Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

“Avrupa ve Türkiye’de Kültür Politikaları” Sempozyumu Sona Erdi

İstanbul’da oluşturulacak kalıcı kültür politikalarına temel sağlamak hedefiyle 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen 'Avrupa Birliği Sempozyumları' kapsamındaki 'Avrupa ve Türkiye’de Kültür Politikaları' sempozyumu, 19 - 21 Kasım tarihleri arasında The Marmara Oteli’nde gerçekleştirildi.

yapi.com.tr
“Avrupa ve Türkiye’de Kültür Politikaları” Sempozyumu Sona Erdi

İstanbul’da oluşturulacak kalıcı kültür politikalarına temel sağlamak hedefiyle 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen 'Avrupa Birliği Sempozyumları' kapsamındaki 'Avrupa ve Türkiye’de Kültür Politikaları' sempozyumu, 19 - 21 Kasım tarihleri arasında The Marmara Oteli’nde gerçekleştirildi.

Sempozyumun ikinci günü, 'Sanatçı, Telif ve Fikir Hakları', 'Kültür ve Ekonomi, Kültür Endüstrileri' ve 'Bölgeselleşme - Küreselleşme ve Desantralizasyon - Kurumsallaşma, Özelleştirme' başlıklı oturumlar gerçekleştirildi.

'Sanatçı, Telif ve Fikir Hakları' konulu oturumun konuşmacılarından Panteion Üniversitesi, Medya, İletişim ve Kültür Bölümü Profesörü Costis Dallas, telif haklarını desteklemek için önce yaratıcılığın desteklenmesi gerektiğine değinen konuşmasında, örnek olarak sanat eğitimin yaygınlaştırılması ve kamu kurumları tarafından bir sanatçının asgari gelirinin sağlanarak sanatsal yaratıcılığının desteklemesinin önemine değindi. Sanatçı telif haklarının tüm dünyada bir sorun olduğunu vurgulayan Avrupa İşleri Direktörü, Uluslararası Yazar ve Besteci Meslek Birlikleri Konfederasyonu’ndan Mitko Chatalbashev, “Bir ülkenin kolektif hakları etkili değilse telif hakları kağıt üzerinde kalır” diyerek konunun önemine dikkat çekti. Chatalbashev, dijital iletişim alanının gelişmesine paralel telif haklarının korunmasındaki sıkıntıların da arttığını dile getirirken, son 10 yılda devletin koruma politikalarını bu nedenle arttırdığını belirtti.

Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği Genel Sekreteri Barış Şensoy, içinde bulunduğumuz fikir çağında telif haklarına önem veren ülkelerin gelişmiş, önem vermeyen ülkelerin gelişmemiş toplum olarak tanımlandığının altını çizdi. Bu konuda Türkiye’de hukuk alanında kayda değer çalışmalar gerçekleştirildiğini ileten Şensoy, konunun uzmanı Türk hukukçularının yetiştiğini iletti.

Son olarak Fransa’da telif haklarını koruma amacıyla internet üzerinden yasadışı dosya indirenlere ceza uygulamalarının hayata geçirildiğini ileten Rene Descartes – Sorbonne Paris V Üniversitesi, Centre D’Etude Sur L’Actuel Et Le Quotidien Profesörü Aurelien Fouillet, telif haklarıyla ilgili korumaların yüksek olmasına rağmen internet mecrası karşısında yetersiz kalınabildiğini belirtti.

Kültürün ekonomisi

'Kültür ve Ekonomi, Kültür Endüstrileri' konulu oturumun konuşmacılarından Manchester Üniversitesi, Manchester İşletme Yüksek Okulu’ndan Prof. İsmail Ertürk ise Picasso’nun eserlerinin İstanbul’da sergilendiğini hatırlatarak, bu sergiden elde edilen gelirin büyüklüğüne dikkat çekti. Ertürk, bu örnekten hareketle Türkiye’den kaç sanatçının eserlerinin yurtdışında sergilenebildiğinin sorgulanması gerektiğini vurguladı. Kültür yaratıcılığının bir lokomotif olarak kullanılması gerektiğini belirten Venedik IUAV Üniversitesi, Endüstriyel Tasarım Bölümü'nden Prof. Giorgio Tavano Blessi, Venedik’teki nüfus düşüşü ve ekonomik krize karşı, kentin kültür ekonomisinin güçlendirildiğine dikkat çekti. Oturumun diğer konuşmacılarından Kültür Ekonomisi Derneği Başkan Yardımcısı Carlo Bodo, kültür kurumlarının özelleştirilmesiyle birlikte kültür ekonomisinin de tehlikeye girdiğini vurgulayarak kültürel mirasın korunmasının önemine değinirken, Bilgi Üniversitesi Kültür Yönetimi Bölümü’nden Dr. Özgür Uçkan ise ekonomi ve kültürün küreselleşmenin iki önemli dinamiği olduğunun altını çizdi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/avrupa-ve-turkiyede-kultur-politikalari-sempozyumu-sona-erdi_74574.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!