Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yatırım Yapan Yabancıya Mülk Alma Kolaylığı Geliyor

Yabancı yatırımcılara, ‘‘Yatırımlarının gereği olma’’ koşulu aranmaksızın mülk edinme kolaylığı getiriliyor. Konuyla ilgili düzenleme CHP'lilerin m

Hürriyet



b>Yabancı yatırımcılara, ‘‘Yatırımlarının gereği olma’’ koşulu aranmaksızın mülk edinme kolaylığı getiriliyor. Konuyla ilgili düzenleme CHP'lilerin muhalefetine rağmen TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

Yabancı yatırımın özendirilmesi amacıyla hazırlanan ‘‘Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu Tasarısı’’ dün komisyonda sinirlerin gerilmesine neden oldu. Tartışmalı bir oturum sonunda tasarı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda değiştirilerek kabul edildi.

Tasarının en çok tartışılan hükmü yabancı şirketlere, ‘‘Yatırım faaliyetlerinin gereği’’ mülk edinmelerine olanak sağlayan düzenleme oldu. AKP Gaziantep Milletvekili Ömer Abuşoğlu, yabancıların mülk edinmelerindeki, ‘‘Yatırım faaliyetlerinin gereği olma’’ koşulunun kaldırılması için önerge verdi. AKP Balıkesir Milletvekili Ali Osman Sali ile CHP'liler, önergeye karşı çıktı.

ÜLKESİNİ SATAN MECLİS OLMAZ

CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin, ‘‘Bunu Osmanlı yaptı. Almanlara ve İngilizlere imtiyazlar tanıdı. İttihat ve Terakki'nin onları çıkarıncaya kadar neler çektiğini tarihten öğrenin. Ülkesini satan bir Meclis olmaz’’ dedi. Devlet Bakanı Ali Babacan, hükümet olarak önergeyi desteklediklerini belirtti. Babacan, ‘‘Halen yabancı yatırımcının Türkiye'de mülk edinmesi önünde hiçbir engel yokken, yeni düzenlemede sınırlama getirmek geriye gidiş olur’’ dedi.

AKP'li Sali'nin muhalefetle oy kullanmasıyla önerge 8'e karşı 7 oyla reddedildi. Bunun üzerine oturumu yöneten Komisyon Başkanvekili Altan Karapaşaoğlu, önergeyi yeniden oylatmak istedi. CHP'liler, ‘‘Olmaz böyle şey, biz buna alet olmayız’’ diyerek salonu terk ettiler. Karapaşaoğlu, AKP Diyarbakır Milletvekili Aziz Akgül'ü işaret ederek, toplantıya sonradan katılanlar bulunduğunu, yeniden oylama yaptıracağını söyledi. İkinci oylamada önerge 8 oyla kabul edildi.

Tasarı özetle şu hükümleri içeriyor:

YABANCI YATIRIM: Yabancı yatırımcı tarafından yurt dışından getirilen döviz türünden sermaye, devlet tahvilleri dışındaki şirket menkul kıymetleri, makine ve teçhizat ile sınai ve fikri mülkiyet hakları da doğrudan yabancı yatırım olarak kabul edilecek.

KAMULAŞMA YAPILAMAYACAK: Yabancı yatırımcılar, yerli yatırımcılarla eşit muameleye tabi tutulacaklar. Doğrudan yabancı yatırımlar, yürürlükteki mevzuat gereğince kamu yararı gerektirmedikçe ve karşılıkları ödenmedikçe kamulaştırılamayacak veya devletleştirilemeyecek.

TRANSFER KOLAYLIĞI: Yabancı yatırımcıların Türkiye'deki faaliyet ve işlemlerinden doğan net kar, temettü, satış, tasfiye ve tazminat bedelleri, lisans, yönetim ve benzeri anlaşmalar karşılığında ödenecek meblağlar ile dış kredi anapara ve faiz ödemeleri, banka veya özel finans kurumları aracılığıyla yurtdışına transfer edilebilecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yatirim-yapan-yabanciya-mulk-alma-kolayligi-geliyor_4353.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!