Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Zekai Tahir Burak Kadın Hastanesi için Bilirkişi Raporu Hazırlandı

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin yıkım tehdidi altındaki Zekai Tahir Burak Kadın Hastanesi’nin tescil edilmesi için açtığı davada, bilirkişiler hastanenin Ankara’nın simge yapılarından olduğunu ve tescil edilmesi gerektiğini bildirdi.

yapi.com.tr
Zekai Tahir Burak Kadın Hastanesi için Bilirkişi Raporu Hazırlandı

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Başkent’te kent merkezindeki şehir hastaneleri nedeniyle kapatılan, nitelikli sağlık hizmetinin verildiği, Cumhuriyet değeri ve kültür mirası hastane yapılarının korunması için mücadeleye devam ediyor. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, bu kapsamda Ankara Kent merkezinde yer alan, yıkım tehdidi altındaki hastane yapılarının korunması için Koruma Kurulu’na tescil başvurularında bulunmuştu.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, bu çerçevede Cumhuriyet döneminin simgesel sağlık yapılarından olan yıkım tehdidi altındaki Zekai Tahir Burak Kadın ve Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin tescil edilmesi için de Koruma Kurulu’na başvuruda bulunmuş, Koruma Kurulu hastanenin tescil edilmesine gerek olmadığı yönünde karar vermişti.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Altındağ İlçesi, 2564 ada 1. Nolu parselde bulunan Zekai Tahir Burak Kadın ve Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin 2863 Sayı kanun uyarınca tescil edilmesine gerek olmadığına ilişkin verilen 21/02/2019 tarih ve 3755 sayılı Ankara 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun iptali için Kültür Turizm Bakanlığı’na dava açmıştı. Davaya ilişkin bilirkişi raporu yayınlandı. Bilirkişiler, Ankara 8. İdare Mahkemesi’ne sundukları raporda, “Belge değeri, toplumsal bellek/kimlik değeri, anı değeri, işlevsel değer, ekonomik değer-süreklilik değeri ve mimari değer çerçevesinde değerlendirdiğimiz Zekai Tahir Burak Kadın ve Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Türkiye 20. Yüzyıl modern mimarlığının sağlık alanındaki üretiminin örneklerinden ve Başkent Ankara’nın bu alandaki simge yapılarındandır. Yapının toplumsal hafızada yer edinmiş kimliği ile özgün mimari niteliklerinin korunması için 2863 sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmesi gereklidir.” yönünde görüş bildirdi.

Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Bilkent Şehir Hastanesi’nin yapılması üzerine kent merkezindeki tarihi hastane yapılarının kapatılmasıyla birlikte, kent merkezindeki kolay ulaşılabilir, Cumhuriyet ve kültür mirası hastane yapıları, işlevinin değişmesi ya da yıkım tehdidiyle karşı karşıya kalmıştır. Bu hastane yapıları yıkılarak kent merkezindeki bu alanlar ranta peşkeş çekilmek istenmiştir.  Açtığımız dava sonucunda bilirkişiler de hastanenin simgesel değerini ortaya koyan bir yaklaşımla tescil edilmesi gerektiği yönünde görüş bildirmişlerdir.  Kent kimliğinde önemli bir belleğe sahip olan özgün hastane yapılarının işlevini koruyarak gelecek kuşaklara aktarılması için mücadeleye devam edeceğiz.” dedi.

Restorasyonla özgün işlevi ve özellikleri bozulmadan güncel ihtiyaçlara uyum sağlayabilir
Candan, bilirkişi raporunda yer alan, “Hastane yapıları sağlık alanındaki güncel ihtiyaçlarına yanıt vermek durumundadır. Zekai Tahir Burak Kadın ve Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi yerleşkesinde de zaman içinde ortaya çıkan ihtiyaçlara yanıt vermek üzere yeni yapılar ve plansız bir şekilde depo vb ekler inşa edilmiştir. Öte yandan günümüzde gelişen betonarme uygulama ve koruma teknolojisinin sağladığı olanaklarla yapıların bakım ve onarımının yapılması ve özgün tasarımı bozmayacak yeni birimlerin tasarlanmasıyla kullanım ve fiziksel durumun iyileştirilmesi mümkündür. Hastanenin koruma değerlerini göz önünde bulunduran bir restorasyon projesi ile özgün işlevi ve özellikleri bozulmadan güncel ihtiyaçlara uyum sağlayarak kullanımının sürmesi sağlanabilir.” ifadelerine de dikkat çekti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/zekai-tahir-burak-kadin-hastanesi-icin-bilirkisi-raporu-hazirlandi_188561.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!