Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yedi Tepenin Yedi Mimarı Torino'yu Fethetmeye Gidiyor

Üç yıl önce İstanbul'da gerçekleşen Dünya Mimarlık Kongresi, bu sene İtalya'nın Torino kentinde düzenleniyor. 29 Haziran-3 Temmuz tarihleri arasındaki kongre, pek çok ülkenin mimarlık alanındaki gelişmeleri yansıttığı özel sergileri Torino'ya taşınıyor. Bu sergi vesilesiyle Süha Özkan başkanlığında 2006'da kurulan Dünya Mimarlık Topluluğu (World

Hürriyet Gazetesi
Yedi Tepenin Yedi Mimarı Torino'yu Fethetmeye Gidiyor

br />
Emre Arolat

Mimari düşüncemizi temsil eden örnekler

Torino’da yer alan yapıların önemli bir bölümü, daha önce ilki İstanbul’da ve daha sonra Ankara, İzmir, Trabzon ve Kayseri’de olmak üzere Türkiye’nin farklı kentlerinde, açılan sergide bulunanlar. Bir de o tarihten sonra gündeme gelen yapılar ve projeler var. Dalaman ve Sabiha Gökçen Havalimanı, Maslak Bijoux, Kağıthane Ofisleri, Göktürk Metal Yapı Konut Yerleşimleri, Brüksel Kraliyet Antreposu, Santralistanbul, Maksimum Evler, Savoy, Evidea, Narlıdere, Misia ve Folkart Mavişehir Konutları, Astana ve Şişli Mixed-Use projeleri, Kervansaray Lara ve Makyol otelleri, İpekyol ve Siemens Fabrikaları ile Minicity, İzmir Fuar Alanı, Yalova Akkök gibi sosyal ve kültürel yapılar bunlar. Bu yapıları seçmemizdeki en önemli neden, birbirine benzemesi söz konusu olan bu projelerin, bağlamsal veriler nedeniyle birbirlerinden ne kadar ayrışabildiklerini doğrudan ve kolaylıkla örnekleyebilmeleri. Zira bağlamsallık ve spesifiklik, bizim peşinde koştuğumuz mimarlık düşüncesinin en belirgin unsurları.

Nevzat Sayın

Geleneksel yöntemlerle iyi mimarlık olabilir

Mimarlığın yapılan bir şey olmasının yanı sıra konuşulan bir şey olması da çok önemli. Mimari genellikle gündemin birincil konularından değil. Özellikle Türkiye’de hiç kimsenin umurunda değil. Ben sergiye İzmir Dikili Yahşi Bey köyündeki taş yapılarımızla katılıyorum. Tek konuyla katılmayı, istediğim derinlikte anlatma fırsatı vereceği için tercih ettim. Bu yapıları istememin nedeni de küçük yapılar, geleneksel yöntemler ve bölgesel verilerle iyi mimarlıklar yapılabileceğini anlatmak. Giderek daha çok gösteri dünyasının önemli bir parçası olan mimarlık için ters bir örnek olması kışkırtıcı oldu. Globalleştikçe bol seçenekli ama tek merkezli olan modern dünyada başka modernliklerin de olduğunu bilmek ve yapmak doğrusu uğraşmaya değer bir konu.

Murat-Melkan Tabanlıoğlu

İstanbul'un değişiminde rolü olan projeler

Biz sergiye İstanbul Sapphire, Levent Loft I ve II, DMC Ankara ve diğer medya projelerimiz, Kanyon, İstanbul Modern ve yurtdışı projelerimizden iki örnek olarak Abay Ofis ile Bakü Kristal projeleriyle katılıyoruz. Bu yapıları tercih etmemizin nedeni İstanbul’un değişiminde önemli olduğuna inandığımız, bulvar projeleri olarak adlandırdığımız projelerle, medya binalarından örnekleri bir araya getirmek. DMC Ankara başkentte inşa edilen ilk medya merkezi olarak bu yıl tamamlanan ve 2008’de Ulusal Mimarlık Ödülü alan bir bina. İstanbul Modern bir mimari proje olmanın ötesinde kentsel anlamı olan bir oluşum. Bakü Kristal ve Abay Ofis’iyse son dönem yurtdışında yaptığımız projelere örnek olarak seçtik.

Can Çinici

Küresel konuşma tartışma fırsatı yaratıyor

Dünya Mimarlık Kongresi’nin, mimarlık mesleği üzerine küresel bir konuşma, tartışma fırsatı yaratmasının eleştirel bir önemi olabileceğini düşünüyorum. Sergiye İzmir Alsancak Liman Bölgesi için kentsel tasarım önerisi, Büyük Mısır Müzesi için bir öneri, Evliyagil Evleri, Manavgat Evleri, Fibaline Projesi ve Bursagaz Yönetim Binası’yla katılıyorum.


TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/yedi-tepenin-yedi-mimari-torinoyu-fethetmeye-gidiyor_62260.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!