Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yenilenebilir Enerji Haberlerinde Regülasyon ve Finansman Öne Çıktı

BETAM araştırma notuna göre, yenilenebilir enerji haberlerinde regülasyon ve finansman öne çıkıyor. BETAM Araştırma Görevlisi Barış Gençer Baykan tarafından hazırlanan, 2000-2010 arasında Hürriyet, Zaman ve Sabah gazetelerinin internet sitelerinde yenilenebilir enerji haberlerinin yıllar içinde dağılımı ve hangi konular üzerinden işlendiğinin

yapi.com.tr / AA
Yenilenebilir Enerji Haberlerinde Regülasyon ve Finansman Öne Çıktı

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezinin (BETAM) araştırma notuna göre, yenilenebilir enerji haberlerinde regülasyon ve finansman öne çıkıyor. BETAM Araştırma Görevlisi Barış Gençer Baykan tarafından hazırlanan, 2000-2010 arasında Hürriyet, Zaman ve Sabah gazetelerinin internet sitelerinde yenilenebilir enerji haberlerinin yıllar içinde dağılımı ve hangi konular üzerinden işlendiğinin incelendiği nota göre, gazetelerde toplam 2 bin 284 yenilenebilir enerji haberi yer aldı.
    
2000-2003 arasında söz konusu gazetelerde yenilenebilir enerji haberleri çok az yer bulurken, 2004 yılında Türkiye'de Yenilenebilir Enerji Kanunu'nun ilk defa gündeme gelmesiyle konuya ilgi artarken, yasal düzenlemelerle ilgili haberlerde yükselme gözlendi.

Hürriyet ve Zaman gazeteleri, 2004 yılından itibaren yenilenebilir enerji haberlerine daha çok yer verirken, Sabah gazetesinde 2009 yılından itibaren yatırımların artmasıyla yenilenebilir enerji haberlerinin sayısında artış oldu.
Bu gazetelerdeki yenilenebilir enerji haberlerinin yaklaşık yarısı ekonomi sayfalarında yer aldı. Yenilenebilir enerjilerin regülasyonu ve finansmanı konuları toplam haberlerin yüzde 48'ini oluşturdu.
    
Konuların dağılımı
    
Hürriyet gazetesinde 2000-2010 yılları arasında 875 yenilenebilir enerji haberinin yüzde 28'i finansman, yüzde 23'ü regülasyon, yüzde 13'ü bilim, yüzde 10'u siyaset, yüzde 8'i uluslararası ilişkiler, yüzde 7'si iklim değişikliği, yüzde 3'ü bölgesel kalkınma, yüzde 2'si HES konusundan oluştu.

Hürriyet'in editöryal kategorisinde, haberlerin yüzde 43'ü ekonomi bölümünde, yüzde 15'i yazarlar bölümünde yer aldı. Hürriyet gazetesinin yazarları genellikle HES protestolarını kaleme alırken, Sabah gazetesinin yenilenebilir enerjiyi konu edinen yazarları, çoğunlukla Yenilenebilir Enerji Kanunu'nun Meclis'te bekletilmesini eleştiren yazılar yazdı.
    
Zaman gazetesinde 2000-2010 arasında 1.146 yenilenebilir enerji haberinin yüzde 25'i regülasyon, yüzde 18'i finansman, yüzde 15'i bilim, yüzde 11'i uluslararası ilişkiler, yüzde 7'si iklim değişikliği, yüzde 7'si bölgesel kalkınma, yüzde 7'si siyaset, yüzde 2'si HES ve yüzde 8'i de diğer konularından oluştu.

Gazetenin editöryal kategorisinde ise haberlerin yüzde 53'ü ekonomi bölümünde, yüzde 15'i gündemde ve yüzde 14'ü de bölge haberleri bölümünde yer aldı. Hürriyet ve Sabah gazetesinin aksine, Zaman'da köşe yazarları yenilenebilir enerji konusuna değinmezken, ''Yorumlar'' bölümünde siyasetçilerin, bilim insanlarının ve sivil toplum aktivistlerinin konuyla ilgili yazılarına rastlandı.
    
Sabah gazetesinde 2000-2010 arasındaki 236 yenilenebilir enerji haberinin yüzde 39'u finansman, yüzde 25'i regülasyon, yüzde 14'ü bilim, yüzde 6'sı uluslararası ilişkiler, yüzde 5'i siyaset, yüzde 3'ü iklim değişikliği, yüzde 2'si bölgesel kalkınmayı konu edindi. Gazetenin editöryal kategorisinde ise yenilenebilir enerji haberlerinin yüzde 63'ü ekonomi bölümünde yer alırken, bunu yüzde 20 ile yazarlar kategorisi izledi.

ETİKETLER: yeşil enerji
http://www.yapi.com.tr/haberler/yenilenebilir-enerji-haberlerinde-regulasyon-ve-finansman-one-cikti_90324.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!