Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"2011 Yılı İstikrarlı Büyüme Dönemi"

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER)’in, gayrimenkul sektörünün 2010 yılını değerlendirdiği ve 2011 yılı beklentilerini paylaştığı yıl sonu toplantısı bugün gerçekleştirildi. Toplantıda ayrıca ‘2010 Yılı 3. Çeyrek Türkiye ve Dünya Gayrimenkul Sektör Raporu’na ait bilgiler de detaylarıyla aktarıldı.

yapi.com.tr
"2011 Yılı İstikrarlı Büyüme Dönemi"

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER)’in, gayrimenkul sektörünün 2010 yılını değerlendirdiği ve 2011 yılı beklentilerini paylaştığı yıl sonu toplantısı bugün gerçekleştirildi. Toplantıda ayrıca ‘2010 Yılı 3. Çeyrek Türkiye ve Dünya Gayrimenkul Sektör Raporu’na ait bilgiler de detaylarıyla aktarıldı.

Toplantıda GYODER Başkanı Turgay Tanes, 2009 senesinden bu yana hazırladıkları raporların temel amacını; sektöre değer katmak, düzenli veri girişi ile sektöre dair verileri düzenli hale getirerek geniş bir veri tabanı oluşturmak şeklinde tanımladı. Hazırlanan raporlar kapsamında Türkiye ve dünya değerlendirmelerine yer verdiklerini, bu sayede karşılaştırmalı bir analiz imkanı sunduklarını ifade eden Tanes, “Hazırladığımız raporlar, gerçekleştirdiğimiz fuarlar, zirveler, eğitimler büyük bir ilgiye mazhar olmaktadır. 2009 yılından bu yana hazırladığımız bu raporlar gayrimenkul sektöründe bir referans noktası haline gelmiştir. Resmi verilerin ve sayısal göstergelerin güncel olarak sunulduğu çalışmalarımız ile sektörümüz için çok önemli bir veritabanı elde etmiş bulunuyoruz” dedi.

“Gelişmiş ülkeler ve Avrupa ekonomilerinde kırılgan bir büyüme var”

Konuşmasında gelişmiş ülkelerdeki büyüme performansında meydana gelen zayıflamaya, kamu borç sorununa ve bu durumun yarattığı finansal istikrarsızlıklara dikkat çeken Tanes, “Gelişmiş ülkeler ve Avrupa ekonomilerinde kırılgan bir büyüme var. Bu da Türkiye ve Türkiye benzeri ülkelere olan ilginin artmasına neden oluyor. Özellikle Avro bölgesindeki büyümenin bu süreçte güven vermediğini belirtmek lazım” dedi. Ayrıca Türkiye’nin çok sağlam bir finansal sisteme sahip olduğunu da sözlerine ekleyerek Türkiye’nin kamu borcunun oldukça düşük olduğunu ifade etti.

“2011 yılı ise istikrarlı büyüme dönemi adını veriyoruz”

Genel verilerden sonra ekonomi ve inşaat sektörü bağlamında süreci değerlendiren Tanes, “2009 senesi tam bir kriz dönemiydi ve ekonomi yüzde 4,7 oranında daralırken inşaat sektörü yüzde 16,3 oranında küçüldü. Normalleşme süreci olarak tanımladığımız 2010 senesinde ise, Türk ekonomisinin yüzde 7,5 oranında inşaat sektörünün yüzde 16,17 oranında büyüyeceğini tahmin ediyoruz” dedi. 2011 yılını ise ‘istikrarlı büyüme dönemi’ şeklinde tanımladıklarını aktaran Tanes, 2011 yılında ekonominin yüzde 5 büyümesi halinde inşaat sektörün yüzde 8-10 arasında büyümesini öngördüklerini belirtti.

Konuşması sırasında fiili inşaatın genel istihdama katkısının yüzde 6 civarında olduğunu söyleyen Tanes, çimento, cam, tuğla gibi inşaat sektörüne girdi veren imalat sanayi de ele alındığında genel istihdama katkısının yüzde 10 civarında olduğunu aktardı. Buna bağlı olarak inşaat sektörünü, genel işsizlik oranları, enflasyon oranları, para politikaları ve faiz, cari açık dengesi ve finansmanı başlıkları altında değerlendiren Tanes, bu anlamda en fazla dikkat edilmesi gerekilen başlığın Cari açık dengesi ve finansmanı olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: “2010 yılı sonunda 40 milyar dolarlık cari açık verdik. 2011 yılında cari açık en az 45 milyar dolar olacak. Cari açık, 2011 yılı için olumsuz görünen tek gösterge”.

“Türkiye, gayrimenkul fiyatları ve finansal sistemin yapısı itibari ile balon riski en az olan ülke”

Gelişmiş ülkelerin konut sektöründe sıkıntının devam ettiğine dikkat çeken Tanes, inşaat sektörü ve faaliyetlerinin küçüldüğünü, bu anlamda da gayrimenkul değerlerinde, yatırımlarında ve finansmanında durağanlık olduğunu belirtti.

Gelişen ülkelerin gayrimenkul varlık fiyatlarındaki artışın balon endişesi yarattığına dikkat çeken Tanes, “Bu noktada Türkiye’yi ayırıyoruz. Türkiye gayrimenkul fiyatları ve finansal sistemin yapısı itibari ile balon riski en az olan ülke. 2004-2006 yılları arasında arzın yetersizliği nedeniyle bir anda yukarıya çıkan konut fiyatları, inşaat sektörünün hızlı hareket ederek arza başlamasının etkisiyle balon etkisini hemen hemen ortadan kaldırdı” dedi.

2010 senesi için ABD ve AB konut ve ticari gayrimenkul piyasasını zayıf ve durağan olarak yorumlayan Tanes, 2008 senesinin 4.çeyreğinden 2010 senesinin 4.çeyreğine kadar bu anlamda bir artış görülmediğini aktardı.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/2011-yili-istikrarli-buyume-donemi_84603.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!