Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Arkalar Boş, İlerleyelim

Nalan Yırtmaç, çağdaş sanatın çok sık dokunmadığı kentsel dönüşüm mevzuuna el atmış. 'Lütfen Arkaya Doğru İlerleyiniz' adlı sergisinde 'Yeni İstanbul' kendisine fantastik pozlar veriyor.

yapi.com.tr
Arkalar Boş, İlerleyelim

p>Park Otel ‘anıtına’ yüzlerini dönmüş o teyzeler dua mı ediyor? Sulukuleli o çocuğun yeni evinde yerler muşamba kaplı mı? Harem kayalıklarından görünen manzara büyük patlama mı? şişli’de rezidansların pencerelerinden çanak antenler nasıl görünüyorr? Çağlayan nereye doğru çağlıyor?

Hem malzeme, hem ruh, hem dert, hem dil olarak sokağa yakın duran Nalan Yırtmaç, ikinci kişisel sergisine ‘Lütfen Arkaya Doğru ılerleyiniz’ ismini vermiş. ıstanbul sanki bir otobüs… Arkaların hâlâ boş olduğu zannıyla ilerledikçe ilerleyen, birileri daha sığabilsin, oturanlar kalksın da bazılarına yer versin diye içindekilerin itiştikçe itiştiği koca bir otobüs. Adındaki ‘çağdaş’ı bir nişane gibi taşırken, çağın bazı sorunlarının iltiması vardır bu âlemde. Kentsel dönüşüm, o kadar sık takılmaz çağdaş sanatın çengeline.

Yırtmaç, Sulukule’deki dönüşüm sonrası, yaşadığı şehre başka türlü bakmaya başlayan bir sanatçı. Zaten kendi gözü her daim bir ‘başka’ baktığından ‘Yeni ıstanbul’un en taze polaroid manzara fotoğrafları çıkmış elinden. Katastrofobik TOKı blokları, ebrularda cisimleşen belediye estetiği, rezidans fantazmaları… Ve hepsi Nişantaşı’nda bir galeride…. Galeri x-ist’te 16 Nisan’a kadar sürecek olan sergi, Yırtmaç’ın şehirde nasıl ilerlediğini sormaya vesile oldu. Yırtmaç, Radikal Gazetesi'nden Pınar Öğünç'ün sorularını yanıtladı.

Çocukluğunuz nasıl bir mahallede geçti? Neler hatırlıyorsunuz o zamanlardan?

Bakırköy’de büyüdüm. Sokakta çocukların oyun oynayabildiği yıllardı. Bahçelere dalardık; meyve ağaçlarının tepelerinde geçti çocukluğumuz. Yazın ailece Ataköy Plajı’na yüzmeye giderdik. şimdi orası ‘girilmez’ bölge; TOKı arazisi...

Şu anda nasıl bir mahallede oturuyorsunuz? Camdan bakınca ne görünüyor mesela?

şişli kılıklı bir mahalledeyim; bol apartmanlı….Teras var bizde Allah’tan... Tam karşıya bakınca sokak boyunca uzanan apartmanların arka cephelerini, daha çok mutfak pencerelerini, bir de her zaman çamaşır asılı balkonları görüyorum. Aşağı doğru bakınca bir futbol sahası kadar büyük bir otoparkın gri beton boşluğu ve orada yaşayan çoğu siyah en az 45 kedi...

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/arkalar-bos-ilerleyelim_86655.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!