Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Yıllar Önce Yapılan HES'in ÇED Süreci Yeni Başlıyor

Yıllar önce kurulan Ayancık HES’e dair verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararını yargı iptal ettiği için tesis mühürlendi. Şirket, atıl durumdaki HES’i faal hale getirmek için ÇED sürecini başlattı.

yapi.com.tr
Yıllar Önce Yapılan HES'in ÇED Süreci Yeni Başlıyor

Giresun’daki sel felaketi Karadeniz’de neredeyse her derenin üzerine kurulan hidroelektrik santralleri (HES) gündeme getirse de HES ısrarı son bulmuyor.

BirGün’den Uğur Şahin’in haberine göre; sekiz yıl önce ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararıyla üretime başlayan şehir içi hidroelektrik santrallerin (HES) ilk örneği Sinop’un Ayancık ilçesindeki HES projesini Danıştay durdurdu.

Ancak Ulusoy Holding’e İlk Enerji yeniden ÇED süreci başlattı. Söz konusu HES şu an kurulu durumda ancak çalışır vaziyette değil.

Ayancık HES, ilk etapta 8,58 megawatt olarak planlandı ve ÇED Yönetmeliği’nin kapsamı dışında ‘değerlendirildi.’ Sonrasında söz konusu projede kurulu güç 15,6 megawatta çıkarıldı. Bu esnada 2008 yılında ÇED Gerekli Değildir” kararı verildi. Sinop İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün firmaya ÇED muafiyeti sağlayan kararını tam 51 bölge sakini yargıya taşıdı. Ardından 2012 yılında yapılan ‘geçici kabul’ ile firma elektrik üretimine başladı. Samsun 1. İdare Mahkemesi, 22 Mayıs 2013 yılında verdiği hükümle ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararını iptal etti.

Karar üzerine Ayancık HES, 30 Haziran 2013 tarihinde mühürlendi. Ancak Sinop Valiliği ve İlk Enerji, kararı temyiz etti. Danıştay 14. Dairesi, 6 Kasım 2013’te kararı bozdu ve 1 Ocak 2014’ten 31 Ağustos 2015 arasında HES elektrik üretmeye devam etti. Fakat Samsun İdare Mahkemesi, kararında ısrarcı olarak ‘işlemin iptaline’ karar verdi ve HES faaliyeti yeniden durduruldu. Sinop Valiliği ile İlk Enerji, yeniden temyiz süreci başlattı. Bunun üzerine Danıştay 14. Dairesi, kararı onadı ve ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararını iptal etti. Karar üzerine kamuoyunda HES’in santral binasının, su iletim hatlarının ve regülatörlerin yıkılması bekleniyordu ancak bu gerçekleştirilmedi.

Devamında Ulusoy Holding’e ait İlk Enerji, yargı kararını ‘dikkate alarak’ Ayancık Çayı ve yan kolları üzerinde yer alan HES için yeniden ÇED süreci başlattı. Hâlihazırda inşa edilmiş olan HES’e dair ÇED dosyasında şu ifadelere yer verdi: “İşletmeye alınması planlanan Ayancık HES kapsamında yer alan tüm ünitelerin inşaat çalışmaları tamamlanmış ve kurulu vaziyette bulunmaktadır. Dolayısıyla proje kapsamında herhangi bir inşaat çalışması yürütülmeyecek olup, sadece tesisin uzun süredir faaliyette olmaması dolayısıyla bakım-onarım çalışmaları söz konusu olacak.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yillar-once-yapilan-hesin-ced-sureci-yeni-basliyor_181560.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!