Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Devlet Kurumlarını İşlerini Yapmaya Davet Etmek için Buradayız

Taksim Platformu gönüllülerinden Prof. Dr. Betül Tanbay ile platformun ortaya çıkış sürecini ve Taksim yayalaştırma projesine itiraz başlıklarını konuştuk.

Mesut Tufan
Devlet Kurumlarını İşlerini Yapmaya Davet Etmek için Buradayız Proust'un objektifinden Gezi Parkı, 12 Kasım 1944

Foto: Académie d'Architecture / Cité de l'Architecture et du Patrimoine / Archives d'Architecture du XXe siècle – Cânâ Bilsel Arşivi

Taksim Platformu kendini, "Taksim'de yaşayan, Taksim'i yaşayan... Taksim'de çalışan, Taksim'den yolu geçen... Taksim'in şehrin merkezi olduğunu düşünen her kesimden, her yaştan kadın ve erkeklerin yanısıra mahalle derneklerinden mimarlara geniş kitlelerin temsilcilerinden oluşan" bir platform olarak tanımlıyor. Taksim'de şüphesiz yeni bir düzenlemeye ihtiyaç var diyen platform, bunun nasıl olacağının ipuçlarını da veriyor:

"Taksim etrafındaki mahalleleri, yaşayanı, işyeri ve ziyaretçisi ile birlikte ele alınarak planlanmalıdır. Ulaşım planı ve meydan düzenlemesi ayrı ayrı değil, bir bütün olarak tasarlanmalıdır. Anayasa için gerektiği ifade edilen katılım ve uzlaşma temelli yaklaşım, Taksim meydanı düzenlemesi için de gerekiyor. Taksim’i 'Yeni Anayasa'nın somut provası olarak görüyoruz"

Taksim ve çevresinin düzenlenmesi, eskiden olduğu gibi yap-boz biçiminde tepeden inme bir kararla biçimlenmesin diyen ve neden kenti fikir yönünden zenginleştirecek, nasıl bir yönetim istediğimizi gösterecek başarılı bir örnek olmasın diye soran Taksim Platformu'nun gönüllülerinden Prof. Dr. Betül Tanbay ile platformun ortaya çıkış sürecini ve söz konusu projeye itiraz başlıklarını konuştuk.

Taksim Platformu neden ve nasıl ortaya çıktı, bileşenleri kimlerdir?

Taksimli ve İstanbullu olarak bir hareket başlatmış durumdayız ve bunu da isteyerek başlatmadık. Bireysel gayretlerle başlayan bir süreç oldu; ancak anında çok sayıda sivil toplum kuruluşunun da katıldığı bir harekete dönüştü. Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, İstanbul Serbest Mimarlar Derneği gibi meslek örgütleri zaten konu itibarıyla sürece dahil oldular; ama onların yanı sıra ICOMOS, Europa Nostra, DOCOMOMO, mahale dernekleri, semt hareketleri de yanımızda. Aramızda akademisyenler, esnaf, büfeciler vs var ve bu insanlar aslında kendi işlerini yapmak istiyorlar. Fakat maalesef Türkiye'de devlet kurumları kendilerine düşen işleri yapmadıkları için, biz aslında onları işlerini yapmaya davet etmek için buradayız.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/devlet-kurumlarini-islerini-yapmaya-davet-etmek-icin-buradayiz_96837.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!