Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Taksim için Bir Öneri de Hakan Kıran'dan

Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi’yle ilgili bir ilginç proje de mimar Hakan Kıran’dan geldi. Kıran’a göre, meydanda panoramik manzarayı engelleyen tüm yüksek yapıları yıkamadıktan sonra, Topçu Kışlası’nı yapmak da AKM’de ısrar etmek de gereksiz...

yapi.com.tr
Taksim için Bir Öneri de Hakan Kıran'dan

p>Büyükşehir Belediye Meclisi’nden 16 Eylül 2011’de oy birliğiyle geçip Anıtlar Kurulu’nda onaylanan Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi tartışmaya açılırken, Haliç Metro Köprüsü’nün mimarı Hakan Kıran’ın meydanla ilgili çalışması ortaya çıktı. Kıran’ın hayalindeki Taksim Meydanı’nda ne Topçu Kışlası var, ne de trafik yer altına alınıyor. Hürriyet Gazetesi'nden Fatma Aksu'nun haberine göre Kıran, meydanda Topçu Kışlası’ndan sonra yapılan ve panoramik manzarayı engelleyen tüm yüksek yapılar yıkamadıktan sonra Topçu Kışlası’nı yapmak da gereksiz, Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) ısrar etmek de.

‘Ağlayan bina olur’

Kıran, kendi görüşüne göre, kışlanın neden yapılamayacağını şöyle anlattı: “Kışlanın olduğu dönemde, The Marmara’nın yeri boştu ve orası bakı alanıydı. AKM’nin yerinde bir köşk vardı. Dönemin yapılarının bir senkronizasyonu, uyumu vardı. Şimdi ise orada herkesin korumaya çalıştığı bir bina var (AKM). Meydan, Beyoğlu, Dolmabahçe, Fındıklı, Tarlabaşı ve Harbiye’yi de içine alan bölgeyle tasarlanmalı. Tek başına Topçu Kışlası’nı yapmanız onu geri getirmez. Ceylan Otel, The Marmara, Hilton, Orduevi, Odakule, Tepebaşı’ndaki TRT’nin modern cam binası, Gökkafes, Swissotel’i yıkabiliyorsak, ‘Eski geleneksel dokuyu tamamlayacağız’ deriz. Bunu yapamayacaksak, Topçu Kışlası’nı yapıp içine ruh bile koysanız, onu zavallılaştırırsınız. Ağlayan bina yapacaksınız. Orada kendini kötü hissedecek. Çünkü o, organizmanın bir parçasıydı.”

Yeraltı trafiği çelişki

“Topçu Kışlası tamamen insana ait bir yapı. Avlusu, cephesi, haşmeti, kuleleri, dönemsel özellikleri ve hikâyesiyle bir binayı yaparken, trafiği alta alıp binayı göstermeden, insanı yeraltına alıp geçirmek de başka bir çelişki. Kışla yapıldığında ortada AKM, The Marmara ile çevrilen ve kapalı bir alan kalır. Bunun adı 3 tane birbiriyle benzemez yapıyla çevrilmiş bir alan olur, meydan değil.”

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/taksim-icin-bir-oneri-de-hakan-kirandan_91005.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!