
Galatasaray'da Suçlu Elektrik...

"Tarihi Yapılar 'Elektrik...

Yanmak Tarihi Yapıların Kaderi mi?

Galatasaray Yangını ve Düşündürdükleri

Mimarlar Odası Önlem Almaya Çağırdı

Kadir Topbaş: Kagir Binalardaki...

Galatasaray Üniversitesi'nin...
"Yeterli Ödenek, Doğru Proje, İyi Koruma"
Galatasaray Üniversitesi'nde çıkan yangın, mevcut koruma anlayışının eksikliklerini yeniden gündeme getirdi. Yüksek Mühendis ve Mimar Dr. Doğan Hasol, koruma yaklaşımı, tarihi binaların restorasyonu ve basında dönen sabotaj iddiaları üzerine sorduğumuz soruları yanıtladı.

Galatasaray Üniversitesi binasının yanmasından sonra ‘tarihi binalarımızı neden koruyamıyoruz’ sorusu yeniden gündeme geldi. Sizce ne gibi eksikliklerimiz var bu konu hakkında?
Afet yolları yapılmıştı. O yolların kenarlarında tabelalar var “Durulmaz” diye. Sonra oralar otopark oldu. Dolayısıyla 1 milyonluk bir azman kentin idaresi kolay değil. Son zamanlarda birçok eski bina yandı. Bina yanınca bizim de içimiz yanıyor ama orada kalıyor. Bunun bize ders olacağı da yok zaten... Bu binaları öncelikle nasıl koruyacağımızın kararının verilmesi lazım… Öncelikle koruma bilincine sahip olmak lazım. Korumak için sevmek lazım. İnsanlarımız bu binaları tanımıyorlar. Tanımadıkları için sevmiyorlar, sevmedikleri için korumuyorlar. Bu binaları korumak istiyorsak, bunlara belirli ödenekler ayırmamız lazım. Bunların zaman zaman yangın denetiminin, depreme karşı davranış biçimlerinin gözden geçirilmesi gerekir. Bütün bu etüdler bir para meselesidir. Bu paranın ayrılması gerekir. Eski binalarda ve özellikle ahşap binalarda yangın güvenliğinin bir kez daha gözden geçirilmesi lazım. Daha çok elektrik kontağından kaynaklanıyor bu tür şeyler. Kablolar eski tip kablolardır, yangına dayanıklı değildir. Ahşap yapıların içinde bunların metal borular içinden geçirilmesi gerekir ama hiç sanmıyorum öyle yapıldığını... Bu binalarda önemli olan yangının çıkmamasıdır. Yangın çıktıktan sonra söndürülmesi hiç de kolay değil. Yangının çıkmaması için elektrik sisteminin mutlaka gözden geçirilmesi lazım, algılama sistemlerinin düzenli kurulması ve söndürülme sistemlerinin düzenli kurulması gerekiyor. Bir yangın ille de suyla söndürülmez. Yangın söndürücü gazlar da var. Bütün bu sistemlerin hangisi doğruysa, o sistemin böyle yapılara kurulması gerekiyor.
Başka binaları da var kompleksin, o binalar zarar görmedi. Ama öndeki binanın yanması Türkiye adına çok büyük kayıptır. Galatasaray camiası güçlü bir camiadır. Bunun üstesinden gelir. O binayı yeniden kazandırır. Ancak yeni yapılacak bina eski bina olmayacaktır. Bunun bilinmesi lazım. Yani kaybedilmiş değerin telafisi mümkün değil. Yapılan yeni binalar o eski binaların yerini alabilecek durumda değildir. Böyle binaların yanmaması lazım… Bu yangınları önleyebilecek sistemleri, koruma kurulları kabul etmiyor sanıyorum. Ancak etmesi lazım, etmediğiniz takdirde bina yanıyor. Yani onun getireceği, parantez içerisinde söylüyorum, bir çirkinlik söz konusuysa, ona razı olmak lazım. Diğer türlü yanıyor binamız. Bu yalnızca eğitim binası için değil, saraylarımız için de lazım. Yeterli ödenek ayıracaksınız, doğru projeler geliştireceksiniz ve koruyacaksınız. Yapılacak olan şey bu kadar basit aslında. Sahte Osmanlı yapıları yapılacağına var olan Osmanlı yapıları doğru dürüst korunmalı… |