Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Barajlar Kurudu Yerleşim Alanları Ortaya Çıktı

Kuraklığa bağlı olarak yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının çekilmeye başlaması, belediyeleri ileride yaşanılacak su sorununa karşı ciddi önlemler almaya yöneltti.

yapi.com.tr
Barajlar Kurudu Yerleşim Alanları Ortaya Çıktı

Barajların kuruduğu Yozgat'ta yerleşim alanındaki binaların kalıntıları ortaya çıktı. Bazı belediyeler mevcut su kaynaklarını artırmaya yönelik çalışmalar yaparken bazıları da mevcut kaynakların tasarruflu kullanılabilmesi amacıyla yeni yatırımlar yapıyor.

DHA'nın haberine göre, Yozgat'ta önceki dönemlerde şebekeye su sağlayan Cevdet Dündar, Kirazlı-1 ve Kirazlı-2 göletleri ile birlikte sulama amaçlı Gelüngüllü Barajı'nda da su seviyesi tamamen düştü. Gelingüllü Sulama Barajı gövdesinin suları altında kalan yerleşim alanındaki binaların kalıntıları, suların çekilmesiyle görünür hale geldi.

İller Bankası Bölge Müdürü Sönmez Ata, Yozgat merkez içme suyu şebekesi projesinin tamamlandığını, Çandır İlçesi'ndeki içme suyu şebekesiyle ilgili çalışmalarda fiziki gerçekleşmenin yüzde 50'yi geçtiğini söyledi. Yenifakılı İlçesi'nin içme suyu şebekesini iyileştirme çalışmalarına başlandığını, Boğazlıyan İlçesi Uzunlu Beldesi içme suyuyla ilgili çalışmaların sonuna gelindiğini aktardı.

Şebeke yenileniyor

Yozgat Belediyesi, şehir içme suyu şebekesini yenileme kararı alarak aspesli boruların değişmesi için çalışma başlattı. Belediye Başkanı Kazım Kazım Arslan, sağlık açısından da sakıncalı olan asbestli boruların değişmesi için 73 milyon liralık proje hazırlattırılarak çalışmalara başlandığını kaydetti. Arslan, yapılan çalışma ile su kaçaklarının da önlenmiş olacağını belirtti. Yozgat'ta 1970'li yıllarda inşa edilen göletlerdeki su seviyesinin ilk kez sıfıra indiğini hatırlatan Başkan Arslan, tedbir ve takviye olarak 10 sondaj kuyu çalışması gerçekleştirdiklerini, bu kuyulardan da saniyede 19 litre debide su temin edildiğini söyledi. Yozgat'ta şehir içi içme suyu şebekesini yenileme çalışmasının tarihi bir çalışma olduğunun da altını çizen Arslan, Cemil Çiçek Barajı'ndan getirilecek şebeke suyuyla ilgili çalışmaların yıl sonuna kadar bitirilmesinin planlandığını, önümüzdeki yıldan itibaren ise şebekeye su verilebileceğini anlattı.

Akdağmadeni Belediye Başkanı Suphi Daştan ise mevcut su kaynaklarının yeterli olmasına karşın, geleceğe yönelik mevcut kapasiteyi artırmaya çalıştıklarını kaydetti, Daştan, su sorununa köklü çözüm bulmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını belirtirken, saniyede 37 litre debide olan içme suyuna ormanlık alanlar da dahil olmak üzere 7 kuyudan saniyede 113 litre debide içme suyu ilave ederek sorunu çözdüklerini bildirdi. Daştan, "Gelecek nesilleri düşünerek yeni kaynak arayışlarımıza devam ediyoruz. Sanayi altı bölgesinde yapılan çalışma neticesinde şehir şebeke suyuna ilave olarak saniyede 10 litre debide akan kaynağa ulaşıldı. Bu su da şebekeye bağlanacaktır" dedi.

Boğazlıyan Belediye Başkanı Hamdi Erdal, içme suyu sorununu çözdüklerini belirterek, Çandır ilçesinde bulunan yeni su kaynağında 128 metre derinliğe sondajla girilerek temin edilen suyun şebekeye bağlanmasıyla su sorununun uzun vadeli çözümlendiğini ifade etti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/barajlar-kurudu-yerlesim-alanlari-ortaya-cikti_124992.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!