Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

1 Milyon Konut Zorunlu Deprem Sigortası Yaptırdı!

Elektrik ve su aboneliklerinde deprem sigortasının zorunlu hale gelmesi ile sigortalı konut sayısı yüzde 35 artarak, 5 milyona çıktı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Afet Sigortaları Kanunu sayesinde sigortalı konut sayısında hızlı artış yakaladıklarını belirterek, 6 ayda 1 milyon konutun zorunlu deprem sigortası yaptırdığını açıkladı.

yapi.com.tr
1 Milyon Konut Zorunlu Deprem Sigortası Yaptırdı!

Elektrik ve su aboneliklerinde deprem sigortasının zorunlu hale gelmesi sigortalı konut sayısını arttırdı. 2012’nin Ağustos ayında yürürlüğe giren Afet Sigortaları Kanunu çerçevesinde elektrik ve su aboneliği işlemlerinde zorunlu deprem sigortası şartı getirilmesi ile 6 ayda 1 milyon konut sigortalanırken, sigortalı konut sayısı da 5 milyona yükseldi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Afet Sigortaları Kanunu’nun yürürlüğe girmesi ile birlikte zorunlu deprem sigortalı konut sayısında hızlı bir artış yakalandığını söyledi. Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK), 2012 faaliyetlerinin ve hedeflerinin değerlendirildiği toplantıda konuşan Ali Babacan, zorunlu deprem sigortasıyla kendini depreme karşı güvenceye alan 5 milyonun üzerinde konut bulunduğunu, bu sayının yaklaşık 1 milyonunun son 6 ay içinde sisteme kazandırıldığını belirtti. Babacan, “İnanıyorum ki, yürürlüğe giren Afet Sigortaları Kanunu sayesinde sigortalılık oranı ülke genelinde artmaya devam edecek ve böylece tüm ev sahiplerine uygun koşullarda sigorta güvencesi sağlanacak” dedi.

Van'da 120 milyon TL hasar

Ali Babacan, 6 milyon sigortalı konut sayısının kendilerini tatmin etmediğine de değinerek, şunları söyledi: “Bu rakamı çok daha ileriye taşımamız gerekir. DASK tarafından ortaya konulan 2017’de 10 milyon sigortalı konut hedefi de bu anlamda önemli. İyi bir tanıtım yapılsa, denetimler üzerinde ciddi durulsa, kanunların uygulanıp uygulanmadığı kontrol edilse 10 milyon rakamına çok daha erken varırız. Eğer 7 ayda 6 milyonu yakalayabildiysek, 10 milyona ulaşmamız için 5 yılı beklememiz gerekmeyeceğini düşünüyorum.”

Ali Babacan, Türkiye’de doğal afetler sonucu oluşan can ve mal kayıplarının yüzde 61’inin depremler nedeniyle meydana geldiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Maddi kayıpların henüz az bir kısmı sigortayla karşılanıyor. Bunun temel nedeni, geçmişte sigortalılık oranlarının özellikle bazı bölgelerimizde düşük kalması. Van’da 2011 yılında meydana gelen depremler sırasında ildeki sigortalılık oranı yüzde 9 gibi düşük bir seviyede bulunuyordu. Buna karşın DASK, hasar gören sigortalı ev sahiplerine toplam 120 milyon TL ödeme yaptı. Tüm konutlar sigortalı olsaydı ödenecek tazminat çok daha yüksek olurdu.”

5 yılda hedef 10 milyon sigorta

Doğal Afet Sigortaları Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, Türkiye’de 1999 yılında konutların yüzde 4’ünün sigortalı olduğunu, bugün ise bu oranın yüzde 30’a yükseldiğini belirterek, şunları söyledi: “12 yıl aradan sonra çıkarılan Afet Sigortaları Kanunu, DASK için önemli bir dönüm noktası oldu. Sigortanın işlevini anlamlı bir şekilde gerçekleştirebilmesi için son zamanlarda kaydedilen artışın sürdürülmesi ve sigortalılık oranlarında ülke genelinde yüzde 50’lerin üzerine çıkılması gerekiyor.”

Tapuda otomatik kontrol başladı

DASK İşleticisi Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri, sigortalı konut sayısının 6 ayda yüzde 35 artarak, 5 milyona çıktığını belirterek, şunları söyledi: “1 Mart itibariyle zorunlu deprem sigortası poliçesi işlemlerinde Ulusal Adres Veri Tabanı’na kayıtlı adres kodlarını kullanmaya başladık. Tüm kurumlar tarafından standart adres bilgilerinin kullanımına imkan tanıyan bu ortak sistem sayesinde sigortalı konutları daha iyi takip etmeyi ve hasar yönetimini daha etkin hale getirmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’yle yaptığımız işbirliği sayesinde iki kurumun tam entegrasyonunu sağladık. Böylece tapu işlemlerinde zorunlu deprem sigortası kontrolü otomatik olarak gerçekleşiyor.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/1-milyon-konut-zorunlu-deprem-sigortasi-yaptirdi_105953.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!