Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Alman Köprü Ustalarının Sanat Eserleri!

Köprüler sadece engelleri aşmak için değildir. Alman mühendislerinin iddialı tasarımları, sadece geçmişte ulaşılması zor yerleri medeniyete kazandırmakla kalmadı. Mühendisler bugün de geleceğin teknolojik imkânları üzerinde çalışıyor.

yapi.com.tr
Alman Köprü Ustalarının Sanat Eserleri!

DW'nin haberine göre, İşte o eserler:

Rendsburg’un teknoloji anıtı

Rendsburg’daki bu çelik köprü bundan tam yüz yıl önce trafiğe açıldı. Almanya’nın en uzun demiryolu köprüsü olma özelliğini 99 yıl boyunca korudu. Köprüye Mühendislik Harikası ödülü layık görüldü. Alman mühendisleri dünyaya daha nice şaheser köprüler kazandırdı.

Rendsburg’dakiRendsburg’daki çelik köprü

Brooklyn Köprüsü

Amerika’nın ilk asma köprüsü 18'inci yüzyılın ortalarında tamamlandığında teknik dehanın neler yaratabileceğinin simgesi sayılıyordu. Alman mühendis John August Roebling, planını çizdiği köprünün taşıma kablolarının döşenmesi için de yeni bir metot geliştirdi. Çelik ağlarla örülmüş hissini veren Brooklyn Köprüsü günümüzde de dünyanın en güzel köprülerinden biri sayılıyor.

BrooklynBrooklyn Köprüsü

Varda Köprüsü

Türkiye’nin en yüksek demiryolu köprüsü. Toroslardaki sekiz kemerli taş köprü 1905 – 1907 yılları arasında mühendis M. Winkler tarafından ‘Bağdat Hattı’nın bir parçası olarak planlanıp inşa edilmişti. Bu zarif viyadük son olarak 'Skyfall' adlı James Bond filminin nefes kesen takip sahnesinde başrolü oynamıştı.

VardaVarda Köprüsü

Veresk Köprüsü

İran transit demiryolu hattının bu önemli parçası dağlık coğrafya nedeniyle mühendisleri çok zorladı. İnşasına 1927 yılında bir Alman – Amerikan konsorsiyumu tarafından başlandı. Tamamlandığı 1937 yılında 120 metre ile dünyanın en yüksek demiryolu köprüsü unvanını alan bu köprü cazibesinden hiçbir şey kaybetmedi.

VereskVeresk Köprüsü

 Galata Köprüsü

Haliç’in iki yakasını birbirine bağlayan ve 1912'de inşa edilen Galata Köprüsü 1992'de yanmıştı. Ünlü Alman mühendis Fritz Leonhardt tarafından 1992'de inşa edilen yeni köprü turistleri hâlâ cezbediyor.

GalataGalata Köprüsü

Ting-Kau Köprüsü

Dünyanın en güzel ve modern köprülerinden bazıları Stuttgartlı mühendis Jörg Schlaich’ın imzasını taşır. Schlaich, çapraz halatlı asma köprü hesaplamalarıyla ün yapmış bir mühendistir. Schlaich’ın mühendislik şirketi tarafından tasarımı yapılan ve üç direkli bir yelkenliyi andıran Hong Kong’daki Ting-Kau Köprüsü 1998 yılında hizmete açıldı.

Ting-KauTing-Kau Köprüsü

 Öresund Köprüsü

Avrupa’nın küçülmesine önemli katkıda bulunan iki katlı Öresund Köprüsü, İsveç ve Danimarka’nın ortak projesidir. 1995 yılında ihalesi yapılan iki ülke arasındaki köprünün yüklenicileri arasında Alman Hochtief inşaatçılık şirketi de bulunmaktaydı. 2000 yılında tamamlanan köprü sayesinde İskandinavya karadan kıta Avrupasına bağlanmış oldu.

ÖresundÖresund Köprüsü

Yeni Svinesund Köprüsü

Norveç – İsveç sınırındaki yeni Svinesund Köprüsü 2005 yılında hizmete açıldı. Strömsted’i Sponvika’ya bağlayan dört şeritli otoban köprüsü, 1946 yılında yapılan eski köprünün yerini aldı. Kemerli köprünün inşasında Alman şirketlerinin de önemli payı oldu. Svinesund’a zarif tasarımından dolayı 2006 yılında Norveç mimari ödülü verildi.

YeniYeni Svinesund Köprüsü

Sava Köprüsü

Avrupa’nın en büyük çapraz halatlı asma köprüsü Sırbistan’da bulunuyor. Belgrad’ın yeni sembolü geçen yıl tamamlandı. Teknik yükleniciliğini Alman inşaat mühendisliğinin duayeni Leonhardt, Andrae ve ortakları yaptı. Sava Köprüsü aynı zamanda Alman mühendislik ödülünün de sahibi oldu.

SavaSava Köprüsü

Yamuna Köprüsü

Yeni Delhi’nin estetik rekorları kıran yeni sembolü henüz tamamlanmadı. Yamuna 2014 yılında Vezirabad’ı şehir merkezine bağlayacak. Schlaich, Bergmann ve ortakları tarafından inşa edilen köprünün taşıyıcı ayağını, aydınlatılabilen ve çok uzaklardan da görülebilen 30 metre yüksekliğindeki çelik ve camla yapılmış bir yapı süslüyor.

Messina Boğazı’nın gerdanlığı

On yıllardır mimar ve mühendislerin hayal gücünü zorlayan bu iddialı proje nihayet gerçek oluyor. Çizmenin burnunu Sicilya’ya bağlayacak olan tek ayak destekli asma köprünün uzunluğu 3,5 kilometreyi bulacak. 1967 yılında açılan proje yarışmasını Fritz Leonhardt’ın ‘sansasyonel’ olarak adlandırılan tasarımı kazanmıştı.

MessinaMessina Boğazı Köprüsü

 

 


 

http://www.yapi.com.tr/haberler/alman-kopru-ustalarinin-sanat-eserleri_113079.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!