Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

06 Aralık 2010




Branson’dan petrol fiyatları fırlayacak uyarısı

Meksika'nın Cancun şehrinde gerçekleşen iklim değişikliği zirvesinde konuşan Virgin Group’un kurucusu ve CEO’su Richard Branson "En kısa zamanda enerji tasarrufu yapmaz ve alternatif enerji kaynaklarını kullanmaya başlamazsak, petrol fiyatlarında uçuk denebilecek hızlı bir yükselişin yaşanması kaçınılmaz" dedi. Branson ek olarak, küresel çapta hükümetlerin petrol gibi fosil yakıtlara alternatif olarak yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmayı yeterince teşvik etmemesi durumunda, inanılmaz derecede sancılı ekonomik sonuçlarla karşı karşıya kalabileceklerini söyledi. Aynı zamanda İngiltere'nin en zengin insanları arasında yer alan Branson, karbon kullanımını ücretlendirme çabalarının geçen yıl Senato engeline takıldığı ABD için de kötümser tahminlerde bulundu. Branson ABD’de işsizliğin rekor seviyelere çıkmaya devam edebileceğine işaret etti.

Cancun’da devam eden İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’nda oturumların tatil olduğu 5 Aralık Pazar günü Konferans Başkanı Meksika Dışişleri Bakanı Patricia Espinosa, gayri resmi bir delegasyon toplantısı düzenledi. Toplantının ana konusu müzakerelerin ikinci haftasında izlenecek yöntemdi. Espinosa, toplantılarda herhangi bir şekilde paralel oturum olmayacağını, seçilmiş ülkelerden oluşan segmentlerin ayrı toplantılar düzenlemeyeceklerini, bakanların tüm delegeler tarafından ulaşılabilir olacaklarını, gizli belgeler ve ayrı metinler yazılmayacağını, sürecin tam bir saydamlıkla yürütüleceğini söyledi.
 
BMİDÇS tarihinde bir ilk

BMİDÇS tarihinde bir ilk   Müzakerelerin altıncı gününde yerel yönetimler bir başarıya imza attı. Bir resmi karar belgesinde paydaşlar, hükümet ve hükümet-dışı paydaşlar olarak vurgulandı. Müzakelerin ilk haftasında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) süreçlerine sivil toplumun katılımının zenginleştirilmesi için yürütülen müzakereler meyvesini verdi. Yerel yönetimler, diğer gözlemci kuruluşları ile beraber sivil toplumun BMİDÇS müzakelerinde daha sistematik ve güçlü bir biçimde temsil edilmesi için bir müzakere yürütüyorlardı. Ek olarak, Uygulama Yardımcı Organı toplantılarının ilk haftasının sonunda yayımlanan belgenin (FCCC/SBI/2010/L.31)5. Paragrafında yerel yönetimlere özel bir vurgu yapıldı.

Müzakerelerin altıncı gününde yerel yönetimler bir başarıya imza attı. Bir resmi karar belgesinde paydaşlar, hükümet ve hükümet-dışı paydaşlar olarak vurgulandı. Müzakelerin ilk haftasında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) süreçlerine sivil toplumun katılımının zenginleştirilmesi için yürütülen müzakereler meyvesini verdi. Yerel yönetimler, diğer gözlemci kuruluşları ile beraber sivil toplumun BMİDÇS müzakelerinde daha sistematik ve güçlü bir biçimde temsil edilmesi için bir müzakere yürütüyorlardı. Ek olarak, Uygulama Yardımcı Organı toplantılarının ilk haftasının sonunda yayımlanan belgenin (FCCC/SBI/2010/L.31)5. Paragrafında yerel yönetimlere özel bir vurgu yapıldı.
 
Kanada ve ABD Cancun’da protesto edildi  

Çevre aktivistlerinin gösteriyle geçen 2009 Kopenhag zirvesinin aksine Cancun’da gerçekleşen ilk görünür protesto Kuzey Amerika yerlilerinin ABD ve Kanada’nın karbon yoğun petrol yataklarına verdikleri desteği çekmeleri için 3 Aralık Cuma günü yapıldı. Kanada’nın Alberta eyaletinde giderek artan petrol yatakları, Kanada’nın sera gazı hedeflerini yükseltmesindeki gönülsüzlüğüne neden olan en önemli etmenlerden. Ham petrolün en büyük alıcısı ise ABD.
 
İlk haftanın değerlendirmesi  

Müzakerelerin ilk haftasının sonunda gözlemci kuruluşlar gelinen son noktayı değerlendiriyor. Ormancılık alanında yürütülen müzakerelerde gelinen nokta, Çin’in gelişmekte olan bir ülke olarak, salım azaltımı konusunda sergilediği yapıcı tavır ve de ev sahibi Meksika’nın müzakerelerin ilerlemesi konusunda gösterdiği güçlü yaklaşım ilk haftanın olumlu gelişmeleri olarak değerlendiriliyor.

Umut var mı?  

Geçen sene Kopenhag’da gerçekleştirilen müzakerelere göre ülkeler arasındaki diyaloglar açıısndan da daha sakin geçen Cancun’un ikinci hafta gelişmeleri bütün kamuyou tarafından merakla bekleniyor. Gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelere 2012 yılı itibariyle yapacağı 30 milyar dolarlık finansal yardım ve Kyoto Protokolü ikinci yükümlülük döneminde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin azaltım yükümlülükleri ile ilgili belirsizlikler hala devam ediyor.


http://www.yapi.com.tr/haberler/06-aralik-2010_96469.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!