Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

10/10/10 Eylemleri

350.org atmosferdeki güvenli karbondioksit üst litimi olan 350 parça/milyon seviyesinden yola çıkan bir örgüt. Çok uzun zamandır bugüne hazırlanıyorlar. Yaptıkları çağrıyla Türkiye de dahil dünyanın 188 ülkesinde 6 bin 700 etkinlik yapılmasına ön ayak oldular. Örgütün kurucusu Bill McKibben’le görüştüm. Zaten kendisi bu eylemlerin en büyüklerinden

Hürriyet Pazar
10/10/10 Eylemleri

Oksijen köşesi dünyadaki bütün çevreciler için özel bir günde başlıyor: 10/10/2010. Bugün Amerika merkezli bir sivil toplum girişimi olan 350.org girişimiyle dünyanın dört bir yanında küresel iklim krizine karşı eylem ve etkinlikler düzenleniyor. 350.org atmosferdeki güvenli karbondioksit üst litimi olan 350 parça/milyon seviyesinden yola çıkan bir örgüt. Çok uzun zamandır bugüne hazırlanıyorlar. Yaptıkları çağrıyla Türkiye de dahil dünyanın 188 ülkesinde 6 bin 700 etkinlik yapılmasına ön ayak oldular. Örgütün kurucusu Bill McKibben’le görüştüm. Zaten kendisi bu eylemlerin en büyüklerinden birine imza atarak Obama yönetimini Beyaz Saray’a güneş panelleri takmaya ikna etti

10 /10/ 10 tarihini küresel ısınmaya karşı ‘global çalışma günü partisi’ ilan ettiniz. Web sitenize altı binin üzerinde eylem yapılacağı kaydedilmiş, hedefinize ulaştınız mı?

- Sanırım bu konuda yeterli denebilecek bir rakam yok. İklim krizi insanlığın karşılaştığı en büyük problem, o yüzden başka etkinlikler de yapmaya devam edeceğiz. Elbette ki hiçbir şey bir gecede olmayacak, birkaç yıl alacak. Bu eylemler bizim insanları iklim değişikliği konusunda çalışmaya yönlendirmemiz gerektiğini göstermenin bir yolu. Yani dünyanın her yerinde insanların işini bırakıp telefonlarını ellerine alıp siyasi, toplumsal liderlerini arayarak “Artık küresel ısınma konusunda çalışmalısınız” deme günü.

Ama geçen yıl yapılan Kopenhag İklim Zirvesi’nde kimseyi tatmin eden bir sonuç çıkmadı, sizce kötü gidişi durdurma şansımız azalıyor mu?

- Bu zirveyi büyük bir trajedi olarak görüyorum. Bence ülkeler ciddi bir şey yapmaya hazır değildi. Zirve gerçekten çok büyük adımlar attığımız bir yer olabilirdi ama ne yazık ki kaçırılmış bir fırsat oldu. 117 ülkeden eylemciler eylem yaptı ama fosil yakıt endüstrisi dünyanın en güçlü endüstrisi. Yani hemen başarılı olamamamız, tamamen pes ettiğimizin bir işareti olarak anlaşılmamalı.

Türkiye’deki çevre etkinliklerini nasıl görüyorsunuz?

- Bu yıl Türkiye’de bulunamadım ama geçen yıl geldiğimde gördüğüm eylem en iyi organize edilmiş, en büyük yürüyüşlerden biriydi. Bu eylem İstanbul’da yaşanan korkunç sel felaketinden altı hafta kadar sonra yapılmıştı ve herkes iklimin değişikliğine dair kaygılıydı. Türkiye bizim için çok önemli ve çok sevdiğimiz bir ülke. Son iki yıldır Türkiye’de iklim değişikliği konusunda uluslararası aktivistlere eğitim veren iki büyük kamp düzenledik. Türkiye’yle kuvvetli bağlarımızın olmasını çok önemsiyoruz.

350 rakamı dünya için ne ifade ediyor?

- 350 dünyanın en önemli sayısıdır. Şu anda ondan çok uzaktayız. Kutupların eridiği, Pakistan’ın ise sular altında kaldığı bir dönemdeyiz. Her şeyi doğru yapsak bile oraya ulaşmamız uzun zaman alacak ama hemen başlamazsak bunu asla yapamayacağız.

Bunu başarmak için çıkardığımız karbon gazlarının bugünkünün üçte birine inmesi gerektiği söyleniyor. Bu gerçekten mümkün mü sizce?

- Kolay değil ama mümkün, belki çok zor bir hedef ama bunu yapmanın tek yolu da petrol kaynaklı yakıtlardan temiz enerjiye geçmek. Evinizde bireysel olarak yapabileceğiniz çok şey var ama en önemlisi toplumunuzdaki insanlarla birlikte hareket etmek, çünkü ancak geniş çaplı bir hareketle bu durdurulabilir.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/10-10-10-eylemleri_83118.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!