Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

EAA, İpekyol Tekstil Fabrikası ile 2010 Ağa Han Ödülü Kazandı

Bu yıl on birinci kez düzenlenen Ağa Han Ödülleri'nin kazananları belli oldu. Jüri, geçtiğimiz Mayıs ayında açıklanan 19 finalist proje arasından 2010 ödüllerine değer görülen projeleri belirledi. Ödül kazanan beş proje arasında Emre Arolat Mimarlık'ın (EAA) İpekyol Tekstil Fabrikası da yer alıyor.

yapi.com.tr
EAA, İpekyol Tekstil Fabrikası ile 2010 Ağa Han Ödülü Kazandı

BR>
Yakın Dönem Tunus Mirasının Yeniden Canlandırılması Projesi (Association de Sauvegarde de la Médina de Tunis / Tunus Kenti Koruma Derneği)



Tunus Fransız himayesi altındayken kurulan Yeni Tunus Kenti'nde (The Ville Nouvelle of Tunis), geleneksel kentsel dokudan grid plana geçilmesiyle birlikte, kentin karakteri de kaçınılmaz olarak değişikliğe uğradı.

Tunus Kenti Koruma Derneği (Association de Sauvegarde de la Médina de Tunis - ASM) kentin yeniden canlandırılması projesine öncülük ederek, Bourguiba ve Fransa caddeleri çevresinde yer alan kamusal alanları, yaya kullanımı ağırlıklı olarak yeniden düzenledi.

Proje kapsamında ayrıca, Tunus Şehir Tiyatrosu (Théâtre Municipal de Tunis), Eski İdare Mahkemesi (Ancien Tribunal Administratif) ve Cinéma Palace gibi anıtsal eserler de restore edilerek yeniden halkın kullanımına açıldı.

Madinat Al-Zahra Müzesi (Nieto Sobejano Arquitectos, Fuensanta Nieto & Enrique Sobejano)



Onuncu yüzyıldan kalma bir saray kenti olan Madinat al-Zahra, erken dönem İslam arkeolojisi anlamında dünyadaki en sitlerden biri olarak kabul ediliyor ve halihazırda kazılara devam ediliyor. Arkeolojik sitin değerlendirilmesi ve kazılardan çıkan buluntuların sergilenmesi amacıyla tasarlanan Madinat Al-Zahra Müzesi aynı zamanda, arkeolojik ekibe araştırma merkezi olarak da hizmet veriyor.

Bridge School (Li Xiaodong Atelier)



"Bridge School" (Köprü Okul), küçük bir derenin iki ayrı parçaya böldüğü Xiashi köyünü bir araya getiriyor. Li Xiaodong Atelier tarafından hayata geçirilen yapı, iki çelik kafes kullanılarak yaratıldı. Kafesler dere boyunca köprü görevi görürken, arada kalan alanlar ise okula ait işlevleri karşılıyor. Ana strüktüre asılı duran ve bunun altından işleyen yaya köprüsü, tüm köylülere hizmet ediyor. Küçük ve modern bir tasarıma sahip, bulunduğu bölgenin geleneksel yapı tarzına hiçbir referans içermeyen okul binası, tüm bunlara rağmen nüfusu giderek azalmakta olan köyün fiziksel ve manevi merkezi haline gelmeyi başardı. 

2010 Yönetim Kurulu Ödülü Oleg Grabar'a

Mimarlık pratiği ya da akademik çalışmalar anlamında takdire değer başarılar elde etmiş isimleri onurlandırmak amacıyla oluşturulan Ağa Han Ödül Programı Yönetim Kurulu Ödülü'nün bu seneki sahibi ise Oleg Grabar oldu.

Harvard Üniversitesi'nde Sanat Tarihi Profesörü iken, aynı üniversitenin Aga Han Programı'nın ilk İslam Sanatı ve Mimarisi Profesörü olan Grabar, akademik yaşamını Princeton'daki İleri Araştırmalar Enstitüsü'nün Tarihsel İncelemeler Okulu'nda emeritus profesör ünvanıyla sürdürüyor.

Ağa Han Mimarlık Ödülleri hakkında

Ağa Han Mimarlık Ödülleri programı, 1977 yılında Ağa Han tarafından Müslümanların büyük bir kesimini oluşturduğu toplumların ihtiyaç ve hedeflerini ortaya koyan yapı konseptlerini teşvik etmek ve tanıtmak amacıyla kuruldu. Program çağdaş tasarım, sosyal konut, çevresel ve toplumsal iyileştirme ve geliştirme, tarihi koruma, yeniden işlevlendirme ve peyzaj mimarlığı alanlarında verilmiş örnekleri mercek altına alıyor.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/yarismalar/eaa-ipekyol-tekstil-fabrikasi-ile-2010-aga-han-odulu-kazandi_83913.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!