Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Allianoi'den Erzincan'a...

Erzincan' da neler olup bitiyor, ona bakalım... İliç ilçesinin Çöpler köyünde yüz yıl öncesinden bilinen altın ve bakır madeni ocakları var... Bu ocaklar birbirine taş yollarla bağlıdır... Cumhuriyet döneminde (1950-1980) yörede manganez madeni çıkarıldı...

Cumhuriyet Gazetesi/Hikmet ÇETİNKAYA



llianoi Antik Kenti tarihin derinliklerine gömülüyor... Neden? CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz diyor ki:

"Uluslararası sözleşmeler, anayasa ve yasanın amir hükümleriyle AKP iktidarının tarihimize ve kültürel mirasa olan bakışı ve yaklaşımı birbiriyle bağdaşmıyor."

Yıllarca yazdım Allianoi Antik Kenti'ni... İki yıl önce Kültür ve Turizm Bakanlığı , Allianoi kazısının ödeneğini kesti... Kazıyı yapan Doç. Dr. Ahmet Yaraş , çalmadık kapı bırakmadı... Sonuç yok!.. Gönüllülerin desteği ve bağışlarla sürdü kazı çalışmaları... 2007 yılına gelindiğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı kazı için gerekli izni vermedi.

2 bin yıllık bir dünya mirası, Allianoi, Yortanlı Barajı' nın suları altında kalacak...

AKP 2002 yılında iktidara geldi... Beş yılı aşan süreçte ne yaptı AKP iktidarı? Binlerce yıllık tarih ve kültür varlıklarımızı yok etmek için çabaladı, halka "edepli yaşam tarzı" nı dayatıp Türkiye'yi bir Ortadoğu ülkesine dönüştürdü...

Ormanlarımız yabancı "altın avcıları" na peşkeş çekildi, Hasankeyf' in adını duyduklarında uykuları kaçtı... İstanbul' un Ayvansaray, Fener , Balat, Süleymaniye , Sulukule, Tarlabaşı semtlerinin yüzlerce yıllık tarih ve kültür dokusu göz ardı edilerek bu semtler "Kentsel Dönüşüm Projeleri" adıyla cilalanıp halkın önüne sunuldu... Sultanahmet' teki Four Seasons Oteli' nin ek binasının Bizans-Osmanlı saraylarının kalıntıları üzerine yapılmasına göz yumuldu...

Hepsi hukuk dışıydı, Allianoi' de olduğu gibi...

***

Ülkemin dağları, ovaları, ormanları, akarsuları yabancılara peşkeş çekilirken toplumun sesi soluğu çıkmıyor...

Şimdi, Erzincan' da neler olup bitiyor, ona bakalım... İliç ilçesinin Çöpler köyünde yüz yıl öncesinden bilinen altın ve bakır madeni ocakları var... Bu ocaklar birbirine taş yollarla bağlıdır... Cumhuriyet döneminde (1950-1980) yörede manganez madeni çıkarıldı...

Bugüne gelince... Çöpler köyünde 125-180 ton arasında altın olduğu sanılıyor... 1994 yılında bölgede altın arama iznini bir Türk şirketi alıyor. MTA' dan emekli bir mühendis ve arkadaşları. Onlar şirketin tüm hisselerini ünlü ABD şirketi Anatolia Minerals' e satıyorlar.

Öyküyü TMMOB Onur Kurulu üyesi Ümit Ülgen' den dinleyelim:

"Anatolia Minerals Development Ltd. (AMDL), madenin tamamını üzerine aldıktan sonra 2001 yılında dünyanın en büyük maden firması olan ünlü Yahudi aile Rothschild'e ait Rio-Tinto ile anlaşma yapıyor. Bu anlaşmayla Rio-Tinto yıllık 500 bin dolar harcayacak. Anatolia Minerals ise 216 bin dolar harcayacak. Ayrıca 25 milyon dolar kredi kullanılacak. Bunun karşılığında Rio-Tinto gelirin yüzde 66.7'sini alacak. Anatolia Minerals ise 1.5 milyar dolar alacak."

Rio-Tinto'nun ortakları arasında İngiliz Kraliyet ailesi yer alıyor; ayrıca Türkiye'deki kimi yabancı bankaların da hisseleri bulunuyor.

***

Dünyada altın ve gümüşün yüzde 10'u, öteki madenlerin yüzde 50'si üç aile şirketinin: 1- Rio-Tinto Rothschild, 2- Bjlton BHB (Shell) Goldshild, 3- Angolo American AAC Oppenheimer.

Yabancı şirketler, çıkardıkları altını "beyan" üzerinden Türkiye Cumhuriyeti'ne bildirip ocak başı değerinin yüzde ikisini verecekler... Giderlerini vergiden düşecekler... Altını alıp posasını Türkiye' de bırakacaklar... Bozulan yaşam alanlarını eski haline kim getirecek, buna kimin gücü yetecek? Erzincan'ın yüzde 98'e varan varsıllığını alıp zehirlenmiş, bozulmuş, kirlenmiş bir yöre bırakmayacaklar mı?

http://www.yapi.com.tr/haberler/allianoiden-erzincana-_59519.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!