Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Agora'da Kazı Alanı Genişledi

Dünyada kent merkezinde yer alan en büyük agora olarak bilinen İzmir (Smyrna) Agorası, kazı alanını biraz daha büyüttü.

yapi.com.tr
Agora'da Kazı Alanı Genişledi

DHA'nın haberine göre, sadece Agora kamulaştırmaları için 37.5 milyon liranın üzerinde bir bedel ödeyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, kazılar için ayrıca destek veriyor. Kadifekale'deki antik Roma tiyatrosunun da ortaya çıkarılmasıyla, bölgenin turizmde yeni bir yıldız olması bekleniyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarihi İzmir Agorası'nın gün yüzüne çıkarılması için desteklerine devam ediyor. Her metrekaresinden tarih fışkıran ve dünyanın kent merkezindeki en büyük agorası olarak bilinen “İzmir Agorası"nın kazı alanını yaptığı kamulaştırma çalışmaları ile genişleten Büyükşehir Belediyesi, Çankaya Katlı Otopark tarafındaki bölümde bazı binaları kamulaştırılarak kazı alanını biraz daha genişletti. Yine aynı kapsamda 920 sokak da trafiğe kapatılarak kazı alanına dahil edildi. Bölgede trafiğin rahat akması için 816 sokak gidiş- geliş iki şeride çıkarıldı.

Özel tasarım koruma duvarı

Büyükşehir Belediyesi kazı çalışmalarına destek verdiği Smyrna Agorası'nın etrafını da özel tasarımlı duvarla çevreledi. Yapım çalışmaları tamamlanmak üzere olan “Smyrna Agorası ören yeri güvenlik duvarı", yüksek kullanım yoğunluğuna sahip, İkiçeşmelik Caddesi ile bütünleşen tarihi Agora'nın güvenliğini sağlayacak şekilde yapılandırıldı. Agora'nın arkeolojik zenginliğini gözler önüne serecek şekilde tasarlanan koruma duvarı, hem kentlilerin hem de ziyaretçilerin dinlenmelerine imkan veren oturma alanlarına da sahip. Yaklaşık 3 metre yüksekliğindeki duvar 810 metre uzunluğunda.

Ayrıca engelli ulaşımına olanak sağlayan giriş, güvenlik, bilet gişesi ve emanet odası bölümleri ile ziyaretçileri olumsuz hava koşullarından korumayı amaçlayan, yüksek teknolojili, çelik taşıyıcılı bir üst örtü için çalışmalar sürüyor.

37 milyon 567 bin liralık kamulaştırma

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilk kamulaştırmalarına 1997 yılında başlanan, ilk yıkımı ise 2005 yılında gerçekleştirilen tarihi alanda, “Agora ve Çevresi Koruma, Geliştirme ve Yaşatma Projesi" çerçevesinde bugüne kadar 37 milyon 567 bin liralık kamulaştırma bedeli ödedi. Büyükşehir Belediyesi, kazı çalışmaları için ayrıca her yıl yaklaşık 1 milyon liralık destek veriyor.

Büyükşehir Belediyesi, Agora'da yıllardır atıl duran, kullanılmayacak durumda ve yıkılmaya yüz tutmuş tarihi yapılardan birini, İzmir Kalkınma Ajansı'nın destek programından yararlanarak “Agora Kazı Evi" olarak restore etti. Ayrıca İkiçeşmelik Caddesi üzerinde bulunan diğer iki ayrı tescilli bina da “Agora Müze Evi" olarak kullanılmak üzere yine Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ediliyor. Bina, çalışmaların tamamlanmasının ardından, Agora ören yerinden çıkarılan eserlerin de sergilenebileceği bir cazibe alanı olarak kente kazandırılacak. Nihai hedef ise, Kadifekale'deki antik Roma tiyatrosunun da ortaya çıkarılmasıyla, bölgenin turizmde yeni bir “yıldız" haline getirilmesi.

Tarihi alandaki arkeolojik kazılar, Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy başkanlığındaki ekip tarafından sürdürülüyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/agorada-kazi-alani-genisledi_128112.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!