladığımız, büyüttüğümüz ormanlar evimizin de yanmasına sebep oldu. Orman İdaresi zamanında bizi fidan dikmede çalıştırdı, ama baktırdım, o çalışmalarımızın karşılığında sigortalı dahi gösterilmemişiz."

Ümmane Özkan da, Belek'teki bir peyzaj şirketinde çalışarak çeyizi için çamaşır makinesi, buzdolabı satın aldığını, küçük yaşlardan itibaren göz nuru dökerek danteller ördüğünü, yangında hepsinin kül olduğunu anlattı.

Afet evleri için ilk adım

Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü görevlileri de evleri yanan vatandaşlara afet evleri yapılması amacıyla çalışmalara başladı. İlk etapta vatandaşların taleplerini toplayan görevliler, afet evlerinin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı veya TOKİ tarafından çok kısa süre içinde yapılacağını bildirdi.

Afetzedelere psikolojik destek

Bu arada, yangından hemen sonra bölgeye Türk Psikiyatri Derneği, Türk Psikologlar Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği ile Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'nın ortaklaşa oluşturduğu "Afetlerde Psikososyal Hizmetler Birimi" ekibi gitti. Orman yangınından zarar gören, evleri yanan, yakınlarını yangında kaybeden köylülerle görüşen görevliler, tıbbi destekte bulundu.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'ndan Araştırma Görevlisi Çetin Özkan, AA muhabirine, yangın afeti geçiren köylerde araştırma yaptıklarını belirtti. Özkan, "Yangından sonra insanlar olayın şokundaydılar. Öncelikleri barınma sorunlarını çözmekti. Yangından ötürü yoğun travmaya uğrayan, tedavi edilmesi gereken insan yoktu. Yakınlarını kaybedenlerle de görüştük. Zaman zaman bölgeye giderek, afetin psikiyatrik ve psikolojik etkilerini incelemeye devam edeceğiz."

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/yangin-sonrasi-hayat_63050.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!