Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Atatürk Orman Çiftliği’nde Yapılaşmaya İzin Yok

Ankara Bölge İdare Mahkemesi, Etimesgut'ta tarımsal üretim alanı olan Atatürk Orman Çiftliği Birinci Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı'nın "askeri alan" olarak yapılaşmaya açılmasına izin vermedi.

yapi.com.tr
Atatürk Orman Çiftliği’nde Yapılaşmaya İzin Yok

Milli Savunma ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın Atatürk Orman Çiftliği’nde yapılaşma ısrarına son noktayı yargı koydu. Yargı’nın iki kez yürütmeyi durdurma verdiği yapılaşma öngören kararı üst mahkemeye taşıyan bakanlıklara bu kez de Bölge İdare Mahkemesi ‘dur’ dedi.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin yürüttüğü Atatürk Orman Çiftliği mücadelesi hukuk kazanımlarıyla devam ediyor. Yargı,  Etimesgut’ta tarımsal üretim alanı olan Atatürk Orman Çiftliği 1.Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı sınırlarındaki alanın askeri alan olarak yapılaşmaya açılmasına izin vermedi.

Yargı, Etimesgut’ta tarımsal üretim alanı olan Atatürk Orman Çiftliği 1. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı sınırlarındaki alanın askeri alan olarak yapılaşmaya açılmasına izin vermemişti. Ankara 4. İdare Mahkemesi, Etimesgut İlçesi, Erler Mahallesi Atatürk Orman Çiftliği 1. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı 3257 Ada, 5 numaralı parselin 250.000 m2'lik kısmına ilişkin Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan 1/10.000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar plan değişikliği, 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planı değişikliği işlemlerinin yürütmesini durdurmuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı karara itiraz etmişti. İtiraz üzerine ek rapor isteyen mahkeme, bir kez daha yürütmeyi durdurma kararı verdi. Çevre Şehircilik Bakanlığı, çifte yürütmeyi durdurma kararının ardından kararı bir üst mahkemeye taşıdı. Bölge İdare Mahkemesi 5. İdari Dava Dairesi de, yürütmeyi durdurma kararının yasaya aykırı olmadığını belirterek, Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın da itirazını reddetti.

“Atatürk Orman Çiftliği halkındır”
Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şunları söyledi: “Atatürk Orman Çiftliği alanlarında Özel Kuvvetler Komutanlığı Konuşlanma yeri ihtiyacının karşılanmasına ilişkin kiralanan alanın askeri alan ilan edilerek yapılaşmaya açılmasını yargıya taşımıştık. İki kez yürütmeyi durdurma kararına rağmen yapılaşmada ısrar eden MSB ve ÇŞB karar itiraz etmişlerdir. Üst mahkeme itirazı reddederek, yapılaşma ısrarına geçit vermemiştir. Atatürk Orman Çiftliği alanları halka emanet edilmiştir, kamusaldır halka kapalı olamaz. Atatürk Orman Çiftliği alanlarına taşıdığı değerler bütünü ile bakılması gerekirken plan değişikleri ile yapılaşma ve talan sürecinde ısrar edenler bu kez de bölge idare mahkemesinden red aldılar. Milli Savunma Bakanlığı ve Çevre Şehircilik Bakanlığı varlıklarını borçlu oldukları ülkenin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün şartlı bağışı ve vasiyetine aykırı işlem tesis etmişlerdir. Yargı bir kez daha askeri alanda olsa Atatürk Orman Çiftliği alanlarında yapılaşma ısrarını reddederek haklılığımızı bir kez daha tescil etmiştir. Özel Kuvvetler Komutanlığı başka yerde konuşlansın. Atatürk Orman Çiftliği halkındır. ”

Candan, “Yargı, Etimesgut’ta tarımsal üretim alanı olan Atatürk Orman Çiftliği 1. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı sınırlarındaki alanın askeri alan olarak yapılaşmaya açılmasına izin vermemesi kamu yararı adına sevindiricidir. Telafisi imkansız zararlar doğmadan söz konusu dava konusu plan değişiklikleri iptal edilmeli, Bakanlıklar yapılaşma ısrarından vazgeçmelidir.” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ataturk-orman-ciftliginde-yapilasmaya-izin-yok_188372.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!