Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Mimarlar Ekonomik ve Mesleki Sorunlar için Kürsü Kurdu

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin düzenlediği “Kürsü Sırası Sende, Söz Sende” basın toplantısında engelli mimarlar ve yeni mezun mimarlar sorunlarını dile getirdi.

yapi.com.tr
Mimarlar Ekonomik ve Mesleki Sorunlar için Kürsü Kurdu

Mimarlar Odası Ankara Şubesi mimarların; kamuda, üniversitelerde, özel sektörde ve serbest mimarlık hizmetlerinde yaşadıkları sorunları, düzenlediği “Kürsü Sırası Sende, Söz Sende” basın toplantısı ile masaya yatırdı. Mimarlar Odası önünde kurulan kürsüde engelli mimarlar ve yeni mezun mimarlar sorunlarını dile getirdi.

Toplantıya Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Nihal Evirgen, 25, 33, 34, 35. Dönem TMMOB Başkanı, Mimarlar Odası 22, 23, 24, 25, 32. Dönem Başkanı ve insan hakları savunucusu Yavuz Önen, mimar Mükremin Barut, yeni mezun mimarlar ve engelli mimarlar katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Bugün aramızda bulunan yeni mezun mimar ve engelli mimar meslektaşlarımız kendi sorunlarını kamuoyuyla paylaşacak. Engelli mimar meslektaşlarımız çalışma olanaklarının artırılmasını isterken, kamuda engelli mimar atanması yeteri kadar yapılmadığını bu sene sadece bir tane mimar alımı yapıldığını hepimiz biliyoruz. Kamuda mimar alımlarının çok düşük olduğunu görüyoruz. Bu kürsü her Çarşamba sorunu olanların kendisini ifade edeceği bir kürsü haline gelecek. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, bu kürsüyü her Çarşamba saat 12:00’de buraya çıkaracak. Sorunlarını dile getirmek isteyen meslektaşlarımızın sorunlarını paylaşmasına olanak sağlayacak. Şube olarak, bu sorunların takipçisi ve mücadelesinin örgütleyicisi olmaya devam edeceğiz. Bu kürsü mimarların ve sözünü söylemek isteyen herkesin kürsüsü. İlerleyen süreçlerde halkın kürsüsü haline de gelebilir.” dedi.

2021 yılında sadece 1 engelli mimar alımı yapıldı
Engelli mimar Mustafa Taşavlı, yaşadıkları sorunları şöyle anlattı: “Önce engelli mimar kavramından önce erişilebilirlikten bahsetmek istiyorum. Her mekana girerken çıkarken sadece engelliler değil, yaşlılar ve kaza geçiren insanlar da pek çok sorunla karşılıyor, bir çok mekana erişemiyorlar. Bu sorunu yaşayan mimarların kamu kurumlarında görev alması bu sorunları bir nebze daha azaltacaktır.  Kendi mesleğimi yapamıyorum, özel sektörde bile iş bulamıyorum, engeli nedeniyle ‘Acaba çalışabilir mi? Yapabilir mi?’ gibi önyargılara maruz kalıyorum. Kendi mesleğim dışındaki alanlarda da bu tarz sorunlar karşıma çıkıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nda ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’nda mimar açığı da bulunmasına rağmen kamuda engelli mimar ataması yapılmadı. 2020 yılında engelli mimar ataması yapılmadı. 2021 yılında ise sadece bir engelli mimar ataması yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı kendi sitesinde 80 mimar açığı bulunduğunu göreve sadece 20 mimarın alındığını açıkladı. Milli Eğitim Bakanlığı’na, Çevre Şehircilik Bakanlığı’na ve diğer bakanlıklara da buradan sesleniyoruz. Engelli mimar alımı yapılmasını talep ediyoruz. Engelli mimarlar olarak büyük mağduriyet yaşıyoruz, özel sektörde iş bulamıyoruz. Tedavilerimiz oluyor ve masrafları karşılamakta zorluk çekiyoruz. Bu nedenle sosyal hayata da katılamıyoruz.”

100’e yakın engelli mimar işsiz
Engelli mimar Emine Özkan ise şunları söyledi: “Burada 100’e yakın engelli mimar adına konuşmak istiyorum.  Engelli mimarlar olarak iş bulamıyoruz ve tedavilerimiz çok ağır, bunların karşılanmasında büyük zorluk yaşıyoruz. Engelli mimarlar sanat dolu bir bölümü hayallerle bitirip gerçek hayatta var olamadıklarını ifade ediyor. Özel sektörde iş ilanlarında engelli mimar iş ilanı göremediklerinden bahsediyorlar. Kamuda atama ya yapılmıyor ya da bir mimar alımı yapıyorlar. Umarım yeni atamalar yapılır ve engelli mimar alımı kadrosu yükselir. 100’e yakın engelli mimar işsiz durumda ve mesleklerini yapamadıkları için bu alanda var olamıyorlar. Mimarlar Odası’ndan da kamu kurumlarıyla kamuda engelli mimar istihdamının artırılmasına yönelik yazışmalar ve görüşmeler yapmasını talep ediyoruz. Kamuda engelsiz mimar alımı dahi çok az yapılıyor ve özel sektörde asgari ücretin altında çalıştırılıyor. Mimar denince toplumda bizi maddi durumu çok iyi insanlar olarak görüyorlar ama durum böyle değil, sektörün ve ülke yönetiminin eksiklerinden dolayı büyük sıkıntı çekiyoruz.”

Gençlerin umutlarını yok etmeyin
Yeni Mezun mimar Elif Baykan da yeni mezunların yaşadıkları sorunlara değindi. Baykan, “Her genç gibi nasıl iş bulacağımdan endişe duyarak mezun oldum, özel sektörde iş yerlerinde çalışan olabilmek şöyle dursun bürolarda da kepenk indiriliyor. Kamuda ise her yıl çok az sayıda mimar alımı yapılıyor. Buna karşılık üniversitelerde çok fazla mimarlık fakültesi açılmaya başlandı. Hak edilmeyen ücretlere farklı pozisyonlarda çalışan veya onu bile bulamayan tüm meslektaşlarım ve kendi adıma buradayım. Mustafa Kemal Atatürk, ‘Bütün ümidim gençliktedir’ demişti. Gençlerin umutlarını yok etmeyin ki gençler bu ülkeye ümit olabilsinler.” diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/mimarlar-ekonomik-ve-mesleki-sorunlar-icin-kursu-kurdu_188441.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!