Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Yoksa Haydarpaşa Garı Görücüye mi Çıktı?

Dün Haydarpaşa Garı'nda düzenlenen ve yabancı yatırımcı ile finansçıların katıldığı konferans; akla, ‘Haydarpaşa Garı görücüye mi çıktı’ sorusunu getirdi.

yapi.com.tr
Yoksa Haydarpaşa Garı Görücüye mi Çıktı?

Bugün Hürriyet Gazetesi'nde yer alan yazısında Haydarpaşa Garı'nın dün ilk kez Mehmet Şimşek, Erdem Başçı, İbrahim Turhan gibi panelistler ve yabancı yatırımcı ile finans kurumların katıldığı uluslararası bir konferansa ev sahipliği yaptığına dikkat çeken Gila Benmayor; New York eski Belediye Başkanı Michael Bloomberg’in de konuşmacı olarak katıldığı toplantının “Tarihi Haydarpaşa Garı uluslararası görücüye mi çıktı” sorusunu getirdiğini kaydetti ve ekledi: "Hatırlanacağı gibi, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçtiğimiz aylarda tarihi gar binasının 'özelleştirme kapsamına' alınacağını söylemişti".

Gila Benmayor'un yazısı şöyle:

"Şimşek, bu yıl 7 milyar dolarlık özelleştirme hedefine ulaşmak istediklerini belirterek, “Haydarpaşa Gar ve Liman Dönüşüm Projesi imar çalışmalarından sonra özel programa alınacak ve özelleştirme projeleri arasına girecek” demişti. Bağdat Caddesi’nin son yeşil alanı Tarım İl Müdürlüğü arazisinin özelleştirmeye devredildiğinin ortaya çıktığı günlerde Haydarpaşa Garı’nın aynı akıbete uğrayacağı ihtimali STK’ları harekete geçirdi. Haydarpaşa şehrimizin gözbebeği. Nitekim, 'New York’tan İstanbul’a Mega Şehirler ve Finans Merkezleri' konferansının duyulması üzerine 'Haydarpaşa Dayanışması' kamusal alanın satışa çıkartılmaması çağrısını dün yineledi. Haydarpaşa’nın bir otel ya da AVM’ye dönüşmesi fikri bile oldukça ürkütücü. 2010’daki yangında çatısının bir bölümün yanan görkemli Haydarpaşa Garı’ndaki uluslararası konferansa dönersek… İçini daha önce görmeye fırsat bulmadığım gar binasının zemin katı tuvaletlerine kadar elden geçirilmiş, renkli camlı ve duvar süslemelerinin olduğu salonlarından biri konferans salonuna dönüştürülmüştü. Konferansın neden Haydarpaşa’da düzenlendiğini sorduğumda, yabancı konukların kaldığı Beşiktaş Four Seasons Oteli’nde uygun bir yer bulunmadığı gibi bir cevapla karşılaştım.

Bol sayıda yabancı yatırımcı vardı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, merkez bankası Başkanı Erdem Başçı, İMKB Başkanı İbrahim Turhan, Hüsnü Özyeğin ve Citibank Genel Müdürü Serra Akçaoğlu’nu dinlemeye kimler gelmişti? Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv, Ali Koç, DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, Dream Restaurants Grup Başkanı Metin Ar, Turgay Ciner, Hayri Culhaçı gibi isimlerin yanı sıra bol sayıda yabancı diplomat. Ve tabii ki aralarında Katarlıların da olduğu bol sayıda yabancı yatırımcı.

Trenle yolculuk geri geliyor

Konferans öncesi ayaküstü sohbet ettiğim Katar Vakfı üyesi ve Oxford Üniversitesi İslam Araştırmaları Merkezi’nin mimarı Profesör Abdel-Wahed El-Wakil’e Haydarpaşa Garı’nı nasıl görmek isteyeceğini sordum. “Sadece tren garı olarak” diyor. Dediğine göre, trenler, trenle yolculuk geri geliyormuş. Peki biz ne yaptık? Güzelim Haydarpaşa Garı’nı toptan devreden çıkardık.

Önce İngilizce

New York eski Belediye Başkanı Bloomberg, BM’nin Şehirler ve İklim Değişikliği konusunda ‘Sürdürülebilirlik Elçisi’. İstanbul’un bu çoğrafyada (dünyada değil) bir finans merkezi için potansiyeli olduğunu söylüyor. Finansal merkez için saydığı şartlar arasında, güvenli, ulaşılabilir bir şehir olmak gibi şeyleri sayıyor. Şartlar arasında ikinci sırada “İngilizceyi su gibi konuşmak” var. İngilizce, İstanbul’un en büyük sorunlardan biri gibi duruyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yoksa-haydarpasa-gari-gorucuye-mi-cikti_121335.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!