Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yargı Mamak’taki Kentsel Dönüşümü Hukuka Aykırı Buldu

Anakent Belediye Meclisi’nin Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi kararı yargıdan döndü. Ankara 6. İdare Mahkemesi, yürütmesini durdurduğu projenin, “açıkça hukuka aykırı” olduğu ve “uygulanması halinde dönüşü güç ve imkânsız zararlara yol açabileceği” uyarılarında bulundu.

Cumhuriyet ANKARA
Yargı Mamak’taki Kentsel Dönüşümü Hukuka Aykırı Buldu



Nâzım Karahan / Derbent Mahallesi Muhtarı

‘Şehircilik ilkelerine aykırı’

Derbent Mahallesi Muhtarı Nâzım Karahan, 1/5000 ölçekli nazım imar planının onayına ilişkin Anakent Belediye Meclisi kararının iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açtı. Söz konusu karar, Belediye Meclisi tarafından 16 Nisan 2008 tarihinde alınmıştı. Dosyayı inceleyen mahkeme, konu teknik bilgi gerektirdiği için bilirkişi atadı. 10 Nisan 2009 tarihinde, öğretim üyelerinden oluşan bilirkişi incelemesi ve oluşturulan raporda, “projenin planlama teknikleri ve kamu yararına olmadığı” vurgulandı. Anakent Belediyesi’nin savunmasında ise davayı açan kişiye ait parsellerin proje sınır alanı dışına çıkarıldığı, böylece mahkeme kararının yerine getirildiği, plana itirazlar değerlendirilerek yeni 1/5000 ölçekli nazım imar planının onaylandığı ileri sürüldü. Bilirkişi raporunu ve Anakent Belediye Başkanlığı’nca yapılan bu yaklaşımı da değerlendiren mahkeme, savunmayı yeterli görmeyerek, dava konusu işlemin, “şehircilik ilkeleri, planlama teknikleri ve kamu yararına aykırı olduğu” kanaatiyle, 11 Ağustos 2009 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı verdi

‘Projenin geleceği belirsiz!’

Mamak Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Ali Bayrak ise, uygulamanın belirsizlik içinde olduğunu kaydederek, “Düzenlemelerin yapılması gerektiğini Meclis’te dile getirdik ama olmadı” dedi. Anakent Belediyesi’nin yürütmeyi durdurma kararlarına uyması gerektiğine işaret eden Bayrak, “Gökçek’in kararları mahkeme kararlarının üstündeymiş gibi Belediye Meclisi’nde yeni kararlar alındı. Bu konuyla ilgili en küçük düzenleme yapılmadı” diye konuştu. Bayrak, şunları kaydetti:

“Bu çalışma kentsel dönüşüm değil, ‘rantsal dönüşüm’ çalışmasıdır. Orada 50 bin konut yapılacak. Bir de Samsun Yolu güzergâhı üzerinde yapılacak 500 ticaret ve iş merkezi var. Bu iş merkezi söylemi de doğru değil. Seçim arefesinde yalnızca bir temel atıldı. Hazırlanmış bir belge, bilgi ya da ruhsat yok. 14 mahalle içinde yer alan herhangi bir çalışma yoktur. Yurttaşlar çok muzdarip. O bölgenin insanca yaşam koşullarına kavuşmasını istiyoruz. Sadece o bölge insanlarını yok sayarak, onların hak ve taleplerini yerine getirmeksizin böyle bir kentsel proje hazırlamak çok yanlıştır. Amaç, başkalarını hak sahibi yapmaktır. Yaşam koşulları da sıkıntıya düştü. Projenin uygulanacağı alan olduğu için mahallelere hizmet de götürülemiyor. Binlerce yurttaş büyük sıkıntı çekiyor. O bölge insanları imkânlardan yararlandırılmıyor. İnsanları memnun etmek yerel yönetimlerin asli görevidir. Bölgede yaşayan insanlarla bir araya gelinsin ve o doğrultuda bu proje uygulansın.”

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/yargi-mamaktaki-kentsel-donusumu-hukuka-aykiri-buldu_71665.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!