Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul'un Yüksek Binaları Dünya Sıralamasında 25. Sırada

Son 10 yılda İstanbul’da 100 metre üzerin yüksek bina sayısı 60’ı geçerken, Türkiye +100 metre binalar sıralamasında dünyada 16. oldu. Yapılan araştırmaya göre İstanbul, yüksek katlı binalar açısından dünyada 25. sırada geliyor.

yapı.com.tr
 İstanbul'un Yüksek Binaları Dünya Sıralamasında 25. Sırada

Boğaziçi Üniversitesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile tarafından düzenlenen Yüksek Binalarda Deprem Hasarı Belirlenmesi, Acil Yıkımlar ve Alınacak Tedbirler Projesi çalıştayı 25 Aralık tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlendi. Çalıştayda Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı tarafından yürütülen Türkiye’deki yüksek yapılar envanteri çalışmasından önemli başlıklar sunuldu.

Çalıştayın açılış konuşmalarını Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu gerçekleştirdi. Gülay Barbarosoğlu, topraklarının ve nüfusunun büyük bölümünün deprem gibi doğal afetler riskiyle yaşadığı Türkiye’de 2023 hedeflerinin yakalanması, sürdürülebilir gelişme ve insani kalkınma hamlelerinin başarıyla gerçekleştirilebilmesi için depreme hazırlıklı olunması gerektiğinin altını önemle çizdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ise konuşmasında yaşam kalitesi yüksek, insan ve çevre dostu, estetik ve katılımcı şehirlerin gelişmesi hedefiyle, 2023 Şehirleşme vizyonu kapsamında kamu ve üniversite işbirliklerinin önemine vurgu yaptı. Bakan Sarı, Boğaziçi Üniversitesi ile Yüksek Binalarda Deprem Hasarı Belirlenmesi, Acil Yıkımlar ve Alınacak Tedbirler Projesi kapsamında bir ortak çalışma protokolü imzalandığını sözlerine ekledi.

Türkiye yüksek binalarda dünyada 16.sırada

Toplantıda Yüksek Binalarda Deprem Hasarı Belirlenmesi, Acil Yıkımlar ve Alınacak Tedbirler Projesi’ne dair çarpıcı başlıklar sunan Prof. Dr. Sinan Akkar, bu çalışma kapsamında İstanbul, Ankara ve İzmir’deki yüksek katlı (20 kat ve üzerindeki) yapıları incelediklerini belirtti. Son 10 yılda İstanbul’da 100 metre üzerindeki yüksek bina sayısının 60’ı geçtiğini belirten Akkar, Türkiye’nin +100 metre binalar sıralamasında dünyada 16. olduğunu belirtti. Yapılan araştırmaya göre İstanbul, yüksek katlı binalar açısından dünyada 25. sırada geliyor. Ankara’da ise geçen 10 yılda yaklaşık 20 binanın 100 metre ve üzerinde inşa edildiğini belirten Akkar, çok katlı binalar dünya sıralamasında Ankara’nın 60. Sırada olduğunu ifade etti. İzmir’de ise son beş yıl içinde yüksek bina sayısının arttığına dikkat çeken Akkar, Türkiye genelinde 38 ilde, 565’i inşa halinde olan toplam 1593 adet 20 kat üzeri yüksek bina olduğunu ekledi.

Türkiye ekonomisi büyüdükçe, nüfusun arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Akkar yüksek yapıların sayısının hızla yükseldiğine ancak bu alanda önemli yönetmelik eksiklikleri bulunduğuna dikkat çekti. Bakanlık ile ortak yürütülen bu çalışmada Türkiye’deki yüksek binaların deprem etkileri altında performansını ve bu yapıların hasar tespit mevzuatına dair dünyadaki diğer modellerle kıyaslamalı incelemeler yaptıklarını ifade eden Akkar, bu çalışma kapsamında aynı zamanda mobil bir uygulama geliştirdiklerini ekledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/-istanbulun-yuksek-binalari-dunya-siralamasinda-25-sirada-_141043.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!