Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

2700 Yıllık Antik Kent İmara Açıldı

M.Ö. 7. yüzyıla ait Myrelia antik kenti, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı imar planı ile ticaret ve turizm alanı ilan edilerek imara açıldı.

yapi.com.tr
2700 Yıllık Antik Kent İmara Açıldı

Radikal'den İdris Emen'in haberine göre, Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü, 2010 yılında Bursa’nın Mudanya ilçesinde Myrelia antik kentin yakınında yaptığı yüzey çalışması sırasında yoğun seramik parçalarına rastlayınca, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na başvurarak bölgenin 1. Derece SİT alanı ilan edilmesini istedi. Bölgede incelemelerde bulunan Koruma Kurulu ise bölgeyi 3. Derece arkeolojik SİT alanı ilan etti.

2012 yılında Tesco Kipa Kitle Pazarlama Şirketi, Mudanya Belediyesi’nden aldığı ruhsatla bölgede bir süpermarket yapmaya başladı. Ancak süpermarketin temel kazıları sırasında antik kentin M.Ö. 7. yüzyıla ait duvarı ile heykellere rastlanınca bölge halkı süpermarket inşaatının durdurulması için Bursa 1. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme devam ederken Bursa Büyükşehir Belediyesi Mudanya için yeni bir 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar planı hazırladı. Yeni plan, Myrelia antik kentin M.Ö. 7. yüzyıla ait duvarı ile heykellerinin bulunduğu yaklaşık 10 bin metrekarelik alanı ‘ticaret alanı’ ilan ederek imara açmayı hedefliyordu. Antik kentin sahil kısmında bulunan 50 bin metrekarelik alanı da ‘turizm alanı’ ilan ederek imara açan plan, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na gönderildi. Koruma Korulu planı onayladıktan sonra plan askıya çıkarıldı. Böylelikle Myrelia antik kentinin 60 bin metrekaresi imara açılmış oldu.

Süpermarket bodrumunda antik kent

2012 yılında yapımına başlanan süpermarketin antik kentin kalıntıları üzerinde yapıldığını belirten bölge halkı, süpermarketin yıkılması için Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na başvurmuştu. Ancak Koruma Kurulu tarihi Myrelia kenti üzerine yapılan alışveriş merkezinin devam ettirilmesine karar verince, 20 metre uzunluğa ve iki metre genişliğe sahip 2 bin 700 yıllık kent duvarları ile tarihi kalıntılar süpermarketin bodrum katında cam çerçeveler içine konuldu. Yeni hazırlanan plana göre üzerinde süpermarket yapılan Myrelia antik kent duvarının etrafı da böylelikle imara açıldı.

'Plan iptal edilsin’

Antik kent üzerine inşa edilen süpermarket için açılan davanın devam ettiğini söyleyen Bursa Şehir Plancıları Odası Başkanı Hakan Karademir sözlerine şu şekilde devam etti: "Süpermarketin yıkılması için açılan dava devam ediyor. Dava sonuçlanmadan bölgenin imara açılması bir felakettir. Koruma Kurulu daha önce Mudanya Belediyesi tarafından hazırlanan 1/1000 Ölçekli planı değerlendirirken süpermarket hakkında açılan mahkeme sonuçlanınca bu bölge hakkında karar vereceğini belirtmiş, süpermarketin üzerinde yapıldığı alanı plan dışı bırakmıştı. 1/1000 Ölçekli planda plan dışı bırakılan alanın 1/5000 ölçekli planda ticaret alanı ilan edilerek imara açılması çelişkidir. Planı incelediğimizde sosyal donatı alanı olan 50 bin metrekarelik alanın turizm alanı ilan edilerek imara açıldığını, antik kentin bazı bölgelerinin de konut alanı ilan edildiğini görüyoruz. Antik kenti imara açan bu planın iptal edilmesi için hukuki yollara başvuracağız."

http://www.yapi.com.tr/haberler/2700-yillik-antik-kent-imara-acildi_124320.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!