Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Açık Denizlerdeki Rüzgâr Türbinlerine 'Maliyet' Şerhi

Almanya'da çevre dostu enerjiye geçişin sanıldığı kadar kolay olmayacağı anlaşıldı. Alman Tüketiciyi Koruma Merkezleri, açık denizlerde dev rüzgâr türbinleri inşa edilmesinin ekonomik ve teknolojik bakımlardan hata olduğunu ve bundan böyle rüzgâr parklarına ruhsat verilmemesi gerektiğini savunuyor.

yapi.com.tr
Açık Denizlerdeki Rüzgâr Türbinlerine 'Maliyet' Şerhi

Tüketiciyi Koruma Merkezleri Konfederasyonundan Niels Schnoor, “Son derece pahalı bir teknolojiye teşvik vermenin anlamı yok, açık deniz teknolojisinden çok daha ucuz metotlar var. Tüketici açısından enerji dönüşümünün mümkün olduğunca ucuza gelmesi esastır”, diyor.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, kara ve açık denizlerde rüzgâr türbini işleten şirketler de aynı görüşte. Alman Rüzgâr Enerjisi Konfederasyonu danışmanlarından Matthias Hochstaetter, enerji dönüşümünün mali portresinin ürkütücü boyutlar alabileceği uyarısında bulunuyor:

“Enerji dönüşümü ödenebilir olmaktan çıkıp, astarı yüzünden pahalıya getirilmemelidir. Yenilenebilir Enerjiler Yasası da zaten dönüşüm payının azaltılıp yükün tüketicinin sırtından alınmasını öngörüyor. Faturadaki dönüşüm payı küçüldükçe üretici daha verimli olmaya zorlanacaktır. Bu başarılamadığı takdirde rüzgâr enerjisi inandırıcılığını kaybeder. Çevre dostu enerji kaynaklarının maliyeti düşürülmelidir.”

Yatırımların finansmanını kim yapacak?

Peki bu milyarlarca euroluk yatırımlar kimin cebinden çıkacak? Dünya Rüzgâr Enerjisi Birliği'nden Stefan Gsaenger maliyet konusunun belirleyici olmaması gerektiği görüşünde:

“Yenilenebilir enerji kapasitesinin genişletilmesiyle ilgili tartışmalar rayından çıkmışa benziyor. Maliyet tartışması tek taraflı yürütülüyor. Maliyetle yatırım karıştırılıyor. Problem buradan kaynaklanıyor. Önümüzdeki 20 yılda ham petrole ödeyeceğimiz parayı fosil enerjiyi ikame edeceğimiz yenilenebilir enerjinin yatırım maliyetiyle karşılaştırdığımızda çevre dostu enerji kârlı çıkıyor.”

Ancak açık denizlerdeki rüzgâr türbinlerinin aşarı pahalı olduğunu Gsaenger de teslim ediyor.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/acik-denizlerdeki-ruzgar-turbinlerine-maliyet-serhi_107037.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!