Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ayaş’a ‘Yeşil Yol’ Önerisi

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mükerrem Arslan, Ankara ve çevresinin turizm açısından hareketlendirilmesi için kentli insanın özlemini çektiği doğal yaşam, kültürel miras ve termal turizmini barındıran “Yeşil Yol” önerisini getirdi. Arslan, Ayaş’tan başlayacak güzergâhın Ankara çevresini kapsayacağı gibi Sakarya’ya

Cumhuriyet Ankara
1 Ayaş’a ‘Yeşil Yol’ Önerisi

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mükerrem Arslan, Ankara ve çevresinin turizm açısından hareketlendirilmesi için kentli insanın özlemini çektiği doğal yaşam, kültürel miras ve termal turizmini barındıran “Yeşil Yol” önerisini getirdi. Arslan, Ayaş’tan başlayacak güzergâhın Ankara çevresini kapsayacağı gibi Sakarya’ya kadar genişlemesinin de olanaklı olduğunu dile getirdi. Arslan, Avrupa ve ABD’de örnekleri bulunan entegre edilmiş proje kapsamında ciddi yatırımların değil, yalnızca düzenlemelerin yeterli olacağına dikkat çekti.

Alaaddin Yüksel’in başkente vali olarak atanmasının ardından Ankara’da turizmin canlandırılmasına yönelik girişimler hız kazandı. Bu kapsamda Ankara’nın turizm potansiyeline ilişkin bir öneri de Prof. Dr. Arslan’dan geldi. Arslan, daha önce Ayaş için düzenlenen çalıştayda sunduğu projesini Cumhuriyet Ankara’ya anlattı. Viyana-Prag Yeşil Yolu’nun benzerini Ankara için öneren Arslan, Ayaş’tan başlayacak güzergâhın Beypazarı, Güdül, Göynük, Mudurnu, Taraklı ile sürebileceğine dikkat çekti. Güzergâhın tarihi, doğal ve kültürel özellikleri nedeniyle son derece zengin olduğunu belirten Arslan, yörenin bütüncül bir planlama ile “Yeşil Yol” olarak değerlendirilebileceğini kaydetti.

Önerilen yaklaşımın bir turizm projesi olmasının yanı sıra koruma amacı da içerdiğini anlatan Arslan, “Önerilen Yeşil Yol ile, kırsal ve kentsel peyzaj boyunca rekreasyonel kullanımların geliştirilmesi, tarihi, kültürel ve doğal kaynakların korunması amaçlanmaktadır” diye konuştu. Arslan, Yeşil Yol yaklaşımının diğer işlevlerini ise şöyle sıraladı:

“Genellikle biyolojik çeşitliliğin korunması, yaşam ortamları arasındaki bağlantıların kurulması, kentsel gelişimin denetiminin sağlanması ve yönlendirilmesi, kırsal ve kentsel peyzaj boyunca rekreasyonel kullanımların ve turizmin geliştirilmesi, tarihi ve kültürel kaynakların, ekolojik değerlerin korunması olarak tarilenebilmektedir.”

Yaklaşımın kentleri kırsal yerleşimler ile insanları ise doğa ile buluşturduğunu anlatan Arslan, şöyle konuştu:

“Yeşil Yol’lar insanların içinde bulunmaktan zevk alacakları ve bazı etkinlikler gerçekleştirebilecekleri çizgisel parklar, açık mekânlar, kent içindeki korunmuş doğal alanlar ya da kırsal yerleşimler ile kurulan yeşil bağlandılardır. Bunların bazıları yerel ölçekte, bazıları bölgesel ya da ülkesel ölçekte olabilirler. Bu uygulamalardan bazıları kasabalarda-köylerde, bazıları kentlerde, kimileri ise her ikisinde birden yer almaktadır. Bazı yeşil yollar rekreasyon ve turizm amaçlı kullanılırken, diğerleri temelde ekolojik, estetik ya da çevre yönetimi amaçları ile kullanılabilmektedir.”

Ayaş’ın potansiyeli

Ankara’nın ilçelerinden yalnızca Beypazarı’nın bir nebze ön plana çıktığına dikkat çeken Arslan, “Oysa Ayaş’ta ciddi bir potansiyel mevcut. Bunların fotoğraflarını çektik. Hem tarım turizmi olarak hem, tarih-kültür turizmi olarak hem de doğa turizmi olarak önemli bir potansiyel mevcut. Bu güzergah istenirse yalnızca Ankara çevresi bölgede oluşturulabilir. İstenirse Sakarya’ya kadar uzatılabilir” değerlendirmesini yaptı.

Oluşturulacak Yeşil Yol’da ciddi bir yatırım gerekmediğini, yalnızca bazı düzenlemelerin yeterli olacağını kaydeten Arslan şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bazı insanlar bu güzergâhı yürüyerek, bazıları bisikletle, bazıları ise araçlarıyla gezmek isteyebilirler. Yapılacak organizasyonlarla birbiriyle çakışmaları söz konusu olmaz. Kent yaşamından sıkılmış bazı insanlar özellikle kırsal alanda, taş evlerde kalmak isteyebilirler. Bu yönde gelişen bir eğilim ve potansiyel var. Yörenin termal kaynakları ayrıca alternatif tıbbı ve Batı’da Wellness denilen beden, ruh ve zihin sağlığı üçlüsünü üst düzeye çıkarıp dengede tutarak yaşama felsefesini bu bölgede gündeme getirebilir. Ayaş’ta halen termal kaynaklar bir ölçüde kullanılabiliyor.”

Arslan, Ayaş ve çevresinin özgün domatesiyle, bağ evleriyle tarım turizmini de gündeme getirdiğini, özellikle gelir seviyesi yüksek kentli insanların bu yönde eğilimlerinin arttığını anlattı. Arslan, “Kimi bir kuşu, hayvanı izlemek, kimi doğayı gözlemek, kimi de bitki yetiştirmek istiyor. Organik olarak bitki üretip tüketmek istiyor” dedi. Yapılacak düzenlemenin dört mevsim işleyen bir turizmi gündeme getireceğini, yöre halkına ekonomik olarak bir alternatif sunacağını anlatan Arslan, günümüzde yalnızca Beypazarı’nın kendisini hissettirdiğini söyledi. Arslan, Yeşil Yol düzenlemesi ile yalnızca bir ilçenin değil, bütüncül bir yaklaşımla bir bölgenin değerlendirileceğini ve potansiyelin de o oranda artacağını kaydetti.

Ayaş evleri

Beypazarı’nda restore edildikten sonra bilinen ve tanınan evlerin benzerlerinin Ayaş’ta da bulunduğunu, bu ilçenin kültürel varlıklarının ciddi ölçüde olduğunu anlatan Arslan, doğa turizmi açısından yürüyüş, tırmanmanın yanı sıra anıt ağaçların da cazibe merkezi olabileceğini vurguladı.

ETİKETLER: kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/ayasa-yesil-yol-onerisi_83074.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • "Yeşil Yol" aynı zamanda Tom Hanks'in yıllar önce çevirdiği bir filmi. Görünen o ki, yeşil renge genellikle çok değerli anlamlar yükleme gayretindeyiz; belki bunun nedeni, insanın doğayı ezelden beri yıkıma uğratması ve ona olan özür borcudur. Sevgili Mükerrem Hoca'mızın kıymetli fikirlerinin hayata geçirilmesini çok isteriz...Not: Ben, yıllar önce tarihi Ayaş evlerini ODTÜ'lü, rahmetli Y.Mimar Fahrettin Tolun'un resimlerinde görmüştüm. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!