Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

2010 RIBA Stirling Ödülü'nün Sahibi Zaha Hadid

Zaha Hadid Architects'in Roma'da gerçekleştirdiği güncel sanat müzesi projesi "MAXXI"; RIBA, The Architects Journal ve Benchmark işbirliğinde düzenlenen 20 bin Pound değerindeki Stirling Ödülü'nün bu seneki sahibi oldu. Aynı ödül programında daha önce 3 kez (Nord Park Tramvay İstasyonu, 2008; Phaeno Bilim Merkezi, 2006; BMW Merkez Binası, 2005)

yapi.com.tr
2010 RIBA Stirling Ödülü'nün Sahibi Zaha Hadid

MAXXI National Museum of XXI Century Arts, Roma. Fotoğraf: Roland Halbe

Zaha Hadid Architects'in Roma'da gerçekleştirdiği güncel sanat müzesi projesi "MAXXI"; RIBA, The Architects Journal ve Benchmark işbirliğinde düzenlenen 20 bin Pound değerindeki Stirling Ödülü'nün bu seneki sahibi oldu. Aynı ödül programında daha önce 3 kez (Nord Park Tramvay İstasyonu, 2008; Phaeno Bilim Merkezi, 2006; BMW Merkez Binası, 2005) finale kalan Hadid, böylelikle Stirling'i de ödüller listesine eklemiş oldu.

RIBA Başkanı Ruth Reed, ödül töreninde yaptığı konuşmada, "MAXXI projesi ödülü fazlasıyla hak ediyor. Ayrıca Zaha Hadid Architects'e mimarinin bu en büyük ödülünü vermiş olmaktan da büyük mutluluk duyuyorum" dedi.


Fotoğraf: Helene Binet

Ruth Reed (RIBA Başkanı); Ivan Harbour (Mimar, Rogers Stirk Harbour + Partners), Edward Jones, (Mimar, Dixon Jones), Prof. Lisa Jardine (Tarihçi ve yazar) ve Mark Lawson'dan (Yayıncı) oluşan 2010 RIBA Stirling Ödülü seçici kurulu; 6 finalist proje arasından Zaha Hadid'in MAXXI projesini ödüle değer buldu. Hadid'in rakipleri arasında şu finalist projeler yer alıyordu:

- Ashmolean Museum, Rick Mather Architects
- Bateman's Row, Theis & Khan
- Christ's College School, DSDHA
- Clapham Manor Primary School, dRMM
- Neues Museum, David Chipperfield Architects ve Julian Harrap Architects işbirliğinde

RIBA Başkanı Ruth Reed, 2010 Stirling Ödülü'nün sahibi Zaha Hadid ve ona bu ödülü kazandıran MAXXI projesi ile ilgili yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

"Sanatın sahnelenmesi için tanımlanmış bir yapı olan MAXXI, çoğu düzeyde provokatif olsa da proje, formun ve organizasyonun karmaşıklığını gizleyen bir dinginlik gösteriyor. Rasyonel biçimde düzenlenmiş beş ana bölümden oluşan müze binası, ayarlanabilir tepe pencereleri, panjurlar ve kirişler içeren kıvrımlı çatısı ile günışığını içeri alırken, ziyaretçiyi yönlendiren keyifli mekanlar yaratıyor. Yılların tecrübesinin damıtıldığı, olgun bir mimarlık eseri olarak tanımlanabilecek müze yapısı, ziyaretçide keşif hissi uyandırıyor. Hadid'in belki de bugüne kadar gerçekleştirdiği en iyi iş diyebilirim."


Fotoğraf: Helene Binet

Dünyanın en prestijli mimarlık ödüllerinden biri olan Stirling Ödülü, 2 Ekim 2010 akşamı Londra The Roundhouse'da düzenlenen ödül töreninde Zaha Hadid'e teslim edildi. The Architects' Journal editörü Christine Murray 20 bin Poundluk ödül çekini takdim ederken, Benchmark yetkilisi Gilbert McCarthy de Zaha Hadid, Patrik Schumacher ve Gianluca Racana ile projenin işvereni ve MAXXI Foundation Başkanı Pio Baldi'ye ödül sertifikasını sundu. 


Fotoğraf: Roland Halbe

Ödül töreninde ayrıca diğer 5 özel ödülün de sahipleri açıklandı:
 
- 2010 RIBA Sorrell Foundation Eğitim Yapıları Ödülü, Architype'ın "St Luke’s CE Primary School" projesine;
- 2010 RIBA CABE Kamusal Alan Ödülü, AECOM'un "The Pier Head & Canal Link" projesine;
- 2010 Stephen Lawrence Ödülü, Gumuchdjian Architects'in "The Artists House" projesine;
2010 Crown Estate Koruma Ödülü, David Chipperfield Architects'in Julian Harrap ile birlikte gerçekleştirdiği "The Neues Museum" projesine; 
- Bloxham Charitable Trust tarafından desteklenen 2010 RIBA Yılın İşvereni Ödülü ise, Hammerson'a verildi.

http://www.yapi.com.tr/yarismalar/2010-riba-stirling-odulunun-sahibi-zaha-hadid_82948.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!