Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

‘Yeşil Teşvik’ Cezaya Dönüştü

Yenilenebilir enerji kullanımını teşvik amacıyla uygulamaya konulan ‘yeşil tarife’ düzenlemesi, henüz bir yılını tamamlamadan teşvik özelliğini yitirdi. Elektriğin meskenlere yüzde 88 daha pahalı ulaşmasına yol açtı.

yapi.com.tr
‘Yeşil Teşvik’ Cezaya Dönüştü

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, yenilenebilir enerji kullanımını teşvik etmek amacıyla 10 ay önce yürürlüğe giren yeşil tarifenin henüz bir yıl olmadan meskenlerde teşvik yerine adeta cezaya dönüştüğünü belirtti.

BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre; yeşil tarife ile normal tarife arasında en yüksek farkın meskenlerde yaşandığına dikkat çeken Akın, “Vergi ve fon olmadan çıplak elektrik fiyatı yeşil tarifede meskenlerde yüzde 88 daha pahalı. Yeşil tarifede meskenlerin teşviki için yeni düzenleme yapılmalı” diye konuştu.

Akın, Ağustos 2020 tarihinde uygulanmaya başlanan düzenlemenin amacı olan teşvik edici özelliğini kaybettiğine işaret etti. Mesken, sanayi, ticarethane, tarımsal sulama ve aydınlatma için ayrı ayrı tarifeler hazırlandığını belirten CHP’li Akın, “Yeşil tarife uygulaması gönüllülük esasına göre işlemektedir. Yeşil tarifeyle elektrik kullanmak isteyen tüketicilerin faturalarında, kullandıkları elektriğin temiz kaynaklardan üretildiğini gösteren bir işaret yer alırken tarife detayları EPDK tarafından düzenlenmektedir.” dedi.

Mevcut ücretle yeşil tarifeyi kıyaslayan CHP’li Akın şu ifadeleri kullandı: “EPDK, fon ve pay hariç olmak üzere kilovatsaat başına bedeli 69,97 kuruş olarak belirlemiştir. Söz konusu uygulama kapsamında hayata geçirilen ilk tarifede sanayi, ticarethane, mesken ve tarımsal sulama ayrımı yapılmadan tek bir bedel belirlenmiştir. Yeşil tarife kapsamında yapılan son değişikliğe göre, 1 Nisan 2021 tarihi itibarıyla yeşil enerji bedeli aboneler arasında fark gözetmeksizin 74,7372 kuruş olmuştur.

Yeşil tarife ile mevcut tarife arasında en yüksek fark meskenlerde yaşanmaktadır. Buna göre meskenlerde kilovatsaat başına çıplak elektrik fiyatı mevcut tarifede 39,6717 kuruş olurken yeşil tarifede 74,7372 kuruş olarak yüzde 88,3 oranında daha pahalı olmaktadır.”

Kirleten enerji cezalandırılmıyor
Güneş ve rüzgâr enerjisinin, kirletici enerjilerden daha ucuz olduğuna dikkat çeken gazeteci, enerji analisti Özgür Gürbüz, "Yeşil tarifenin teşvik edici olması gerekir, bizde ise daha çok fosil yakıtları cezalandırmayan hükümetin faturayı yeşil enerjiye kesme çabası gibi görünüyor. Güncel fiyatlara baktığımızda güneş ve rüzgârın kömürden, yapımı süren nükleerden daha ucuz olduğunu net bir şekilde görüyoruz. Buna rağmen yeşil tarifenin bu kadar pahalı olması yanlış teşvik uygulamaları ya da iyi niyetli insanların niyetinin istismarı ile açıklanabilir." dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yesil-tesvik-cezaya-donustu_185467.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!