Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Akyazı Stadı Hava Kirliliğini Önleyecek

Akyazı Spor Kompleksi Stadyumu, çatı sistemiyle Türkiye'nin kendini temizleyen ve hava kirliliğini gideren ilk stadyumu olacak.

yapi.com.tr/AA
Akyazı Stadı Hava Kirliliğini Önleyecek

TOKİ tarafından Trabzon'da inşa edilen Akyazı Spor Kompleksi Stadyumu, çatı sistemiyle Türkiye'nin kendini temizleyen ve hava kirliliğini gideren ilk stadyumu olacak.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün Turan yaptığı açıklamada, İdare'nin alt ve orta gelir grubuna dönük konut projeleri yanı sıra sosyal donatılar da inşa ettiğini hatırlattı.

İdare tarafından okul, yurt, hastane, ibadethane, stadyum, spor kompleksi, ticaret merkezi gibi 6 bin 685 sosyal donatı inşa edildiğini belirten Turan, "Ülkemizde yaşamın her alanında, devletimize ihtiyaç duyulan her noktada, milletimize yüksek nitelikli üretim hedefiyle hizmet vermeyi sürdüreceğiz" dedi.

TOKİ'nin Türk Telekom Arena Stadyumu ile 2013 Akdeniz Oyunları'nın gerçekleştiği Mersin Arena Stadyumunu inşa ettiğini anımsatan Turan, Trabzon'da yapılan Akyazı Spor Kompleksi'nin de aynı titizlikle yapılacağını kaydetti. Turan, 40 bin seyirci kapasiteli Trabzon Akyazı Stadyumunun çatı sistemiyle Türkiye'de bir ilk olacağını vurguladı.

"Kendini temizleyebilecek"

Turan, Trabzon Akyazı Spor Kompleksi Stadyumu çatısının, çevre dostu, kendini temizleme ve hava kirliliğini giderme özelliğine sahip "akıllı çatı" diye bilinen "smart roof" sisteminde inşa edileceğini dile getirdi.

Yaklaşık 22 bin metrekare kapalı tribün yüzeyine sahip stadyumun çatısının 245 dönümlük yeşil alanın havasını temizleme gücüne sahip olacağını ifade eden Turan, "Bu oran, yaklaşık 2 bin 500 aracın yarattığı hava kirliliğini temizleme kapasitesine eşdeğerdir. Çatı, yarı saydam özelliğiyle de saha içinin daha aydınlık olmasını sağlayacak" şeklinde konuştu.

Çatı yüzeyi sürekli temiz tutuluyor

Akyazı Spor Kompleksi Stadyumunda uygulanacak "smart roof" sistemi, fotokatalitik özelliği bulunan titanyum oksit kaplama sayesinde, yüzeyindeki organik maddelerden oluşan kirleri ve çevreye zararlı partikülleri ayrıştırıyor, bu partikülleri nitrata dönüştürerek çatı yüzeyini sürekli temiz tutuyor.

Çatıda kullanılan hafif malzemeyle stadyumun içinde taşıyıcı direk kullanılmadan "germe" yöntemi uygulanıyor. Bu sayede seyir konforu da artıyor.

TOKİ'den UEFA standartlarında stadyumlar

TOKİ, Gençlik ve Spor Bakanlığı işbirliğinde şehirleri, UEFA standartlarında modern statlara kavuşturuyor.

İstanbul ve Mersin'de tamamlanan UEFA standartlarında 2 stadyumu Türk sporuna kazandıran TOKİ ayrıca, Afyonkarahisar'da 15 bin, Adana'da 33 bin, Malatya'da 25 bin, Sivas'ta 25 bin, Eskişehir'de 33 bin, Sakarya'da 25 bin, Samsun'da 33 bin, Antalya'da 33 bin, Gaziantep'te 33 bin, Trabzon'da 40 bin, Kocaeli'de 33 bin, Batman'da 15 bin, Diyarbakır'da 33 bin, Hatay'da 25 bin, İzmir Karşıyaka'da 15 bin,  İzmir Göztepe'de 15 bin seyirci kapasiteli olmak üzere toplam 16 stadyum inşa ediyor.

Avrupa'nın en modern tesislerinden olacak

Avrupa'nın en modern spor tesisleri arasında gösterilen Trabzon Akyazı Spor Kompleksi projesinde, 40 bin seyirci kapasiteli stadyumun yanı sıra Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü hizmet binası, kamp eğitim merkezi, açık spor tesisleri, 2 doğal çim saha, 5 sentetik çim saha, 4 tenis kortu, 2 basketbol sahası, 1 voleybol sahası, 4 bin kişilik paket arıtma tesisi ile açık otopark bulunuyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/akyazi-stadi-hava-kirliligini-onleyecek_128312.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!