Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"10 Katlı Binayı Yıkıp 20 Kat Yapmakla Dönüşüm Olmaz"

Bağdat Caddesi’nde yaklaşık 30 proje çizen mimar Ahmet Erkutoğlu, Cadde’deki kentsel dönüşümün ada bazlı yapılması gerektiğine işaret ederek, “10 katlı binayı yıkıp yerine 20 katlı bina yapmakla dönüşüm olmaz” dedi.

yapı.com.tr
"10 Katlı Binayı Yıkıp 20 Kat Yapmakla Dönüşüm Olmaz"

Bağdat Caddesi’nde çok sayıda projenin altına imza atan AE Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erkutoğlu, son dönemde yapılan inşaatların kentsel dönüşüm olmadığını söyledi. Dünya Gazetesi'nden Yavuz Karaman'ın haberine göre, dönüşümlerin kentin kimliğine katkı sunması gerektiğine işaret eden Erkutoğlu, “10 katlı binayı yıkıp yerine 20 katlı bina yapmakla dönüşüm olmaz” dedi.

Ahmet Erkutoğlu, Cadde’deki kentsel dönüşümün ada bazlı yapılması gerektiğine işaret ederek, “Bölge ada bazlı dönüşüm için çok uygun. Ama emsal artışıyla bir şeyler yapılıyor. Parseller birleşerek ada bazlı dönüşüm yapılsa kente katkı sunan bir dönüşüm ortaya çıkabilirdi” diye konuştu. Ahmet Erkutoğlu, ada bazında dönüşümle birlikte de emsal artışının gündeme gelebileceğine işaret ederek, ada birleşmesiyle binaların yükselebileceğini ancak altyapı, sosyal ve yeşil alanlara daha fazla yer ayrılabileceğini kaydetti.



"Doğru bir hamle"

Sadece deprem riski düşünüldüğünde şu anda yapılan yenilemenin doğru bir hamle olduğunu ifade eden Erkutoğlu, şunları söyledi: “Hem depreme dayanıklı hem de kentin dokusuna uygun dönüşüm yapabiliriz. Ancak maalesef biz de mevcut uygulamalara göre proje çizmek durumunda kalıyoruz. Bu tarz bir dönüşümün sonunda Cadde’de nüfus yoğunluğu ve trafik artabilir. Otoparklar yetersiz kalabilir. Altyapı bu yükü kaldıramayabilir. Kadıköy’ün nüfusu 600 bin. 10 yıl sonra 1 milyona çıkar ve aşırı yük biner. Biz buna dönüşüm diyoruz.”

Cadde’de yüzde 20 emsal artışı olmasaydı dönüşümün başlayamayacağına dikkat çeken Erkutoğlu, ancak Kadıköy’ün AcıAcıbadem ve Koşuyolu gibi diğer bölgelerinde bu artışın geçerli olmadığını söyledi.


"Çürük elmalar riskli"

Ahmet Erkutoğlu, Cadde’deki hareketlenmenin çok sayıda müteahhidin burayla ilgilenmesine yol açtığını belirterek, “Diğer sektörlerden gelip burada inşaat yapan firmalar var. Çok sayıda firmanın olması burası için bir handikap. Herkes inşaata girerse sıkıntı olabilir. Sağlam firmalar var ama çürük elmalar da var” dedi.

Cadde’de çok sayıda firma olmasının rekabeti arttırdığını ve yatırımcıların kendilerinden çok satacak evler yapmasını istediğini anlatan Erkutoğlu, bölgede oranların yükseldiğini ve daire metrekarelerinin zorunluluktan küçüldüğünü vurguladı. Erkutoğlu, bölgede artık 2+1 ve 3+1 evlerin yapılmaya başlandığını ifade ederek, “Bırakın 5+1’leri 4+1’ler bile yapılamaz oldu” diye konuştu.

"Tek yönetmelik olmalı"

Ahmet Erkutoğlu, Bağdat Caddesi’ndeki dairelerin metrekaresinin 5 bin ile 15 bin dolar arasında değiştiğini anlatarak, aynı sokakta 600 bin dolara da 1 milyon dolara da dairenin bulunduğunu kaydetti. Bölgede yatırımcıların şimdilik fazla aktif olmadığına vurgu yapan Erkutoğlu, yatırımcıların genelde sıkışan müteahhitleri takip ettiğini söyledi.

Ahmet Erkutoğlu, teknoloji ve mühendisliğin geliştiğini, bu doğrultuda yanlış uygulamaların sona ermesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Cadde’de prestijli firmalar mağaza açmaya başladı. Yeni bir yapılaşma var. Ama planlar doğru yapılmalı. Uygulamaları belirleyen çok sayıda yönetmelik var. Yönetmelikler doğru çıkmalı. Ancak tek bir yönetmelik olmalı. Almanya’da 1915’ten beri tek imar yönetmeliğini kullanıyor. Biz de ise onlarca yönetmelik çıkarıldı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/10-katli-binayi-yikip-20-kat-yapmakla-donusum-olmaz_133149.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!