Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Asansörler "Alarm" Veriyor

Türkiye'deki asansörlü bina sayısının 300 bin civarında olduğu ve denetimler sonucunda asansörlerin yaklaşık yüzde 80'inin riskli olduğu tespit edildi.

yapi.com.tr/AA
Asansörler "Alarm" Veriyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik uyarınca belediyelerin sorumluluğunda denetime tabi tutulan aralarında okul, kamu kurum ve kuruluşlarının da yer aldığı binalardaki asansörlerin yarıdan fazlasının, kullanılamaz durumda olduğunun belirlendiği bildirildi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 5 Kasım 2011'de Resmi Gazete'de yayımladığı yönetmelikle, şehir içi mücavir alanlardaki asansörlerin yıllık muayene ve deneylerinin yaptırılmasından belediyeler sorumlu tutuldu.

Bunun üzerine Türkiye genelindeki belediyelerce, Türk Standartları Enstitüsü ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) gibi kurumların yanı sıra bağımsız denetim yapan uzman kuruluşlarla, asansörlerin denetimi konusunda anlaşmalar yapıldı. Türkiye genelinde 215 belediye ile denetim konusunda protokol yapan TMMOB'un gerçekleştirdiği asansör denetimlerinde, korkutan sonuçlar ortaya çıktı.

"Asansörlerin yüzde 80'i riskli"

TMMOB Asansör Kontrol Merkezi Müdürü Berkay Eriş, yaptığı açıklamada, Türkiye'deki asansörlü bina sayısının 300 bin civarında olduğunu ve denetimler sonucunda asansörlerin yaklaşık yüzde 80'inin riskli olduğunun tespit edildiğini vurguladı.

Denetimlerin yetkili kurumlarca yapılmasının insan sağlığı açısından önemli olduğuna dikkati çeken Eriş, şöyle konuştu:

"TMMOB olarak Türkiye genelinde 215 belediye ile protokol yaptık. Ülke genelindeki asansör denetimlerinin neredeyse yarısını biz yapıyoruz. Denetimler sonucu gördük ki maalesef bu konuda çok ciddi sıkıntılar var. Ülke genelindeki asansörlerin yüzde 80'i riskli durumda. Geçen yıl bu oran yüzde 90 civarındaydı ancak bakanlığın yönetmelik, genelgeleri ve bizler gibi denetleme yapan kurumların bilgilendirmeleri sayesinde biraz olsun bilinçlenme oldu."

Denetleme kuruluşları olarak yüksek derece riskli asansörlere "kırmızı etiket" yapıştırdıklarını ve bina yöneticilerini uyardıklarını ifade eden Eriş, "Kırmızı etiketin anlamı, asansörün can ve mal güvenliği açısından uygun olmadığını yansıtır. Maalesef Türkiye'deki birçok bina kırmızı etiket taşıyor" diye konuştu.

Asansörlerin uzman firmalarca ayda bir kez bakım ve onarımının yapılması, yılda bir kez de denetimden geçmesi gerektiğini dile getiren Eriş, "Yapılan denetimlerin ardından kırmızı etiket yapıştırılan ve verilen süreye rağmen bakımı yapılmayan asansörlerin mühürlenmesi gerekmektedir. Kapatma yetkisi de belediyelere verilmiştir. Ancak belediyeler bu konuda biraz duyarsız davranmaktadır" ifadelerini kullandı.

Bina yöneticilerinin yasal sorumluluk anlamında çok fazla yükümlülüğü olduğunu anlatan Eriş, "Milyonda bir ihtimal olsa bile olası bir can kaybı durumunda ilgili kişilere hapis cezası var. Size rapor verildiği ve tebliğ edildiği halde buna bir önlem alınmıyorsa bu durumda sorumluluk birinci derecede bina yöneticileri ait olmaktadır" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/asansorler-alarm-veriyor_115068.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!