Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Zeugma Mozaikleri’ne Yeni Bina

Yıllardır süren müze inşaatı nedeniyle sergilenemeyen dünyaca ünlü Zeugma Mozaikleri günışığına çıkıyor. Mozaikler, Mayıs ayında açılacak yeni müze bi

NTV-MSNBC
Zeugma Mozaikleri’ne Yeni Bina

ıllardır süren müze inşaatı nedeniyle sergilenemeyen dünyaca ünlü Zeugma Mozaikleri günışığına çıkıyor. Mozaikler, Mayıs ayında açılacak yeni müze binasında meraklıların beğenisine sunulacak.

Zeugma Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarında Roma dönemine ait 59 adet mozaik bulundu. Bunlara çevre illerde ortaya çıkarılan mozaikler de eklenince, Roma mozaiklerinin kapladığı alan bin 600 metrekareyi geçti. Gaziantep’te bu kadar mozaiği sergileyecek yer bulunmadığı için Arkeoloji Müzesi’nin yanısıra kente bir de ‘mozaik müzesi’ yapımına başlandı.

Uzun yıllar inşaat halinde kalan müze binası nihayet tamamlanma aşamasına geldi. İnşaat biterken mozaikler de yeni yerlerine taşınıyor. Özel bir yöntemle kesilerek yeni binaya taşınan mozaikler yine özel bir yapıştırıcı madde ile birleştirilerek tabana yerleştiriliyor.

Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdürü Hamza Güllüce, “52 mozaikten 36 tanesini sergileyeceğiz. Geri kalan mozaikleri de zaman zaman değiştirerek sergileyeceğiz. Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan 36 adet ve 700 metrekare mozaik ile 150 metrekare duvar resmi ve 300 civarında heykeltraş eserini sergileyeceğiz” diye konuştu.

Müzeler Haftası’nda ziyaretçilere sunulması planlanan mozaiklerle ilgili yeni projeler de var.
Güllüce ekledi, “Mozaiklerin çevresinde orijinal mimaride var olan mimari kalıntıları ile birlikte 5 tane Roma mekanı oluşturmayı planlıyoruz. Burada Zeugma’daki Poseidon Evi, Achilleus mozaiğinin bulunduğu havuz, Venüs Evi ile Romalı kadınlar ve Galatya evi diye bildiğimiz 5 mekanı burada sergileyeceğiz.”


http://www.yapi.com.tr/haberler/zeugma-mozaiklerine-yeni-bina_23980.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!