Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

24. Altın Çekül Yapı Ürün Ödülü ve Fikir Ödülü Açıklandı

Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) tarafından 24.'sü düzenlenen “Altın Çekül Yapı Ürün Ödülü” ve “Altın Çekül Fikir Ödülü” kazananları açıklandı. YEM'in 1991 yılından bu yana düzenlediği yarışma, Türk yapı sektöründeki yeni ürün ve teknolojileri, özgün fikirleri desteklemek amacıyla düzenleniyor.

yapi.com.tr

Yarışma Sonuçları

24. Altın Çekül Yapı Ürün Ödülü ve Fikir Ödülü Açıklandı 24. Altın Çekül Yapı Ürün Ödülü ve Fikir Ödülü Açıklandı

Türkiye’nin yapı malzemesi alanındaki ilk ürün ödülü; Altın Çekül “Yapı Ürün Ödülü” ve 2016 yılında hayata geçen “Altın Çekül Fikir Ödülü” 22 Kasım 2016 tarihinde Yapı-Endüstri Merkezi (YEM)'in düzenlediği Konut Konferansı 2016 açılış töreninde sahiplerini buldu.

YEM Ödülleri Projesi kapsamında 24. kez verilen Altın Çekül Yapı Ürün Ödülü'ne Ravaber Yapı Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. firmasının “Ravaber Manto Taşyünü” isimli ürünü layık görüldü. Seranit Grup firması ise “Serafoam” ile Altın Çekül Fikir Ödülü'ne değer görüldü.

Yapı-Endüstri Merkezi'nde düzenlenen törende Ravaber Yapı Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Kalite Müdürü, Kimyager Sevil Kasap, Altın Çekül Yapı Ürünü’nü Yapı-Endüstri Merkezi Genel Koordinatörü Gülçin İpek’ten teslim aldı. 

Altın Çekül Fikir Ödülü'ne değer görülen Serafoam'un ödülünü ise Yapı-Endüstri Merkezi İş Geliştirme ve Etkinlikler Direktörü Alım Erdemir, Seranit Grup Başkan Yardımcısı Ece Ceylan Baba'ya sundu.

Alım

Türk yapı sektöründe faaliyet gösteren tüm yapı malzeme üreticisi firmalarının başvurabildiği Altın Çekül Yapı Ürün Ödülü’ne aday olan ürünlerde, öncelikle ‘yapı’da fiziken yer alması ve uygulanarak yapıya katkı sağlaması aranıyor. Ardından ürünler; üretim, uygulama ve kullanım süreçlerinde akılcılık ve enerji tasarrufu sağlamaları, çevreye ve sağlığa zararlı bir yönlerinin olmaması ve üretimde yerli kaynakların da kullanılması kriterlerine göre değerlendiriliyor.

Sektördeki yenilikçi fikir ve projeleri desteklemenin önemine inanan Yapı-Endüstri Merkezi, Altın Çekül Fikir Ödülü'nü ise “yapıda kullanım şartı’’ aramayarak, yenilikçi, sürdürülebilir, geliştirilebilir fikirlerin pratikte uygulanmamış olsa bile sektörün gelişimine katkı sağlaması amacıyla geliştirdi.

Ödüllü ürünler Yapı Kataloğu'nda...

Yarışmayı kazanan yapı ürün ödülü ve fikir ödülü, yapı malzemesi alanında sektörün vazgeçilmez başvuru kaynağı olan Yapı Kataloğu’nda yerini alacak. Malzeme ve yeniliklere en hızlı şekilde ulaşmak isteyen profesyonellerin başvuru kaynağı niteliği taşıyan Yapı Kataloğu, basılı ve dijital platformlarında ödül alan firmaların ürünlerine de yer verecek.

Jüriden ürün çeşitliliği ve tasarımcı rolüne vurgu

Yrd. Doç. Dr. Cem Altun (Yük. Mimar, İstanbul Teknik Üniversitesi), Ali Bakova (Endüstri Ürünleri Tasarımcısı, Ali Bakova Design), Prof. Dr. Hasan Şener (Yük. Müh. Mimar, İstanbul Teknik Üniversitesi), Prof. Dr. Leyla Tanaçan (Yük. Mimar,  İstanbul Teknik Üniversitesi) ve Prof. Dr. Onuralp Yücel’den (İstanbul Teknik Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Müh. Bölümü Öğretim Üyesi) oluşan seçici kurul, Araş. Gör. Hasan Nuri Türkmenoğlu (İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Malzemesi Birimi) raportörlüğünde başvuruları değerlendirdi.

Başvuruda bulunan ürünleri “yapı”da yer alması veya yapım sürecinde teknolojik gelişme sağlaması, üretim, uygulama ve kullanım süreçlerinde akılcılık sağlaması, malzemenin üretiminde, yapılardaki uygulamasında ve binanın kullanım sürecinde enerji tasarrufu sağlaması, üretim ve kullanım süresince çevreye ve sağlığa zararlı bir yönü olmaması ve üretimde yerli kaynakların ağırlıklı olarak kullanılması kriterleriyle değerlendirdi.

Başvuran ürünler arasında, ülkemizde süregelmekte olan altyapı ve üstyapı yatırımlarının ürün ve proses geliştirmede faaliyet gösteren kurum, kuruluş ve firmalara özendirici etkilerin devam ettiğini ifade eden Altın Çekül 2016 seçici kurulu, Ar-Ge desteklerinin uluslararası alanda rekabet edebilir düzeyde bilgi birikimine, yenilikçi ürün ve teknoloji geliştirme çabasına katkı yaptığının önemini vurguladı. Çağdaş yapımın gelişmesine katkı sağlayacak ürün ve süreçlerin artmasını temenni eden kurul üyeleri, "yapı ürünleri"nde tasarımcıların rolünü ön plana çıkaran "bitmiş ürün" çeşitliliğinin gerekliliğinin altını çizerken, tasarım-üretim-pazarlama-uygulama-kullanım aşamalarının bütünsel ele alınmasının önemine değindi.

Ödül kazanan ürünlere ilişkin jüri açıklamaları ise şöyle:

Altın Çekül Yapı Ürün Ödülü 2016
FİRMA: RAVABER YAPI ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
TİCARİ MARKA: RAVABER
ÜRÜN: MANTO TAŞYÜNÜ

RavaberRavaber Manto Taşyünü

Günümüzde çevremiz ve insan sağlığı için bazı olumsuzlukları taşımasına rağmen “taşyünü” en fazla tercih edilen ve kullanımı önerilen bir yapı ürünüdür. Mevcut olan malzeme üzerinde yapılan Ar-Ge çalışmaları sonucunda mevcut ürünün mekanik özellikleri korunarak ve lif uzunluğunda yapılan değişiklikle ısıl iletkenlik hesap değeri iyileştirilerek daha düşük yoğunluğa sahip olan ürün geliştirilmiştir. Ürünün yapı bünyesine katkı sağlıyor olması, özgün olması, yerel hammadde kullanılarak üretiliyor olması, üretim artıklarının değerlendiriliyor olması ve böylece çevreye katkı sağlaması, hafif olması ve enerji tasarrufu sağlıyor olması ile olumlu bulunmuştur.


Altın Çekül Fikir Ödülü 2016
FİRMA: SERANİT GRANİT SERAMİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
TİCARİ MARKA: SERAFOAM
ÜRÜN: HAFİF, YALITIM (ISI, SES VE SU) MALZEMESİ

SerafoamSerafoam

Ürünün, ticarileşmenin başında, fikir aşamasında ve geliştirilmeye açık olması, tamamen üretim artıklarından geri dönüşüm yoluyla üretiliyor olması ve böylece çevre kirliliğini önlemesi, farklı ihtiyaç durumlarına ve kullanım amaçlarına göre (iç-dış cephe ve döşemelerde kullanım için)  farklı birim ağırlıklara sahip olacak şekilde üretilebilmesi, hafif olması, yangına karşı dayanım sağlaması, su tutmaması, işleme ve onarım kolaylığı sağlaması olumlu bulunmuştur. Ürünün bilimsel onay belgelerini tamamlayarak, ulusal ve uluslararası pazarda atık/fire yönetimine ve değerli atık değerlendirilmesine örnek bir “upcycle” yani kullanılmış eşyaların daha değerli olacak şekilde dönüştürülen bir ürün projesi olacağı öngörülmüştür.

Altın Çekül ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayın.

http://www.yapi.com.tr/yarismalar/24-altin-cekul-yapi-urun-odulu-ve-fikir-odulu-aciklandi_152135.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!