Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

10/10/10 Eylemleri

350.org atmosferdeki güvenli karbondioksit üst litimi olan 350 parça/milyon seviyesinden yola çıkan bir örgüt. Çok uzun zamandır bugüne hazırlanıyorlar. Yaptıkları çağrıyla Türkiye de dahil dünyanın 188 ülkesinde 6 bin 700 etkinlik yapılmasına ön ayak oldular. Örgütün kurucusu Bill McKibben’le görüştüm. Zaten kendisi bu eylemlerin en büyüklerinden

Hürriyet Pazar
10/10/10 Eylemleri

br />
350 rakamı nasıl ortaya çıktı

350.org’un ABD’de ve dünyanın çeşitli yerlerinde ofisleri bulunuyor ama asıl etkinliği dünyanın her yerinde bu çağrıya katılan sivillerin oluşturduğu eylemler. 350.org’un adı, atmosferdeki güvenli üst karbondioksit limiti olan 350 ppm (parça/milyon) sayısından geliyor. McKibben bunu şöyle anlatıyor: “NASA’nın önde gelen gök bilimcilerinden James Hanson yaptığı çalışmalarla atmosferdeki karbondioksit miktarının üst limitini 350 ppm olarak belirledi. Eğer bu seviyeye geri dönemezsek, küresel ısınmayı durdurmamız ve dünyayı yaşanır hale getirmemiz mümkün olmayacak. Dünyada tarihin başlangıcından 1800’lere kadar karbondioksit miktarı 280 ppm idi. Şu an atmosferdeki karbondioksit miktarı 390 ppm’de.

Türkiye'de 10 /10 /10

* İstanbul Taksim’de müzikli, organik yemekli, bisikletli, danslı bir ‘350 Hemen Şimdi’ etkinliği var. Saat 15.00’te Galatasaray’dan başlayıp Taksim’e kadar müzikle yürüyecekler. Ardından Taksim Gezi Parkı’nda saat 17.00’deki şenliğe düşünür Naom Chomski ve Richard Falk da katılacakmış. Düzenleyen Küresel Eylem Grubu...
* Grubun İzmir’deki temsilcileri de Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde benzer bir etkinlik yapacak. Saat 16.00’da Yakın Kitapevi önünden başlayıp Sevinç Pastanesi’ne kadar müzik eşliğinde yürüyecekler.
* Robert Kolej saat 11.00’de Caddebostan Sahil Yolu’nda Migros’un önünden başlayacak bisiklet turu düzenleniyor.
* Taksim Meydanı’nda saat 13.30-16.00 arasında çöp torbalarıyla müzisyenler, dansçılar ve başka sanatçılar eşliğinde çevre temizliği var.
* Listedeki sayıları henüz adlarındaki 10 kenti bulmasa da Ankara, Yalova, Eskişehir, Antalya, Bursa, İzmir, Adana ve Trabzon’dan bisikletçiler ‘10 kent 10 bisiklet’ etkinliği ile 350 çağrısı yapacaklar.
* Çanakkale’de saat 10.00’da Cumhuriyet Meydanı’nda başlayacak eylemde amaç Çanakkale’de kurulması planlanan kömür santrallerine yönelik yeşil bir tepki vermek. (Ayrıntılar için www.350.org)

Beyaz Saray'da 31 yıl sonra tekrar güneş panelleri

McKibben 10/10/10 etkinlikleri arasında belki de simgesel değeri en büyük olana imza attı ve Obama yönetimini Beyaz Saray’ın çatısına güneş panelleri takmaya ikna etti. Aslında Beyaz Saray, güneş enerjisi panelleriyle daha önce de tanışmıştı. Eski Amerikan başkanlarından Jimmy Carter döneminde 1979 yılında, Beyaz Saray’ın çatısına güneş enerjisi panelleri kurulmuş ama birkaç yıl sonra paneller Reagan yönetimi tarafından söküldü. Unity College bunları alıp okul kafeteryasının çatısına koydu. Orada çalışmaya devam eden panellerden biri 350’nin girişimiyle Beyaz Saray’a bağışlanmak üzere Bill McKibben ve arkadaşları tarafından Washington’a kadar getirildi. Amaç, Obama’ya Carter panellerini yeniden koydurmaktı. Birkaç gün sonra Beyaz Saray’dan olumlu yanıt geldi. Obama ve ailesinin yaşadığı bölümün çatısına yeni güneş panelleri konulacak. McKibben “Bush döneminde de bunlar Beyaz Saray’a konuldu ama onlar bunu bir sır gibi tuttular. Ana nokta güneş panellerini göstermek olmalıydı, bu yüzden yaptıklarının bir anlamı olmadı. Bunu ilan ederek Beyaz Saray’a koymanın ise büyük bir anlamı var” diyor.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/10-10-10-eylemleri_83118.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!