Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yasa Çıktı, Tüketici "Enerji Üreticisi" Olabilecek

Türkiye'de artık herkes enerji yatırımcısı olabilecek. Enerjide üretim açığını kapatmak amacıyla çıkarılan arz güvenliği yasası konut tüketicisini dahi yatırımcı yapmayı amaçlıyor. Çatılarına güneş pili taktıran site sakinleri kendi ihtiyacını karşıladıktan sonra üretilen elektriğin fazlasını satarak kar edebilecek. Artan petrol fiyatları ile daha

CNN Türk
Yasa Çıktı, Tüketici "Enerji Üreticisi" Olabilecek

Türkiye'de artık herkes enerji yatırımcısı olabilecek. Enerjide üretim açığını kapatmak amacıyla çıkarılan arz güvenliği yasası konut tüketicisini dahi yatırımcı yapmayı amaçlıyor. Çatılarına güneş pili taktıran site sakinleri kendi ihtiyacını karşıladıktan sonra üretilen elektriğin fazlasını satarak kar edebilecek.

Artan petrol fiyatları ile daha cazip hale gelen alternatif enerji kaynaklarının başında rüzgar ve güneş geliyor. Yatırım maliyetleri yüksek olsa da her ikisi uzun vadede tasarruf sağlıyor. Zengin bir güneş enerjisi potansiyeli olan Türkiye bu potansiyeli yatırımlarla hayata geçirmek istiyor. Bu amaçla hazırlanan yasa ile her tüketici artık elektrik üreticisi olabilecek.

Konuyla ilgili bilgi veren Elektrik Etüt İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Atilla Gürbüz, "Vatandaş kendi ihtiyacı için sistemini kurabilecek. Lisans prosedürü bürokratik işlemler ortadan kalkıyor. Artık herkes birer enerji yatırımcısı olarak görünebilir" diye konuştu.

Bunun için binaların güneş alan güney cephelerine bir sistem kuruluyor. Plakalardan oluşan güneş pili, yüzeyine gelen güneş ışığını doğrudan elektrik enerjisine dönüştürüyor. Ankara'da güneş pillerinin kullanıldığı örnek bir bina var. Enerji Bakanlığı'nın kurduğu bu örnek ev kendi elektrik ihtiyacını hatta daha fazlasını güneş pili ile üretiyor. Bu örnekten yola çıkarak daha büyük bir sistem taktıran konutların da kendi ihtiyacını karşılaması mümkün.

150 konutluk bir sitenin çatılarına güneş pili takılmasının maliyeti ortalama 1.2 milyon dolar. Hem çevre dostu hem de ekonomik bir enerji kaynağı. Yapılan hesaplamalara göre güneş pili ile kendi elektriğini üretmek 150'nin üzerinde konut olan siteler için kısa vadede olmasa da uzun vadede kar sağlayacak. Sistem 500 kwh'a kadar üretilen elektriği şebekeye satma imkanı da tanıyor.

Gürbüz, "Vatandaş hiç şebekeden beslenmeden kendi ihtiyacını karşılayabilir. Zaten yakıt maliyeti olmadığı için giderler sıfıra eşit. Tamamen yenilenebilir kaynak olduğu için sistem kendisini yürütüyor" dedi.

Sistemi kurduracak yani üretici olmaya karar veren tüketicinin Enerji Bakanlığı'na başvurması gerekiyor.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/yasa-cikti-tuketici-enerji-ureticisi-olabilecek_62869.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!