Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yargı Mamak’taki Kentsel Dönüşümü Hukuka Aykırı Buldu

Anakent Belediye Meclisi’nin Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi kararı yargıdan döndü. Ankara 6. İdare Mahkemesi, yürütmesini durdurduğu projenin, “açıkça hukuka aykırı” olduğu ve “uygulanması halinde dönüşü güç ve imkânsız zararlara yol açabileceği” uyarılarında bulundu.

Cumhuriyet ANKARA
Yargı Mamak’taki Kentsel Dönüşümü Hukuka Aykırı Buldu

Anakent Belediye Meclisi’nin Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi kararı yargıdan döndü. Ankara 6. İdare Mahkemesi, yürütmesini durdurduğu projenin, “açıkça hukuka aykırı” olduğu ve “uygulanması halinde dönüşü güç ve imkânsız zararlara yol açabileceği” uyarılarında bulundu.

“Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesi” olarak tanımlanan “Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi” kapsamında yaklaşık 100 bin nüfusun bulunduğu 15 bin konutun yıkılması öngörülürken, inşa edilecek konutların ne zaman ve nasıl yapılacağı yönünde yeterli bilgi verilmemesi ve sözleşmenin yurttaşlar aleyhine birtakım düzenlemeler içermesi Mamaklıları endişelendiriyor. Projeyle bölgeye 50 bin yeni konut yapılacağı belirtilirken, Mamaklılar “evsiz kalma” endişesi yaşıyor. Anakent Belediye Meclisi tarafından kentsel dönüşüm projesinin başlatılması için ilk karar 14 Mayıs 2005 tarihinde alınmıştı. Bu tarihten itibaren söz konusu proje ile ilgili birçok dava açılmış, defalarca proje için yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Her karardan sonra projede küçük değişiklikler ya Anakent Belediye Meclisi’nin yaptığı son değişiklik de yargıdan döndü. Ankara 6. İdare Mahkemesi, projenin yürütmesini durdurdu. Mahkeme kararının gerekçesinde, “hukuka aykırılık” ve “uygulanması halinde giderilmesi güç veya imkânsız zararlara sebebi olacağı” gösterildi.

Candaş Türkyılmaz / Mamak Barınma Hakkı Bürosu Temsilcisi

‘Proje yurttaşın aleyhine’

Proje hakkında açılan 4 farklı davanın yanı sıra çalışmaların iptal edilmesi yönünde verilen 5 bin dilekçe bulunduğunu belirten Mamak Barınma Hakkı Bürosu Temsilcisi Candaş Türkyılmaz, “Hazırlanan sözleşmeler tek taraflı. Belediye ve inşaat şirketlerinin lehine, halkın aleyhine hükümler içeriyor” dedi. Türkyılmaz, yaklaşık 2,5 yıldır mücadele ettiklerini vurgulayarak, “Bu projeye karşı olmamızın nedeni, sözleşmelerin hak kayıplarına neden olmasıdır. Yurttaşların dava yolu bile kapatılmaya çalışılıyor. Tek taraflı bu proje insanları mağdur etmektedir” diye konuştu. Sıkıntılarını anlatmak için Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül’le de görüştüklerine dikkat çeken Türkyılmaz, Akgül’ün verilen mücadeleyi doğru ve yerinde bulduğunu söyledi. Projenin ilerlemesi açısından diyaloğun geliştirilmesi gerektiğine de vurgu yapan Türkyılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Mimar ve mühendislerle de görüşüyoruz. Bu proje hakkında şimdiye kadar 4 kişi dava açtı. Davaların bazıları sonuçlandı. Anakent Belediyesi’nin buna uyması gerekiyor. Akay Kavşağı mahkeme kararı nedeniyle kapatılacaktı. Gökçek, aynı tavrı burada da sergilemeli. Şehircilik kararlarına aykırı olduğu ortada olan bu projenin iptali için, Anakent Belediyesi ile de görüşme yapacağız. Proje, ilk kez şimdi iptal edilmiyor. Ama belediye her iptal kararında, proje üzerinde küçük değişiklikler yaparak, uygulamayı sürdürüyor. Yurttaşların rahat koşullarda yaşaması gerekiyor. Mamak, İzmit’teki deprem bölgesini andırıyor. Yıkık dökük evler ve psikolojik baskı uygulamak insan haklarına aykırıdır. Proje, yurttaşların yararına olacaksa yapılsın ama bu şekilde yapılmamalıdır.”

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/yargi-mamaktaki-kentsel-donusumu-hukuka-aykiri-buldu_71665.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!