Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Çuhadaroğlu Alüminyum 2017 Öğrenci Proje Yarışması

Alüminyum sektörünün öncü kuruluşu Çuhadaroğlu tarafından bu yıl on dördüncüsü düzenlenen öğrenci proje yarışmasının konusu “Suyun Üzerinde...: Alternatif Bir Yerleşme Pratiği" olarak belirlendi. Yapı ve tasarım sektörünün gelişiminde yaratıcı fikirlerin üretilmesini teşvik eden yarışmanın proje son teslim tarihi 8 Eylül.

yapi.com.tr

Yarışma Duyuruları

Çuhadaroğlu Alüminyum 2017 Öğrenci Proje Yarışması Çuhadaroğlu Alüminyum 2017 Öğrenci Proje Yarışması
SON BAŞVURU TARİHİ 8 Eylül 2017
DÜZENLEYEN

Çuhadaroğlu Metal Sanayi ve Pazarlama A.Ş. tarafından, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü ve Yapı-Endüstri Merkezi işbirliğinde

OKUL-ÖĞRENCİ / PROFESYONEL Okul-Öğrenci
E-POSTA

iletisim@cuhadaroglu.com

İLETİŞİM: İTÜ Mimarlık Fakültesi, Taşkışla Kampüsü, Harbiye, 34437, Şişli / İstanbul (Öğr. Gör. Dr. Burçin Kürtüncü ve Araş. Gör. Erenalp Büyüktopcu isimleri dikkatine gönderilecektir.)
+ Ajandama Ekle

YARIŞMANIN KONUSU VE AMACI

“suyun üzerinde…”  
 alternatif bir yerleşme pratiği

Yapılı çevre için neredeyse tartışmasız bir ön kabul halini alan “kara üzerinde olma” durumu, insan ve yapılı çevre ilişkisine dair birçok kavramın da belirleyicisidir: mülkiyet hakkı, ulaşım, hareket, kamusallık, komşuluk, sosyal hayat, dış mekân vb. Oysa, modern hayatın tüm dünyada yaygınlaştırdığı ve giderek aynılaştırdığı bu yerleşme ve yapılaşma kültürünün alternatifleri, dünyanın farklı coğrafyalarında köklü bir tarihe sahiptir ve ilham verici mekânsal çözümler içerir. Zaman içinde nicelik olarak gerileseler de nitelikleri itibarıyla; yer altı yerleşimleri, yüksek ağaçların üzerinde kümelenmiş barınaklardan oluşan köyler, dik kaya ve dağ yüzeylerinde var olmuş düşey mekân örüntüleri ve bunların hepsinden daha çok rastlanan su üstü yerleşimleri, güncel mimarlığın mekâna ve yapılaşmaya dair bilgi, düşünce ve uygulama dağarcığının sınırlarını zorlayan, keşfe açık, yaratıcı potansiyeller sunar. Bu nedenle, yoğun kentleşmenin doğa ve çevre üzerinde geri dönüşü olmayan tahribatları sürerken, “kendine yeter/otonom – doğa ile barışık” çevreler, yerleşimler veya yapılar üretmek için “yeryüzü ile kurulan ilişkinin alternatif yollarına” bakmak yeni çözümlere erişmenin etkili bir yolu olabilir. 
Bu tespitlerden yola çıkılarak bu yılki yarışma için belirlenen “suyun üzerinde...: alternatif bir yerleşme pratiği” temasıyla, yaygın mekân ve yapılaşma kültürüne alternatif düşünce ve çözüm üretimini teşvik etmek amaçlanmıştır. 

Yarışmanın konusu; gelişen teknolojik olanaklar ve doğayla barışık sistemlerle birlikte su üzerinde konumlanacak alternatif bir yapı ve yerleşim tasarımı için öneriler geliştirilmesidir. Verilen ana temadan yola çıkılarak, kent yaşamının sosyal, kültürel veya ekonomik boyutlarıyla veya güncel çevre ve kent meseleleriyle ilişkilendirilecek bir senaryo geliştirilmesi ve bu senaryoya bağlı olarak “mimari tasarım çerçevesinin” belirlenmesi, yarışmacılardan beklenmektedir.

Bunu desteklemek üzere yarışmacılardan;
*'Alternatif' kavramını tartışan, "alternatif" bakışın getireceği eleştirel ve yaratıcı yaklaşımları tetikleyen,
* Bağlamını 'su' ve 'suyla kurulan ilişki'nin belirlediği, öznesi 'yaşam' olan, suyla ilişkiye yeni ve özgün bir yorum getiren,
* Barınma meselesini yeni yaşam kodlarıyla, alternatif bir ortam oluşturma düşüncesiyle ele alan ve gündelik yaşam ile ilişkisini kuran,
* Çevresel duyarlılık ilkesini öne çıkaran yaklaşımları dikkate almaları istenmektedir.

YER
Yer seçimi serbesttir. Yarışmacıların seçtikleri yere ilişkin mimari, coğrafi ve kültürel verileri tasarımlarında nasıl kullandıklarını sunum paftalarında belgelemeleri gerekmektedir.

PROGRAM  
Senaryoya bağlı olarak yarışmacı tarafından gerekçeleri ile birlikte önerilecektir.  

KATILIM KOŞULLARI
1. Yarışmaya Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki okullar/üniversitelerin mimarlık bölümlerinde öğrenim gören lisans öğrencileri bireysel ya da grup olarak katılabilirler. 
2. Bireysel katılımlarda bizzat katılımcının, grup katılımlarında ekip başının mimarlık bölümünden olması zorunludur. Grup katılımlarında kişi sayısı sınırlaması yoktur. 
3. 2017 yılında mezun olacak öğrenciler de yarışmaya katılabilir. Bireysel katılımlarda bizzat katılımcının, ekip katılımlarında, tüm ekip üyelerinin yarışmanın ilan edildiği tarihte öğrenci olduğunu belgelemesi gereklidir. 
4. Yarışmaya katılan her projede özgünlük ve daha önce başka bir yerde yayınlanmamış ya da başka bir yarışmaya katılmamış olması koşulu aranmaktadır.   
5. Yarışmaya katılım ücretsizdir.
6. Yarışmaya sunulan çalışmaların her türlü fikri hakları, 5846 sayılı Kanun’un hükümleri uyarınca sahiplerine aittir, ancak bu yarışmaya katılmakla yarışmacılar projelerinin ÇUHADAROĞLU tarafından sergilenmesi ve her türlü yayın aracılığıyla yayınlanmasını kabul etmiş sayılacaklardır. Ödül alan projeler iade edilmeyecektir. 
7. Yarışmaya seçici kurul üyeleri, raportörler ve ÇUHADAROĞLU çalışanları ile birinci derece yakınlıkları olanlar katılamazlar. 
8. Yarışmaya katılan öğrenciler, bu şartname hükümlerini kabul etmiş sayılırlar.

BAŞVURU SÜRECİ
Yarışma şartnamesi, 11 Mayıs 2017 tarihinden itibaren www.cuhadaroglu.com adresinde yayınlanacaktır. Yarışmaya katılmak isteyen öğrenciler, ilk aşamada www.cuhadaroglu.com adresi üzerinden öğrenci proje yarışması linkine girerek web üzerinden oluşturacakları, iki adımdan oluşan "Başvuru Formu"nu doldurmak zorundadır. Yarışmacıların bu başvuru formunda beyan ettikleri iletişim bilgileri (mail, telefon, adres vb.) üzerinden  yarışma süresince iletişimleri sağlanacaktır. Ekip halinde katılan yarışmacılardan ekip lideri olarak belirlenmiş en az bir yarışmacının muhakkak web üzerinden başvuru formunu doldurması gerekmektedir. Ekip liderlerinin başvuru formunda tüm ekibin bilgilerini iletmesi yeterlidir. Web üzerinden başvurusu yapılmamış ve başvuru formu doldurulmamış  projeler fiziki olarak teslim edilmiş olsa bile geçersiz sayılacaktır. www.cuhadaroglu.com adresinde, Öğrenci Proje Yarışması linki içinde yer alan "Başvuru Formu" en geç 5 Eylül 2017 saat 17.00’ye kadar doldurulmalıdır.

YARIŞMA TAKVİMİ
Yarışmanın duyurulması: 11 Mayıs 2017 
Çuhadaroğlu Fabrika Gezisi: 08 Haziran 2017 (Yarışmacı taleplerine göre planlanacaktır. Yarışmacılar, www.cuhadaroglu.com sitesi üzerinden katılımcı formu doldurduğu aşamada fabrika gezisi talebini iletmeleri gerekmektedir.)
Soru sorma için son tarih: 12 Haziran 2017  
Soruların yanıtlanması: 20 Haziran 2017 
Proje son teslim tarihi: 8 Eylül 2017, saat 17:00
Sonuçların duyurulması: 29 Eylül 2017
Sergi açılışı: 20 Ekim 2017 (Ödül törenine kadar 1 hafta süre ile açık kalacaktır)
Kolokyum ve ödül töreni: 27 Ekim 2017 

JÜRİ ÜYELERİ VE RAPORTÖRLER

Asli Jüri Üyeleri (unvanlarına göre)
Prof. Dr. Yurdanur Dülgeroğlu Yüksel (İTÜ)
Prof. Dr. Deniz İncedayı (MSGSÜ)
Prof. Dr. Çiğdem Polatoğlu (YTÜ)
Doç. Dr. Hüseyin Kahvecioğlu (İTÜ)
Yrd. Doç. Dr. Dilek Yıldız (İTÜ)
Ahmet Alataş (Y. Müh. Mimar)
Cem Sorguç  (Mimar)

Yedek Jüri Üyeleri
Doç. Dr. Funda Uz (İTÜ)
Doç. Dr. Ömer Erem (İTÜ)

Raportörler
Öğr. Gör .Dr. Burçin Kürtüncü (İTÜ)
Ar. Gör. Erenalp Büyüktopcu (İTÜ)

ÖDÜLLER
1. Ödül: 6.000 TL  
2. Ödül: 4.000 TL  
3. Ödül: 3.000 TL 
Eşdeğer Mansiyon (3 adet): 1.000'er TL 
Dereceye girenlerin kendi tercihleri doğrultusunda yapacakları iş ve staj başvuruları, ÇUHADAROĞLU tarafından öncelikli olarak değerlendirmeye alınacaktır.

Yarışma şartnamesine ve diğer belgelere buradan ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/yarismalar/cuhadaroglu-aluminyum-2017-ogrenci-proje-yarismasi_158577.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!