Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ankara'da Yeniden Zamlı Sefer

Danıştay'ın zammı geri alan kararıyla 90 kuruşa inen otobüs bileti fiyatı, Ankara 2'nci İdare Mahkemesi'nin verdiği yürütmeyi durdurmayla yeniden 1.85 TL'ye çıktı. Seferleri azaltarak ucuz bilet faturasını halka kesen Gökçek memnun: Güzel karar.

Radikal Gazetesi
Ankara'da Yeniden Zamlı Sefer

Danıştay'ın zammı geri alan kararıyla 90 kuruşa inen otobüs bileti fiyatı, Ankara 2'nci İdare Mahkemesi'nin verdiği yürütmeyi durdurmayla yeniden 1.85 TL'ye çıktı. Seferleri azaltarak ucuz bilet faturasını halka kesen Gökçek memnun: Güzel karar.

Başkentte Danıştay’ın ‘zammı geri alan’ kararına meydan okuyarak ulaşım ücretlerini 2004 fiyatlarına indiren, bu arada seferleri azaltarak başkentlileri cezalandıran Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek dün yeniden ‘zam sevinci’ yaşadı. Ankara 2. İdare Mahkemesi, Minibüsçüler Odası’nın açtığı ve davada, ulaşım ücretlerini 90 kuruşluk 2004 seviyesine indiren Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararını iptal etti. Böylece Ankara’da yeniden 1.85 TL’lik bilet fiyatlarına dönülmüş oldu. 

2004’te başladı

Başkent ulaşımında fiyat kaosuna yol açan mahkeme süreci, Tüketici Hakları Derneği’nin, Gökçek yönetimine 2005’te açtığı davayla başladı. 2004 yılında 900 lira (90 krş) olan otobüs bileti fiyatını 1200 liraya çıkaran Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararını mahkemeye gö
türen dernek, altı yıl boyunca bu davayla uğraştı. Zamları geri alan Ankara 2. İdare Mahkemesi’nin kararına uymayan Melih Gökçek yönetimi, bu arada başkentte ulaşım fiyatlarını da defalarca artırdı.

Zamlar sonrasında Ankara’da ulaşım ücretleri bu yıla gelindiğinde 1.85 liraya ulaşırken, her zammın ardından yeni bir iptal davası açıldı. Ankara 2. İdare Mahkemesi’nin iptal kararını Danıştay’a götüren tüketici dernekleri, bu davayı da kazandı ve Ankara’da ulaşım 2004 fiyatlarına döndü.

Halka çifte eziyet

Ancak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, mahkeme kararını protesto için ulaşım ücretlerini 2004 fiyatı olan 90 kuruşa indirirken, aslında fatura Ankaralılara kesilmiş oldu. Kentte ulaşım felç oldu. Yıllar öncesine dönen ulaşım ücretlerini protesto eden özel otobüs ve dolmuşçular kontak kapattı. Bu duruma karşı vatandaşların mağdur olmaması için sefer sayısını artırması beklenen Büyükşehir Belediyesi, “Zarar ediyoruz” gerekçesiyle otobüs seferlerini azalttı. Başkan Gökçek, otobüslere astığı ilanlarda, belediyenin 41 milyon lira zarar ettiğini vurgulayıp yoğun saatler dışında otobüs seferlerinin azaltılacağını duyurdu. Gökçek, transfer uygulamasına da son vererek, her otobüse binişte yeni bir ücret ödenmesini sağladı.

Yürütmeyi durdurma

Ankara Büyükşehir Belediyesi, bir taraftan da dolmuş ve halk otobüsü sahiplerine dava açmalarını telkin etti. Ankara Minibüsçüler Odası’nın avukatlığını, Gökçek’in şahsi avukatı Mehmet Ali Alan yaptı. Odanın, ulaşım ücretlerinde altı yıl önceki tarifenin geçerli olmasını sağlayan UKOME kararına ilişkin açtığı davada dün yürütmeyi durdurma kararı verildi ve Ankara’da ulaşım fiyatı yeniden 1.85 liraya çıktı.

Ankara Minibüsçüler Odası Başkanı Hacı Bekir Gani, 8 Mart Pazartesi gününden itibaren minibüslerde taşıma bedelinin 90 kuruş olmasından dolayı esnafın büyük sıkıntı ve mali kayıp yaşadığını belirterek, “Bugün yönetim kurulunda yapacağımız toplantıyla birlikte eski taşıma ücreti olan 1 lira 85 kuruşa yolcu taşımaya devam edeceğiz. Alınan karar aynı zamanda özel ve EGO otobüslerde de UKOME kararı öncesi ücretlerin geçerli olmasını sağlamıştır” dedi.

Yarından itibaren

Danıştay’ın verdiği kararın haksız olduğunu söyleyerek, her fırsatta eleştiren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise dün Ankara 2. İdare Mahkemesi’nin verdiği yürütmeyi durdurma kararını ‘güzel ve sağduyulu bir karar’ olarak niteledi.

Gökçek, Ankara’da bundan sonra ulaşımda kaos yaşanmamasını ümit ettiğini söyledi. Gökçek, UKOME’nin bugün 14.00’de toplanacağını belirterek, toplantıda, eski fiyatlara dönülmesi için karar alacaklarını belirtti.  Gökçek, eski fiyata dönülmesi için bilet makinalarında birtakım düzenlemeler yapılması gerektiğini, bu yüzden yeni tarifenin ancak cumartesi günü uygulanabileceğini söyledi.

‘Danıştay yönetsin’

 Bu arada dün Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in yanı sıra Başbakan Tayyip Erdoğan da Ankara’da ulaşım zammını iptal eden mahkeme kararını topa tuttu. Erdoğan, kararı eleştirirken, “Altı yıl öncesinin rakamıyla şu an bu uygulanırsa 41 trilyon ayda zarar olacak. Bu yılda nereye varıyor? 480-500 trilyona varıyor. Bunun altından bu belediye kalkar mı? Kapıya kilidi vurur ondan sonra da gelsin Danıştay burayı işletsin” dedi.
Bu açıklamadan kısa süre sonra otobüs fiyatlarını 90 kuruşa indiren UKOME kararının yürürlüğü için durdurma kararı açıklandı.

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/ankarada-yeniden-zamli-sefer_77521.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!