Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Asırlık Evler Yıkılma Tehlikesi Altında

Denizli'nin Güney İlçesi'nde, 2006 yılında koruma altına alınan 100 ile 170 yıllık 35 evde, geçen 8 yıla rağmen herhangi bir restorasyon çalışması yapılmadı.

yapi.com.tr
Asırlık Evler Yıkılma Tehlikesi Altında

DHA'nın haberine göre, Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nda görevli uzmanlar, Güney ilçesinde geçen 2006 yılında, 100 ile 170 yıl arasında değişen 35 tarihi konutu belirledi. Ayrıca ilçedeki 6 cami, 4 çeşme ve 2 mezar da tescillenerek koruma altına alındı. Çoğunda insanların oturduğu konutlar koruma altına alınırken, geçen 8 yıla rağmen evlerde herhangi bir restorasyon çalışması yapılmadı. Koruma altında olduğu kimselerde tadilat yaptıramayınca evler zamanla çürümeye başladı.

Devlet restore etsin çağrısı

Belediye Başkanı Halil Ayhan, tarihi eser diye korunan evlerin çoğunda sahiplerinin oturduğunu belirterek şunları söyledi:

Malesef ülkemizde saçma sapan şeyler oluyor. Evler insanların üstüne çökecek ama tamirat yapamıyorlar. Oturulmayan evler yıkılmaya yüz tuttu. Tarihi eser niteliğindeki evler sözde koruma altında ama aslında çürümeye terk edilmiş haldeler. Zira, kurul korkusu var. Oturulmayan yapılar da tamamen yıkılmak üzere. Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun aldığı bu kararıı yeniden gözden geçirmesini istiyoruz. Eğer konutlar korunmaya devam edilecekse devlet o zaman bunları bir an önce restore etsin."

Valilik çalışma başlatacak

Güney İlçesi'ne giden Vali Abdülkadir Demir, Başkan Halil Ayhan'ın konuyla ilgili şikayetini dinledi, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Korkmaz'a talimat verdi. Vali Demir, "Koruma Kurulu'na gerekli müracaat yapılsın. Güney'deki konutlar yeniden incelensin. Tarihi eserlere sahip çıkmak iyi ama bu şekilde sahip çıkılmadığını görüyoruz. Denizli Valiliği olarak en kısa zaman da biz kendi olanaklarımızla konutlardan en az bir tanesini restore edeceğiz" diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/asirlik-evler-yikilma-tehlikesi-altinda_122896.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!