Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

2012, Birleşme ve Satın Almalarda da Rekor Yılı Oldu

Deloitte Türkiye 2012 yılı birleşme ve satın almalar raporu açıklandı. Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Ortağı Başak Vardar, ''Birleşme ve satın almalar, kriz öncesi seviyelerine dönerek kriz sonrası dönemdeki en yüksek değerine ulaştı'' dedi.

yapi.com.tr / AA
2012, Birleşme ve Satın Almalarda da Rekor Yılı Oldu

Deloitte Türkiye 2012 yılı birleşme ve satın almalar raporu, Deloitte Türkiye Birleşme ve Satın Alma Hizmetleri Lideri Mehmet Sami ve Kurumsal Finansman Ortağı Başak Vardar'ın katılımıyla gerçekleştirilen basın toplantısıyla açıklandı.

Başak Vardar, birleşme ve satın almaların son dönemde iş dünyasının gündemindeki bir konu olduğunu belirterek, Türkiye'nin dünyada süre gelen sıkıntılara ve yavaşlayan büyüme hızına rağmen birleşme ve satın almalar anlamında yine kayda değer bir yılı geride bıraktığını söyledi.
     
Birleşme ve satın almaların kriz öncesi seviyelerine dönerek kriz sonrası dönemdeki en yüksek değerine ulaştığını ve adet olarak da yeni bir rekor kırıldığını ifade eden Vardar, ''2012 yılında 259 adet işlem gerçekleşirken, toplam işlem hacmi yaklaşık 28 milyar dolar oldu. Böylece işlem adedi yeni bir rekor daha kırarken, işlem hacmi kriz sonrası dönemde zirve yaptı'' dedi. Dünyanın hemen her yerinden yatırımcıların ilgisinin üst seviyede olduğunu belirten Vardar, 2010 ve 2011'deki çarpıcı büyüme oranlarının etkisiyle, yatırımcıların Türk şirketlerine ilgilerini artırarak devam ettirdiğini kaydetti.

Bu yılın işlem hacmi üzerinde belirleyici bir etken daha olduğunu aktaran Vardar, ''Özellikle yılın son günlerinde gündeme gelen özelleştirme ihaleleri yaklaşık 12 milyar dolarlık bir işlem hacmi yaratarak toplam işlem hacminin yüzde 43'ünü oluşturdu. Özelleştirmeler belirleyiciydi'' dedi. 2007 ve 2008 yıllarındaki birleşme ve satın almalardan sonra kriz zamanında 2009 yılında hem işlem adedi hem de işlem hacminde ciddi bir düşüş olduğunu ve sonra tekrar bir toparlanma dönemine girildiğini belirten Vardar, 2012 yılının tarihsel olarak işlem adedinde bir zirve yılı ve kriz sonrası dönemde de işlem hacminde de bir zirve yılı olduğunu söyledi.
    
Özelleştirmeler 2012'deki işlem hacmi üzerinde belirleyici rol oynadı
    
Özelleştirmelerin 2012 yılındaki işlem hacmi üzerinde belirleyici rol oynadığına dikkati çeken Vardar, 2012 yılında gerçekleştirilen özelleştirme ihalelerinde yaklaşık 12 milyar dolarlık bir işlem hacmi oluştuğunu, bunun da toplam işlem hacminin yüzde 43'üne karşılık geldiğini söyledi. Özelleştirme İdaresi'nin ihalelerinin dışından TMSF'nin 4 adet satış gerçekleştirdiğini burada da 300 milyon doların üzerinde bir işlem hacmi gerçekleştiğini söyleyen Vardar, şunları ifade etti:

''Köprü ve otoyollar özelleştirilmesi 5,7 milyar dolarlık işlem hacmi ile yıllık işlem hacminin yüzde 20'sini oluşturdu. Hem yılın en büyük işlemi oldu. Hem de Türkiye'de tarihsel olarak Türk Telekom'dan sonra en büyük çaplı özelleştirme işlemi oldu".

İlk olarak 2010'da ihaleye çıkan ancak devri gerçekleştirilemeyen; ama 2012'de tekrar ihale süreci başlatılan elektrik dağıtım bölgelerinin de gündemde olduğunu hatırlatan Vardar, yaklaşık yarıya yarıya bir değerle ihale edilmesine rağmen 3 bölgede toplam 3,7 milyar dolarlık bir ihale bedeli yakalandığını ve bunun da özelleştirme hacmine önemli bir katkı yaptığını söyledi.
     
Vardar, özelleştirme ihalelerinde öne çıkan önemli bir hususun Türk yatırımcıların ön planda olduğunu belirterek, Türk grupların özelleştirme işlemlerini domine ettiklerini ifade etti. Yerli ve yabancı yatırımcıların pazarı hemen hemen eşit olarak paylaştığını söyleyen Vardar, şunları kaydetti:
     
''Toplam 259 işlemin 140 tanesinde yaklaşık 15 milyar dolarlık işlem hacmi oluşturdu yerli yatırımcılar. Geri kalan 13 milyar dolarlık işlem hacmini ise yabancı yatırımcılar gerçekleştirdi. Türk yatırımcıların ön planda olduğu özelleştirme işlemleri dışarıda tutulursa geri kalan özel sektör işlemlerinde yabancı yatırımcıların payının yüzde 45'lerden yüzde 80'lere çıktığı görüldü. Özel sektördeki işlemlerde yabancı yatırımcılar yine ön plandaydı. Avrupalı ve Amerikalı yatırımcılar en aktif yabancı yatırımcılar olarak öne çıktı. Orta Doğu ve Uzak Doğu menşeili yatırımcıların ise yatırımları ise yine limitli kaldı. Avrupalı yatırımcılar arasında ise İngiltere ve Fransa işlem adedi olarak en fazla sayıda işlemi gerçekleştirdi. İşlem hacminin çoğunluğu ise Rusya, İngiltere, Amerika, Fransa ve Almanya'dan geldi.''

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/2012-birlesme-ve-satin-almalarda-da-rekor-yili-oldu_103716.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!