Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

3. Havaalanı İhalesiyle ilgili Tüm Şartlar Oluştu

DHMİ Florya Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen iftar yemeğinin ardından basın mensuplarına bilgi veren Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, İstanbul'a 3. havaalanının dünyanın en büyük projelerinden biri olduğunu belirterek, böyle bir projeyi, işi yapmaya ehil firmaların alması gerektiğini söyledi.

yapi.com.tr / AA
3. Havaalanı İhalesiyle ilgili Tüm Şartlar Oluştu

Orhan Birdal, bu kapasiteye sahip firmaların gerek dünyada gerek Türkiye'de mevcut olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
    
''Bugün Türk müteahhitleri bütün dünyada hizmet vermektedir. Hem havaalanı işletmeciliği hem de yapım konusunda hizmet veren şirketlerimiz vardır. Dolasıyla dünyada bu çapta proje gerçekleştirecek her firmaya açık bir proje olarak ihaleye çıkacaktır. Bunun kriterlerini, ihale şartlarını şimdiden açıklamak doğru olmaz. Arayacağımız en önemli şey bu boyutta bir projeyi başarabilecek teknik ve mali yeterlilikte firmaların seçilmesidir. Aslolan budur. Gerekli liyakate sahip olamayan firmalar tarafından bu işin yapılmasını istemeyiz. Kendini ispatlamış, dünyada bu nitelikte olan yerli ve yabancı firmalar girsin ve bu işi alsın. Gerek ülkemiz gerek dünya havacılığı için çok önemli olan bu projeyi zamanında layıkıyla bitirip, hizmete sunsun.''
   
''Çalışmalar son sürat devam ediyor''
   
Birdal, 3. havaalanı ihalesiyle ilgili tüm şartların oluştuğunu vurgulayarak, ''Şartname ilan edilmeden, yayımlanmadan, ihale ilanına çıkılmadan açıklama yapmak etik değil. Onun için biraz daha sabırlı olalım. Konuyla ilgili çalışmalar son sürat devam ediyor. Şartname ilan edildiğinde bütün sorular cevabını bulacaktır'' yorumunu yaptı.
 DHMİ'nin dünyada ''Yap-işlet-devret'' modelini en iyi uygulayan kuruluşlardan birisi olduğunu anlatan Birdal, kuruluş olarak tecrübeli bir ekibe sahip olduklarını ve bu ekibin çok yoğun bir şekilde çalıştığını dile getirdi.
   
''Bütün amacımız, ihaleyi 2012 sonuna kadar bitirip sözleşmeye bağlamak''
   
''Alt Yapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü ve DHMİ Genel Müdürlüğü olarak, Sayın Bakanımızın önderliğinde bu çalışmaları yürütüyoruz'' diyen Birdal, çalışmaların ciddi bir bilgi birikimi gerektirdiğini ifade etti.

Birdal, 3. havaalanıyla ilgili çok kısa zamanda ihaleye çıkılacağına vurgu yaparak, ''Bizim bütün amacımız, bu ihaleyi 2012 sonuna kadar bitirip sözleşmeye bağlamak. Model olarak bu işi alan firma hızlı bir şekilde bunu bitirip, hizmete sokmak zorunda. Kendisi için bu elzem. Aksi takdirde olacak her gecikme o firma için de bir kayıp olacak. Burada sistemin gereği ciddi bir sinerji oluşuyor. Bu sinerji neticesinde işler süratle devam edecek. Tek taraflı bir şey söylemek şu an doğru değil. Tüm yap-işlet-devret modellerinde olduğu gibi bu sürenin çok daha altında bu işler bitirilebiliyor'' şeklinde konuştu. Projeye girmek için bütün dünyanın yarıştığına dikkati çeken Birdal, ''Ülkemiz için çok önemli bir proje. Pek çok kuruluş bu projeyle ilgileniyor. Bizimle irtibat kuruyor'' dedi.

Atatürk Havaalanı'nın geleceğine de değinen Birdal, şartname açıklandıktan sonra havalimanının geleceğinin belli olacağını ifade etti.
   
Yeni havalimanında THY'nin ayrı bir terminal isteği
   
Birdal, 3. havalanında, Türk Havayolları'nın (THY) ayrı bir terminal istediğini kendilerine ilettiğini anlatarak, ''Bu, ihaleden sonra şekillenecek bir husus. İhaleyi alacak firma ile THY oturacak, 'benim şu kadar büyüklükte bir yere ihtiyacım var' diyecek. Firma ile anlaşmayı sağlayıp o yeri kendi isteğine uygun şekilde dizayn ettirecek. Tabii bizim de onayımızla'' bilgisini verdi.
   
''Yeni havaalanının dünyada ilk üçte olacağını tahmin ediyoruz''
   
Yeni havaalanının, 150 milyon kapasiteyle dünyada ilk üçün içinde olacağını tahmin ettiklerini belirten Birdal, 3. havaalanı yapımı nedeniyle havaalanlarındaki firmaların haklarının herhangi bir şekilde zarar görmeyeceğini ifade etti.
 Birdal, ''Firmaların haklarına halel gelmeyecek. Sözleşme neticesinde hukuki olarak koruma altına alınmış haklarıdır. Bu nedenle tüm şirketlerin haklarına halel gelmeyecek düzenlemeleri yapmak zorundayız. Onun için kesinlikle mevcut işletmeciyi göz ardı etmeyeceğiz. Onlarla birlikte değerlendiriyoruz bütün bu oluşumları'' değerlendirmesinde bulundu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/3-havaalani-ihalesiyle-ilgili-tum-sartlar-olustu_100239.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!